Gondolatok a boldogságról!

Azt akarom, hogy az én örömöm a ti örömötök legyen, és örömötök teljes legyen. (Jn 15, 9-11)

A mi Urunk, Istenünk nem azt akarja, hogy fakírok, bekeseredett emberek legyünk, hanem azt, hogy Isten gyermekeinek szabadságában, békében, jókedvben éljük le az életünket. Egy szülőnek az a legnagyobb öröme, ha a gyermeke boldog és elégedett, ha az a lét, amit ő szeretetből felkínál, kielégíti és betölti vidám jókedvvel, egészséges, tiszta örömmel az ő gyermeke szívét, életét. 
Melyek Jézus Krisztus örömei, melyeket felkínál nekünk is, melyeket szeretettel meg akar osztani velünk? 
A létezés öröme, az alkotás, a teremtés öröme, a jóság, a szeretet öröme. A bölcsesség, a tudás, a megértés öröme. Vasárnapi szentmise után bementem az ebédlőbe, körülöttem a szentmise békés, felemelő, megszentelő csendjéből jövő vidám zsongó gyerekek elfoglalták a fehér asztalnál a finom étel mellett a helyüket. Megáldottam az ételt, majd magam is helyet foglaltam az asztalfőnél. Körülnéztem, és egy hihetetlen tiszta férfiúi öröm töltötte be a szívemet: igen becsületes munkámmal összetartom a családomat, táplálom, vezetem, megszentelem Isten kegyelméből, segítségével az enyémeket. Úgy gondolom, hogy ez az az öröm, melyet a rozsda nem rág szét, és a moly nem esz meg, mely nem változik át másnapra keserűséggé a szívembe. Isten ajándéka, melyet felemelt fővel elfogadhatok.
De ugyanezt az örömöt láttam és éreztem abban az egyszerű emberben, aki felmászott frissen készült egyszerű háza homlokzatára, és ott egy bokrétát zöld ággal elhelyezett, majd elkurjantotta magát. És ugyanez az isteni öröm csillog egy - egy édesanya arcán, ki nemrég született gyermekét végtelen gyöngédséggel átöleli.
A minap eskettem, és néztem az édesapát, aki becsületes munkával, szépen és jól felnevelte a csodaszép lányát, kit a szép fehér menyasszonyi ruhában az oltárhoz vezetett karonfogva, majd végtelen apai nagylelkűséggel átadott a jövendő vejének. Hihetetlen büszkeség, boldogság, a jól végzett teremtői, nevelő munka öröme töltötte el az arcát, szívét. Biztos vagyok benne, hogy öröme örökre betölti a szívét. 
Egy kedves özvegy asszony hívott meg a szeretett férje temetése után, és kezembe adott egy csodaszép szerelmes levelet, melyet az ő férje több mint ötven éves házasság után, a halála napján írt. Olvastam a levelet, és úgy éreztem, hogy ha valaki egyetlen ilyen levelet kaphat életében, akkor már nem élt hiába. A komor gyászon is átragyog a szeretet és az öröm, mely egy szépen, tisztán leélt, és élő hittel befejezett életből fakad. Éreztem, hogy ezek az emberek, majd, hale hull mindenről minden fátyol, és Isten színe elé kerülünk, örömmel fogják átölelni egymást, hogy tovább folytassák a végtelenben a vándorlásukat, a kölcsönös szeretet, megismerés, elfogadás útján.
Ugyanaz a megszentelő, felemelő tiszta öröm, Isten szép ajándéka fakad fel a szívünkben mikor csendes olvasással, kemény tanulmányokkal megértjük világunk egy - egy nagy titkát, rejtelmét, és térdre hullva szemléljük világunk,  létünk végtelen összefüggéseit, szépséges varratát, egy egy szép igazságot, mely új távlatokat nyítt előttünk és a világ előtt. 
Persze, Isten majma, a gonosz lélek is felkínálja a maga örömeit nekünk is, akárcsak annak idején a mi Urunknak, Jézus Krisztusnak. "Mond ezeknek a köveknek, hogy váljanak kenyérré". Fogyassz, habzsolj, élvezd az életet! Jézus ellene mond a fogyasztás örömének. Ő is táplálkozik, de nem süllyed le az állati lét örömeinek a kergetéséhez, az élet több ennél.  Hihetetlen sokan esnek a falánkság, az alkohol a kábítószer csapdájába.
Aztán a gonosz lélek a birtoklás vágyát, örömét kínálja fel. "Borulj le előttem, imádj, és mindezt neked adom", az egész bevásárló központ a tied lehet, csak végy fel hiteleket, add el jövődet, életedet nekem. Hányan bekapják a gonosz horgát és elkezdenek gyűjteni halomba mindenféle lim - lomot, üveggyöngyöt, és elindulnak a birtoklás vágyától űzve egy olyan úton, mely sehova sem vezet. Nézzétek az ég madarait, a mezők virágait....
Aztán, ha semmiképpen nem tud leigázni a gonosz, akkor a hatalom mámorát kínálja fel nekünk. Jézust felvitte a templom ormára, és arra biztatta, hogy dobja le magát, majd az angyalok a tenyerükön fogják hordozni, az emberek meg csodálkoznak, ámulnak, és Jézus lesz a sztár, az erős, nagy fiú, és az úr a csodálói felett. Döbbenetes, de Jézus erre is azt mondja, hogy: "Távozz tőlem sátán". Igen, hiszem, hogy a hatalomban sincs tiszta Isten adta öröm, a szolgáló szeretetben igen, de a mások feletti hatalmaskodásban nincs. 
Úgy gondolom, hogy nagy elővigyázattal, kritikai érzékkel mindig meg kellene mi is nézzük, hogy milyen örömöket kínál az élet nekünk, és csakis az Isten adta tiszta, megszentelő örömöket szabad elfogadnunk, a gonosz pusztulásba rántó horgait, a fogyasztás, a birtoklás, a hatalom mámorát, mesterünk, Jézus Krisztus példájára nekünk is vissza kell utasítanunk.   
Kisebb testvéri szeretettel, Csaba t.