Csíksomlyóig vezessen minket a lelkiismeretünk

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_csabafelv19.jpgA Mária Rádió budapesti szerkesztőségében Böjte Csaba testvér és a rádió elnöke, dr. Szabó Tamás február 14-én sajtóbeszélgetésen Ferenc pápa csíksomlyói látogatásról és az ezt megelőző zarándoklatról adott tájékoztatást.

Csaba testvér először a Mindszenty József bíboros és Márton Áron boldoggá avatásáért felajánlott zarándoklatról beszélt, amelyet még januárban terveztek el, amikor a pápalátogatás ténye még nem volt ismert. A csütörtöki beszélgetésen viszont még aktuálisabbá vált, azáltal, hogy szerdán bejelentették, Ferenc pápa engedélyezte a Szentté Avatási Kongregációnak, hogy dekrétumban tegye közzé Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímása hősies erényeinek elismerését, amiért Isten tiszteletre méltó szolgájaként a keresztény erényeket hűen szolgálta.
Az egyhetes zarándoklatot a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió szervezi május 6-án Rómába, Csaba testvér vezetésével, ahova a testvér gyerekkórusával érkezik, valamit a Mária Rádió hallgatóival, akik egy kórusként énekelnek és imádkoznak majd.
A zarándoklat valójában egy felajánlás az egyháznak, ahol a hívők imáikkal kérik Mindszenty József és Márton Áron boldoggá avatását.
„A zarándoklat ugyanakkor jelzés a Vatikán felé, hogy ha a jó szándékú emberek összefognak, egy olyan világot alkotnak meg, ahol jól érzi magát az ember” – fűzte hozzá Szabó Tamás.
Márton Áron élő példakép
Böjte Csaba mély meggyőződéssel jelentette ki: Reális esély van arra, hogy a XXI. század a béke, a szeretet évszázada legyen. Ehhez azonban a gyerekekre kell figyelni.
Tapasztalata szerint azonban manapság nem könnyű meggyőzni a gyerekeket, hogy hallgassanak a lelkiismeretükre. Sokszor azt gondolják, nem biztos, hogy az egyenes út a jó döntés. Ezért példaképeket kell eléjük állítani.
Mint mondta, Márton Áron egy ilyen személy. Alakja, tevékenysége ott él az emberekben. Élő példakép, aki mindent alávetett mások szolgálatának. Emellett bármilyen nációt a védelmébe vett, zsidókat, görögkatolikusokat. Több levelet írt, amelyben kifejésre juttatta tiltakozását a zsidók elhurcolásával szemben. Szívén viselte az erdélyi magyarok sorsát is: „Népem sorsának alakulása nem lehet közömbös számomra” – írta levelében.
„Márton Áron a lelkiismeret szentje” – jegyezte meg Csaba testvér. Majd hozzáfűzte: Amennyiben az egyház őt példaképül állítja, az egy erős üzenetként szolgál, s a divatos jelszavak helyett rá és Mindszenty bíborosra tudunk tekinteni. Példájuk, becsületességük, kiállásuk, humanizmusuk életünk mind percében vezethet bennünket.
Csaba testvér megjegyezte, hogy a pápa csíksomlyói látogatásakor nagy bejelentésekre számítanak.
Ahol a pápa van, ott dobog az egyház szíve
Csaba testvér a pápalátogatásról is ismertette gondolatait. „Ahol a pápa van, ott dobog az egyház szíve” – mondta.
Június elsején Európa legnagyobb kisebbsége felkerül a média, a világsajtó címlapjára.
Megragadva ezt a különleges figyelmet, pozitív üzenetet közvetíthetünk a magyarságról.
A Kárpát-medencében élő erdélyi magyarság Európa legnagyobb tősgyökeres, őshonos kisebbsége, akik előtt most egy hatalmas lehetőség áll, hogy méltó módon fogadják a Szentatyát. Feladat és egyben megtiszteltetés, hogy bemutassák tartalmas magyar kultúránk szépségét és az ebből adódó lehetőségeket. A pápai látogatás a reményről, az összefogásról és a szeretetről szól. A szervezők egymillió magyar zarándokot várnak, akik Ferenc pápa miséjén együtt imádkoznak majd és lelkiekben töltekeznek.
„Ha sokan vagyunk együtt, egymás tüzét erősítjük, ahol többen összegyűlnek, ott nagyobb a szeretet” – jegyezte meg Csaba testvér.
Majd a pápalátogatásnak arra a részletére is felhívta a figyelmet, hogy június 1-én, a nemzetközi gyermeknapon érkezik Ferenc pápa Csíksomlyóra. Számára ez még különlegesebbé teszi ezt az alkalmat. Meggyőződése és elmondása szerint azért küzd, hogy a kis Jézus gyermeki lelkületének legyen egy keresztény ünnepnapja. Kell egy ünnep, amely gyermeki mivoltában mutatja be Jézust, mivel a keresztény egyház inkább a felnőttekről szól. A gyermeki lelkületnek fontos a lelkiismeret ápolása és annak megélése. Arra biztatott, hogy ne féljenek a fiatalok a családalapítástól, vállaljanak gyermekeket, legyen áldás és életcél őket szeretetben felnevelni.
Tervei szerint mintegy ezer árvával vesznek részt Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjén, amit a gyerekek már izgatottan várnak.
A latin és olasz nyelven celebrált szentmise valószínűleg 12 óra 30 perckor veszi kezdetét és tolmácsok fordítják. A szervezők kivetítőkkel hozzák közelebb az élményt a hívek számára.
Azoknak, akik hosszabb tartózkodást is meg tudnak oldani és maradnak a következő vasárnapi búcsúig, egész héten zarándokprogramokat szerveznek. Az érdeklődők további tájékoztatást a Mária Rádió honlapján találhatnak.
www.felvidek.ma

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„A nevelés, oktatás nem más, mint alázatos felkínálása mindannak a tapasztalatnak, tudásnak, melynek fényénél mi megértettük és éljük az életünket, mindennapjainkat.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2021. január 16. szombat, Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Mit hoz a holnap? 2/2

Élni, virágba borulni, gyümölcsöt teremni jó az akácnak.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube