Első alkalommal látogatott el Erdélybe a Római katolikus egyház vezetője

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_b_ferenc_papa_csiksomlyo_belo_01.jpegElső alkalommal látogatott el Erdélybe a Római katolikus egyház vezetője, Ferenc pápa a pünkösdi héten. Egy héttel a hagyományos csíksomlyói búcsú előtt misézett a somlyói nyeregben. Csíkszereda környékén napok óra özönvíz-szerűen ömlik az eső, amely mégis elállt a Szentatya érkezésekor.

Ferenc pápát több mint százezer ember várta, és mivel hivatalosan a román állam látja vendégül, a misén több miniszterével együtt részt vett Viorica Dăncilă kormányfő, Magyarországot mások mellett Áder János köztársasági elnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes képviselte. – Zarándokolni azt jelenti, hogy mint nép hazatérünk – jelentette ki beszédében a a pápa, akinek miséjét kiegészítették az erdélyi magyar és a román egyházi méltóságok is kiegészítették anyanyelvükön. Ferenc pápa utalt a történelmi sebekre és megbékélést hirdetett az Erdélyben élő népek között. A PestiSrácok.hu helyszínen tartózkodó stábja a Szentatya látogatása után annak jelentőségéről kérdezte Erdő Péter bíborost, az Esztergom-Budapesti főegyházmegye érsekét, a Szentatya székelyföldi látogatására ezer gyermekkel érkező Böjte Csaba atyát, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, Soltész Miklóst, az Emmi államtitkárát, illetve a pápai vizitre érkezett anyaországi, és erdélyi zarándokokat.
Pesti Srácok
A ferences szerzetes exkluzív interjút adott a Magyar Hírlapnak a Szentatya székelyföldi látogatása kapcsán

A katolikus egyházfő beszédében kitért arra, hogy a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat Erdély öröksége, amely tiszteletben tartja a magyar és román vallási szokásokat is. Ezen a zarándoklaton más felekezetek is részt vesznek, ezért a párbeszéd, az egység a testvériség jele. Ez volt az első alkalom, hogy a katolikus egyház feje ellátogatott Erdélybe. László Rozália jelentkezik a részletekkel.

M1 - Híradó