TÜRELEM ÉS SZERETET MUTATJA AZ UTAT…

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Vegyes_131208589_2011870475621473_3032004446790158237_o.jpgTeológián az első nagy leckét Jakab Antal püspök atyától kaptam. Több mint tíz évet ült börtönben, számunkra egy élő vértanú volt, és nála kellett a hét minden napján egyedül ministrálnom. Addig soha életemben nem ministráltam, sőt, hogy őszinte legyek, engem ezek a csipkés lebernyegruhákban való fontoskodások messzemenően irritáltak.
Mint Böjte Csaba, a névsor elején voltam,és mindjárt a tanév kezdetén beosztottak a főpásztorom mellé ministrálni.A püspök atya elkezdte latinul a szentmisét. Dominus vobiscum (az Úr legyen veletek),erre kellett volna mondanom, hogy Et cum spiritu tuo (és a te lelkeddel), de én csak lapoztam kegyetlenül a nagy misekönyvben.A püspök szépen, nyugodtan megvárta, míg kikeresem abból a hatalmas könyvből a választ, amit nagy nehezen felolvastam. Huszonöt évesen akkora stresszben voltam, hogy talán a nevemet se tudtam volna megmondani. Össze-vissza forgattam a misekönyvet, ő hagyta, majd türelmesen helyreigazította. Olvasni kellett az olvasmányt, hát… maradjunk annyiban,hogy a mennyei Atya hathatós segítségével valahogy a szentmise végére értünk. Meg voltam győződve, hogy ott véget is ért a teológiai karrierem. Meg fogják köszönni a jó szándékomat, és azzal pá.
A mise végén a püspök atya szépen letérdelt adorálni, ahogy minden mise végén szokott, hosszan imádkozott, aztán felállt,elindult, és mentében arra kért, hogy várjam meg. Valahonnan hozott egy szép érett narancsot, és a szemembe nézve komolyan ezt mondta:– Köszönöm szépen az asszisztenciát,várom holnap is.Mindig hittem, hogy nyugodtan, szép szóval lehet embert nevelni, de a főpap ezzel a gesztusával a pedagógiai irányvonalamat egy életre meghatározta. Mondanom sem kell, hogy egész éjjel tanultam a latin szentmise szövegeit, hétvégére nagyjából tudtam is. Hat évvel később  Ő szentelt fel,ugyanabban a templomban, Gyulafehérváron.Tettével örökre beírta a szívembe,hogy nemcsak káromkodva, veszekedve,poroszos pálca lengetéssel lehet gyereket nevelni, hanem úriemberként, higgadtan,türelmes szeretettel is.
Csaba testvér