Cselik Noémi beszámolója

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_IMG_9316.JPGIstennek hála a Sydney-i  Szent Erzsébet Búcsús szentmise után meglátogattam magát az Otthont is! Érdemes megismerni a szeretetnek ezt az "intézményét", éppen ezért Cselik Noémi beszámolóját, mit az interneten találtam, szeretettel megosztom! 

Imádságos szeretettel gondolok az idegenbe szakadt idős testvéreimre, 

Csaba t. 
Ausztráliában két magyar otthon működik, a Melbourne-i Árpád fejedelemről, a Sydney-ben lévő Árpádházi Szent Erzsébetről kapta nevét. Munkám egyik fele ez utóbbival tart rendszeres kapcsolatban, így történetét közelebbről megismerhettem.
A Sydney-ben szolgáló Forró Ferenc jezsuita atya 1963-ban a következő szavakkal hírdette meg tervét: “Egy otthont szeretnék építeni, ahol megfelelő lakás és magyaros ellátás mellett társaságot és szeretetet is találnak idős, nyugdíjas korú honfitársaink, azt, ami mindannyiunk számára mind inkább hiányzik”. A közösségi összefogásból, egyházi és magánszemélyek adományaiból finanszírozott, Szent Erzsébet nevét viselő idősotthon alapkövének megáldására 1966. augusztus 7-én került sor a Sydney nyugati részében található Dean Park-ban; az ünnepélyes megnyitót 1967. március 5-én tartották. 1968 karácsonyára az Otthon akkor még csak 25 férőhelye mind lakóra talált.
Az időközben meginduló ausztrál állami támogatás, együtt a tovább folytatódó közösségi összefogással és a hagyománnyá vált éves Szent Erzsébet búcsúk bevételével, 1973-ban új szárny megépítését tette lehetővé. Az építkezés befejezése egybeesett Mindszenty József bíboros ausztráliai látogatásával. Az Egyházközségi Értesítő így írt erről: “A gondviselés kellett hogy rendezze, nem lehetett csupán véletlen, hogy éppen a mostani időre jut el hozzánk bíboros főpásztorunk, magyarok utolsó hercegprímása, Esztergom érseke; Esztergomé, ahol Szent István született és megkeresztelkedett. Az ő megkeresztelkedésének ezer éves évfordulóján hozta el hozzánk a világ végére az isteni gondviselés főpásztorunkat”. Mindszenty bíboros 1974. november 17-én, halála előtt fél évvel, több ezer magyar jelenlétében tartott az Otthonban misét, majd áldotta meg a róla elnevezett új épületrészt.
Az Otthon azóta is folyamatosan bővül. Az eredeti 25 helyett ma már több mint 110 idős ember számára van hely, akik között körülbelül fele-fele arányban vannak a gondozásra szorulók és a még aktív, önálló életet élők, akik a magyar társaság kedvéért költöztek ide. Bár mára lakói és dolgozói között is akadnak már más nemzetiségűek, keresztény alapokról induló története a mai napig íródik, és atmoszférája továbbra is „magyarosan ausztrál”. 
Cselik Noémi