Állj!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_105282127_3370077143042510_8292445053190845753_n.jpgA kis jegesmedve próbálja megállítani a hatalmas jégtörő hajót!! A teremtett világban brutálisan betörünk, elvesszük a növények, az állatok élőhelyét. Arrogánsan, csak magunkra gondolva, kényelmünk, fényűző életünk érdekében mindent letaposunk!! Ha megállni nem is tudunk, legalább azt amire nincs szükségünk azt ne vegyük el!!
Az egyszerű, szerény életformára biztatlak, 
Csaba t.
Talán sosem láttam még egyetlen fotót sem aminek nagyobb üzenete lett volna mint ennek.
A fotót Chris Westwood készítette a G Adventures MS Expedícióján Svalbard-szigeteken, Norvégia és a Jeges-tenger északi sarkán.
A fotón jól látható, hogy egy hatalmas jégtörőt próbál "megállítani" az élőhelyét védő jegesmedve. A kép kísérő mondata a
"Stop destroying my habitat" azaz a "ne pusztítsd tovább az élőhelyem" ami ha jobban belegondolunk nem feltétlenül ennek a hajónak, inkább az egész emberiségnek szól...
Az elmúlt évtizedek kutatásait összegző IPCC jelentés rámutatott: az Északi-sarkvidék egyre melegebbé és nedvesebbé válik, ezért a terület hó- és jégborítása drámain csökken. Mióta 1979-ben elkezdték az Északi-sark folyamatos műholdas megfigyelését, az átlagos tengeri jégborítás legalább 40%-kal csökkent, a jégvastagság pedig kevesebb, mint a felére esett vissza.
Ezen a területen az utóbbi két évtizedben kétszer akkora volt a hőmérséklet-emelkedés, mint globális átlagban, és olyan térségek is vannak, ahol az átlaghőmérséklet már 4 fokot emelkedett. A Science-ben megjelent tanulmány szerint a légkörbe bocsátott szén-dioxid minden egyes tonnája miatt újabb 3 négyzetméternyi tengeri jég tűnik el az Északi-sarkon.
Kaszás Gergő