Böjte Csaba: Az Isten gyermekbőrbe csomagolja ajándékait

ImageLelkigyakorlatos elmélkedést tartott Budapesten, a Huba utcai Karmelita templomban Böjte Csaba ferences szerzetes. A tegnap esti szentmisén arról prédikált, hogy anyagias világunkban mennyire háttérbe szorulnak az emberi kapcsolatok, pedig a szülők tisztelete, a gyerekek, a család és a barátok szeretete nélkül kiüresedik életünk.

Az éhhalál küszöbén tengődő gyerekeket felkaroló atya 14 éve küzd azért, hogy boldogabbá tegye a legkisebbek és a leginkább kiszolgáltatottak életét.
Böjte Csabát munkája eredményeként ma 1500 árva vagy szegény családból származó gyerek érezheti magát biztonságban. Böjte Csaba a Ceausescu-diktatúra idején jelentkezett a ferences rendbe. Dévára helyezése után oltalmába fogadott néhány utcagyereket, akiket - a román hatóságok tiltása ellenére - az évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költöztetett.
A dévai kolostor illegális elfoglalása után szobáról szobára újították fel az épületet, az intézménynek mostanra saját óvodája, iskolája és kiszolgáló épületei vannak. A gyermekotthonban már a második generáció nő fel, a gyerekek itt szakmát tanulnak, érettségit tesznek, sokan egyetemre, főiskolára jelentkeznek. A főként adományokból működő Dévai Szent Ferenc Alapítvány Erdély több mint húsz városában működtet gyermek és napközi otthonokat.
Böjte Csaba atya a Közbeszéd vendégeként elmondta, hogy '92 nyarán került Dévára. Volt ott egy fiúcska, akitől megkérdezte, miért nem jár iskolába. A gyermek azt válaszolta: nem tud iskolába járni, mert édesapja meghalt, édesanyja súlyos beteg, és neki dolgoznia kell, hogy testvéreit és édesanyját eltartsa. Ez a fiú - emlékezett Böjte atya - tavaly nyáron felhívta, és elmondta, hogy elvégezte a közgazdász szakot.
Böjte atya szerint sok még az előítélet, de szép lassan meg lehet győzni a hatóságokat is arról, hogy ha az embernek van két tányér levese, abból az egyiket oda kell adnia másnak. Így az utóbbi időben a román kormány is hozzájárul a költségekhez, és kicsit könnyebb a helyzetük - tette hozzá az atya.
Elmondta: kétféle gyermekvédelmet végeznek. Gyergyószárhegyen működik egy bentlakó otthon, ott 20 gyerek él, és körülötte van 9 napközis csoport, ami több faluban létrehozott nevelési csoportot jelent egy-egy „kotlósmamával". Ide kerülnek azok a gyerekek, akik nehezen tanulnak, és több segítségre szorulnak. Böjte Csaba megjegyezte: Kolozsváron viszont már a második olyan otthont hozták létre, ahol csak egyetemisták, főiskolások élnek.
Duna TV