Segíteni szeretnénk, Isten nevében

ImageA nagyváradon tartózkodott Böjte Csaba ferences rendi szerzetest arról kérdeztük, milyen ütemben halad a dévai Szent Ferenc Alapítvány égisze alatt Gálospetribe tervezett gyerekotthon létesítése.

 

 

Értarcsa önkormányzata 2006 júliusában adta jóváhagyását ahhoz, hogy a községhez tartozó Gálospetriben lévő Fráter kúriában a dévai Szent Ferenc Alapítvány égisze alatt gyerekotthon működjön. Az akkori tervek szerint már a következő évben kész kellett volna legyen az épület felújítása, hogy ott három nevelőcsaládban családonként 8–8 gyereket gondozzanak. Azóta több határidő is elhangzott, de az otthon máig sem „üzemel”. Böjte Csabát, az alapítvány vezetőjét kérdeztük az ügyről.

Reméli, jövőre
Szépen bontakozik a gyerekvédelmi program Erdélyben, az alapítvány közel 50 helységben tevékenykedik, több mint 1500 gyereket gondoznak, mondta el Böjte Csaba. Idén is több gyerekotthon beindítottak, és nem maradt elég energiájuk arra, hogy a gálospetrit is ezek sorába emeljék. „Mondjuk, a munkálatok sem voltak befejezve, most is a külső tartarozás folyik. Remélem, hogy ebben az évben befejezzük, és 2009-ben teljes gőzzel működhet”, mondta a szerzetes. Hivatalosan a következő tanévnyitó lehet az átadás ideje. Az épület rossz állapotban volt, de sikerült kívül–belül felújítani, közben inkább szervezési nehézségekbe ütköztek.
Együtt élni a gondozottakkal

A működtetésre az adott vidékről szoktak munkatársakat, családokat fogadni, de „itt nem erőst jelentkezett senki”, így valószínüleg a Székelyföldről hoznak munkatársakat, de ha valaki e sorok olvastán érezné, hogy szívesen megosztaná életét a gondozottakkal, még jelentkezhet. A gyerekek gondozása nem három váltásos munka, hanem közös élet, mely évi 10 hónapos lekötöttséget jelent 2 hónapos szabadság mellett, munkakönyves alkalmazásban. Aki jelentkezik, az Déván, vagy más, működő otthonban szerezhet tapasztalatokat a teendőkről. „Viccesen szoktam mondani, hogy Isten biztosan jó világot teremtett, mert ha van valahol egy gyerek, aki azért sír, hogy vegye valaki már őt is ölbe, akkor kell legyen egy felnőtt, aki azért sír, hogy vehessen ölbe egy gyereket. Ilyen embereket keresünk, akik ölbe vennék a rászoruló gyerekeket. Ebben szeretnénk segíteni, Isten nevében”, fogalmazott Böjte Csaba.

Erdéli Online

Image