Levél a Pedagógusoknak!

Vizsgára reménnyel készülő dévai gyerekeink.  Sajnos közülük is csak minden harmadik ment át az érettségin!Sajnos közülük is csak minden harmadik ment át az érettségin!
Tanárok, nevelők és ti iskolák igazgatói, kis hadseregeitek tisztjei, tábornokai vagytok. A rátok bízott gyerekeket csatába viszitek, a létért való küzdelem gyilkos harcába. Felelősségetek óriási, hisz a társadalom nevében kiáltok a gyerekek, a szülők elé és meghirdetitek az osztályaitokat, toboroztok, hívjátok iskoláitokba a fiatalokat. Különféle hivatásokra, szakmákra bátorítjátok a serdülőket, és ők bennetek bízva, szavatokra elindulnak. Fizetés jár nektek azért, hogy győztes bajnokokat neveljetek a fiainkból. Vállalkoztok arra, hogy sikeres, eredményes, akár a jég hátán is megélő embereket neveljetek belőlük. Naponta 7-8  tanórán át arra készítitek, hogy a XXI. század globális munkaerőpiacán ők is a maguk és jövendő családjaik exisztenciáját becsületes munkájukkal elő tudják teremteni.
Az emberiség nagy hadvezérei szerint nem szabad hazardírozni, olyan csatába belevinni a katonát, hol nincs esély a győzelemre. Németországban a diákok 60% -át nem viszik neki az érettséginek, ők különféle szakmát tanulnak, melyből aztán felemelt fővel boldogan meg is élnek, nem kell a nagyvilágban megélhetésért kóboroljanak. Nálunk az idén is, akárcsak tavaly az oktatás vezetői 100% belevitték végzős diákjainkat az érettségi nagy küzdelmébe! A tavaly 6o% bukott, az idén sajnos ennél is többen elvéreztek a vizsgákon. Három gyerekből több mint kettő megbukott!
Nézem a csodaszép fiataljainkat, jól fejlett, életerős emberek, némán jönnek-mennek, nézik az eredményeiket, vigasztalhatatlan szárnyaszegett madarak. Az iskoláinkból - az oktatásért felelős politikusaink szerint - csak egyetlen kapu vezet az életbe, az érettségi vizsgán keresztül. Mindazok, kik e kaput nem tudják átlépni, azok sebzett lélekkel, használható szakmai tudás nélkül botorkálhatnak ki a nagybetűs életbe. Ezért a hatalmas kudarcért melyek generációk életét megkeseríti, valakik felelősek!!!!
Nekem fáj az a mérhetetlen kudarc, mely a szárnyát bontogató generációinkat a legsebezhetőbb életkorukban éri! Nem szabad olyan csatába belevinni katonát, melynek megvívására nem képeztük ki! Miért engedtük át a diákokat első, második vagy a tizenkettedik osztályban matematikából vagy bármilyen más tantárgyból, ha az a tudás nem teszi őket képessé egy érettségi diploma megszerzésére? Hazudtunk a gyerekeknek éveken keresztül átmenő jegyekkel, hogy a végén kiderüljön, hogy tudásuk semmit sem ér?
Miért nincsenek komoly szakmunkásképző iskolák Erdélyben?
Őszinte részvéttel a Románia iskoláiban, az érettségin megbukott több tízezer diák iránt,
Csaba t.

Nyomtatás   E-mail