A bölcsesség tanítható, tanulható!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_124982901_1981189468689574_7788284688582586824_n.jpg1653 november 11.  – Apáczai Csere János a gyulafehérvári kollégium tanárai és tanulói előtt „De studio sapientiae” címmel megtartja székfoglaló beszédét a bölcsesség tanulásáról.

A bölcsesség tanítható, tanulható! Jézus Krisztusnak van egy nagyon szép címe: A megtestesült Bölcsesség! A mi megváltónk, Jézus nem csak jó, irgalmas, segítőkész, ő nem csak a szeretet erényét gyakorolta mesterfokon, hanem egész köztünk töltött életét egy végtelen isteni bölcsesség is jellemzi!! Mi nem csak Krisztus által meghirdetett szeretet parancsát szeretnénk megérteni és gyakorolni, hanem bölcsesség gyönyörű erényére is vágyakozunk! 
A jó pap holtig tanul, a koronavírus miatt elcsendesedett, karanténba zárt világunkban álljunk neki olvasni, tanulni, bölcsességünket tudatosan gyarapítani! Önmagunk művelése, az igazi bölcsességre való törekvés legyen mindennapi feladatunk! Szeretettel,
Csaba t.  

Apáczai Csere János írta az első magyar nyelvű tudás- és ismerettárat, a Magyar encyclopaediát (1653–1655). Enciklopédiáját elsősorban az anyanyelvi oktatásban bevezetendő tankönyvnek szánta, az mégis kora tudományosságának méltó lenyomata, szerkezetében és tartalmában nagyrészt a descartes-i természetfilozófia szellemében fogant mű. Apáczai korát megelőző nyelvújítási erőfeszítéseinek köszönhetünk többek között olyan tudományos műszavakat, mint a számláló, a középpont, a hegyes- és tompaszög vagy a súrlódás.

 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Milyen képek fejezik ki számomra a tökéletességet? Semmiképpen sem a vágyaktól való tökéletes szabadság, a lét fölött való lebegés, hanem például az édesanyjához odabújó gyermek. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. december 4. péntek, Borbála és Barbara napja van. Holnap Vilma napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Istenhez vezető szeretet útja

A szertartások, szokások, hagyományok, megannyi beidegződés is csak eszközök, mankók, melyek által a szeretet útján továbbmehetünk. Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube