Csíksomlyóig vezessen minket a lelkiismeretünk

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_csabafelv19.jpgA Mária Rádió budapesti szerkesztőségében Böjte Csaba testvér és a rádió elnöke, dr. Szabó Tamás február 14-én sajtóbeszélgetésen Ferenc pápa csíksomlyói látogatásról és az ezt megelőző zarándoklatról adott tájékoztatást.

Csaba testvér először a Mindszenty József bíboros és Márton Áron boldoggá avatásáért felajánlott zarándoklatról beszélt, amelyet még januárban terveztek el, amikor a pápalátogatás ténye még nem volt ismert. A csütörtöki beszélgetésen viszont még aktuálisabbá vált, azáltal, hogy szerdán bejelentették, Ferenc pápa engedélyezte a Szentté Avatási Kongregációnak, hogy dekrétumban tegye közzé Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország egykori prímása hősies erényeinek elismerését, amiért Isten tiszteletre méltó szolgájaként a keresztény erényeket hűen szolgálta.
Az egyhetes zarándoklatot a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió szervezi május 6-án Rómába, Csaba testvér vezetésével, ahova a testvér gyerekkórusával érkezik, valamit a Mária Rádió hallgatóival, akik egy kórusként énekelnek és imádkoznak majd.
A zarándoklat valójában egy felajánlás az egyháznak, ahol a hívők imáikkal kérik Mindszenty József és Márton Áron boldoggá avatását.
„A zarándoklat ugyanakkor jelzés a Vatikán felé, hogy ha a jó szándékú emberek összefognak, egy olyan világot alkotnak meg, ahol jól érzi magát az ember” – fűzte hozzá Szabó Tamás.
Márton Áron élő példakép
Böjte Csaba mély meggyőződéssel jelentette ki: Reális esély van arra, hogy a XXI. század a béke, a szeretet évszázada legyen. Ehhez azonban a gyerekekre kell figyelni.
Tapasztalata szerint azonban manapság nem könnyű meggyőzni a gyerekeket, hogy hallgassanak a lelkiismeretükre. Sokszor azt gondolják, nem biztos, hogy az egyenes út a jó döntés. Ezért példaképeket kell eléjük állítani.
Mint mondta, Márton Áron egy ilyen személy. Alakja, tevékenysége ott él az emberekben. Élő példakép, aki mindent alávetett mások szolgálatának. Emellett bármilyen nációt a védelmébe vett, zsidókat, görögkatolikusokat. Több levelet írt, amelyben kifejésre juttatta tiltakozását a zsidók elhurcolásával szemben. Szívén viselte az erdélyi magyarok sorsát is: „Népem sorsának alakulása nem lehet közömbös számomra” – írta levelében.
„Márton Áron a lelkiismeret szentje” – jegyezte meg Csaba testvér. Majd hozzáfűzte: Amennyiben az egyház őt példaképül állítja, az egy erős üzenetként szolgál, s a divatos jelszavak helyett rá és Mindszenty bíborosra tudunk tekinteni. Példájuk, becsületességük, kiállásuk, humanizmusuk életünk mind percében vezethet bennünket.
Csaba testvér megjegyezte, hogy a pápa csíksomlyói látogatásakor nagy bejelentésekre számítanak.
Ahol a pápa van, ott dobog az egyház szíve
Csaba testvér a pápalátogatásról is ismertette gondolatait. „Ahol a pápa van, ott dobog az egyház szíve” – mondta.
Június elsején Európa legnagyobb kisebbsége felkerül a média, a világsajtó címlapjára.
Megragadva ezt a különleges figyelmet, pozitív üzenetet közvetíthetünk a magyarságról.
A Kárpát-medencében élő erdélyi magyarság Európa legnagyobb tősgyökeres, őshonos kisebbsége, akik előtt most egy hatalmas lehetőség áll, hogy méltó módon fogadják a Szentatyát. Feladat és egyben megtiszteltetés, hogy bemutassák tartalmas magyar kultúránk szépségét és az ebből adódó lehetőségeket. A pápai látogatás a reményről, az összefogásról és a szeretetről szól. A szervezők egymillió magyar zarándokot várnak, akik Ferenc pápa miséjén együtt imádkoznak majd és lelkiekben töltekeznek.
„Ha sokan vagyunk együtt, egymás tüzét erősítjük, ahol többen összegyűlnek, ott nagyobb a szeretet” – jegyezte meg Csaba testvér.
Majd a pápalátogatásnak arra a részletére is felhívta a figyelmet, hogy június 1-én, a nemzetközi gyermeknapon érkezik Ferenc pápa Csíksomlyóra. Számára ez még különlegesebbé teszi ezt az alkalmat. Meggyőződése és elmondása szerint azért küzd, hogy a kis Jézus gyermeki lelkületének legyen egy keresztény ünnepnapja. Kell egy ünnep, amely gyermeki mivoltában mutatja be Jézust, mivel a keresztény egyház inkább a felnőttekről szól. A gyermeki lelkületnek fontos a lelkiismeret ápolása és annak megélése. Arra biztatott, hogy ne féljenek a fiatalok a családalapítástól, vállaljanak gyermekeket, legyen áldás és életcél őket szeretetben felnevelni.
Tervei szerint mintegy ezer árvával vesznek részt Ferenc pápa csíksomlyói szentmiséjén, amit a gyerekek már izgatottan várnak.
A latin és olasz nyelven celebrált szentmise valószínűleg 12 óra 30 perckor veszi kezdetét és tolmácsok fordítják. A szervezők kivetítőkkel hozzák közelebb az élményt a hívek számára.
Azoknak, akik hosszabb tartózkodást is meg tudnak oldani és maradnak a következő vasárnapi búcsúig, egész héten zarándokprogramokat szerveznek. Az érdeklődők további tájékoztatást a Mária Rádió honlapján találhatnak.
www.felvidek.ma

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Nagyon nehéz egy focistának is úgy küzdenie, ha minden félresikerült rúgására »fújolásba«, átkozódásba tör ki a nézőközönség. Aki a Himalája megmászása közben lecsúszik és összetöri magát, azt senki sem szidja, hanem segítenek nekik, hogy meggyógyuljon, talpra álljon. Ugyanígy, amikor a hívek azt látják, hogy a kezdő pap, de akár az idősebb is, botladozik, nem megy minden neki száz százalékosan, akkor ne a háta mögött kritizálják, ne lenézően beszéljenek róla, hanem imádságos szeretettel, jósággal álljanak mellé, segítsék mindenben, hogy társai tudjanak lenni az Isten országát építő munkájában.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. június 7. vasárnap, Róbert napja van. Holnap Medárd napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

A szeretetnek koncentrikus körei

A szeretetnek koncentrikus körei vannak, nekem is elsősorban a saját gyermekeimet kell jóllakatnom, utána következnek a többiek, de ez nem jelenti azt, hogy ember és ember között különbség lenne.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube