Őszi színpompa

b_300_300_16777215_00_images_stories_Roviden_tok.jpgŐsszel nem csak a levelek játszanak rozsda színekben, tányérunkra is piros, sárga gyümölcsök kerülnek, és megérkezik végre a hűvösebb hónapok legédesebb zöldsége, a sütőtök is.
A tökfélék családjába tartozó sütőtök nemcsak rendkívül finom, igazán egészséges csemege is egyben, melyet a legváltozatosabb formában készíthetünk el. Sokaknak csak a sült tök, vagy még óvodás emlékeikből, a sütőtöklé ugrik be erről a valójában számtalan variációban tálalható finomságról. Érdemes vele jobban megismerkednünk, mert amellett, hogy finom és egészséges, jó áron, szinte bárhol elérhető is egyben.
A sütőtök gazdag B, C és E-vitaminban, káliumban, cinkben, vasban, mangánban és karotinoidokban. A sütőtök igazi főnyeremény: rendszeres fogyasztása csökkenti a daganatos megbetegedések, a szívroham és az érelmeszesedés kialakulásának esélyét. A sütőtöklét ajánlják különböző gyulladásos, megfázásos betegségek esetén, fogyasztása enyhíti az asztmás rohamokat és az allergikus tüsszögést, köhögést is.
A sütőtök magas cukortartalmának köszönhetően a zöldségek között igazi desszertnek számít, amit nemcsak sós, de édes ételek elkészítésének is bátran használhatunk. Változatos sütemények, ivólevek készíthetők belőle, de meglepően finom lekvárt is főzhetünk segítségével.