Ne feledkezzünk meg a teremtett világról!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_gyerekekmaszkkal.jpg Laudato si’ év – Ne feledkezzünk meg a teremtett világról!

„Az enciklika ötödik évfordulója egy kritikus pillanatban, egy világjárvány idején érkezett el, megmutatja, hogy a Laudato si’ ma ugyanolyan prófétai üzenet, mint 2015-ben volt. Erkölcsi és lelki iránytű, amely vezet minket ezen a közös úton, amelynek célja egy érdeklődőbb, testvéribb, békésebb és fenntartható világ kialakítása. Egyedülálló lehetőség, hogy a jelen baját, panaszát egy új világ születésévé formáljuk át, amelyben mindannyian együtt, szeretetben, együttérzésben, szolidaritásban élhetünk, harmonikusabb kapcsolatban a természettel, a közös otthonunkkal. A koronavírus-járvány világossá tette, mennyire össze vagyunk kötve egymással, mennyire függünk egymástól. Ahhoz, hogy el tudjuk képzelni a Covid utáni világot, elsősorban arra van szükség, hogy átfogó módon értsük meg a világot…” 
12.00 Torna! Testünk is a teremtett világ része! Szeressük önmagunkban is Isten gyönyörű művét, ne szennyezzük bűnnel, betegséget hordozó élelmiszerrel, itallal! Túlzott igénybevétellel vagy sarokba dobva, tunya semmittevéssel ne rongáljuk önmagunkat! Fizikai, szellemi, lelki képességeinket kibontakoztatva kamatoztassuk, a lobogó lángot tartóra téve váljunk napról - napra szép világunk emberkatedrálisaivá!

18.00 Szentmise! A Laudato si’ év nem csak azt jelenti, hogy imádkozunk világunk szebbé, jobbá válásáért, hanem azt is, hogy ott ahol vagyunk, gyermekeinkkel, kisebb - nagyobb családunkkal nap mint nap tovább szépítsük, építsük, egyszóval teremtsük alázattal a ránk bízott kis világunkat! Birtokolok talán egy házat, ingóságokat, bútort, autót, vagy csak néhány könyvet, füzetet, ruhadarabot, esetleg egy kis kertet, földet drága szülőföldemen, álljak meg és gondolkodjam el azon, hogy én a magam világának, a tulajdonomban lévő javaknak gondoskodó őre, vagy leuraló zsarnoka vagyok! Ma ne azt nézzük, hogy más a munkáját mennyire végezte el, hanem azt, hogy az én házam előtt lesepertem-e a járdát! Vegyem ki a szálkát a saját szememből!
Szeretettel kívánva szép napot, várunk a tornára és a szentmisére, 
Csaba t. 
2020.07.10
Laudato si’ év – Ne feledkezzünk meg a teremtett világról és a leginkább rászorulókról!
Az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma a Laudato si’ megjelenések ötödik évfordulója alkalmából az enciklikának szentelt különleges évet hirdetett 2020. május 24-től 2021. május 24-ig a közös otthonunkról való gondoskodás jegyében.
„Az enciklika ötödik évfordulója egy kritikus pillanatban, egy világjárvány idején érkezett el, megmutatja, hogy a Laudato si’ ma ugyanolyan prófétai üzenet, mint 2015-ben volt. Erkölcsi és lelki iránytű, amely vezet minket ezen a közös úton, amelynek célja egy érdeklődőbb, testvéribb, békésebb és fenntartható világ kialakítása. Egyedülálló lehetőség, hogy a jelen baját, panaszát egy új világ születésévé formáljuk át, amelyben mindannyian együtt, szeretetben, együttérzésben, szolidaritásban élhetünk, harmonikusabb kapcsolatban a természettel, a közös otthonunkkal. A koronavírus-járvány világossá tette, mennyire össze vagyunk kötve egymással, mennyire függünk egymástól. Ahhoz, hogy el tudjuk képzelni a Covid utáni világot, elsősorban arra van szükség, hogy átfogó módon értsük meg a világot…” – áll a dikasztérium közleményében.
Az év a Laudato si’ héttel indult május 16. és 24. között, de egész évben folytatódik különféle programokkal, például a november 21-re hirdetett Ferenc gazdasága elnevezésű találkozóval fiatal vállalkozók és közgazdászok számára. A cél, hogy előmozdítsanak egy alulról felépülő mozgalmat, a jóakaratú emberek szövetségét.
Az évforduló napján, május 24-én a Regina Coeli elimádkozása után Ferenc pápa hangsúlyozta: „Ma van a Laudato si’ enciklika megjelenésének ötödik évfordulója is, amellyel próbáltam felhívni a figyelmet a föld és a szegények segélykiáltására. Az Átfogó Emberi Fejlődést Szolgáló Dikasztérium kezdeményezésének köszönhetően a Laudato si’ hét, melyet most tartottunk, egy különleges évbe, a Laudato si’ évfordulójának évébe torkollik, mely az enciklika végiggondolására szolgál, május 24-től jövő év május 24-ig. Kérem a jó szándékú embereket, hogy csatlakozzanak hozzá, s vigyázzanak közös otthonunkra és legkiszolgáltatottabb fivéreinkre és nővéreinkre. A honlapon közzétesszük majd az erre az évre készített ima szövegét. Jó lesz imádkozni!” (Tőzsér Endre fordítása)
Az év során különféle intézmények elindítanak egy átfogó programot a fenntarthatóságért, amelyet a Laudato si’ szellemében hét év alatt kell megvalósítani. A program megszólítja a családokat, az egyházmegyéket, az iskolákat, az egyetemeket, a kórházakat és más egészségügyi intézményeket, az üzleti világot, a szerzetesrendeket, Olyan egyéni és közösségi akciókra hív, amelyek elősegítik közös otthonunk, a teremtett világ védelmét, a jó gyakorlatok megvalósítását. Ennek keretében minden évben átadják majd a Laudato si’ díjakat, első alkalommal az enciklikának szentelt év végén.
Az év programjának ismertetését ANGOL és OLASZ nyelven olvashatják.
Fordította: Thullner Zsuzsanna
Forrás: Agensir; Humandevelopment.va
Fotó: Avvenire
Magyar Kurír

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„A nevelés, oktatás nem más, mint alázatos felkínálása mindannak a tapasztalatnak, tudásnak, melynek fényénél mi megértettük és éljük az életünket, mindennapjainkat.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2021. január 16. szombat, Gusztáv napja van. Holnap Antal és Antónia napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Mit hoz a holnap? 2/2

Élni, virágba borulni, gyümölcsöt teremni jó az akácnak.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube