Gyűjtés a kolozsvári egyetemistáknak szánt kollégiumért

Déván elindult az új V-XII osztályos iskola polgármesteri, tanfelügyelőségi áldásokkal, jelenléttel, felszenteltük az új műhelyt, minden nagyon nagyszerű volt. Jelenleg, csak V-IX osztály működik, jövőben indul a X., majd a XI-XII. Iskolánk kézműipari iskola, éspedig a famegmunkálást szeretnénk tanítani gyermekeinknek.

 

Déván elindult az új V-XII osztályos iskola polgármesteri, tanfelügyelőségi áldásokkal, jelenléttel, felszenteltük az új műhelyt, minden nagyon nagyszerű volt. Jelenleg, csak V-IX osztály működik, jövőben indul a X., majd a XI, XII. Iskolánk kézműipari iskola, éspedig a famegmunkálást szeretnénk tanítani gyermekeinknek. Az épületet a Lichtesteini hercegnő támogatásával vásároltuk meg, az Apácai alapítvány és más magánadományozok pénzéből javítottuk ki. Az asztalos műhelyt, a Rotary klub támogatásából rendeztük be. Nagy-nagy hálával köszönöm ezúton is a támogatásaikat.


A dévai gyermekvédelmi központunkban nagyon sok gyermeket fogadtunk be. Itt most minden csúcsra járatva működik, maximális fordulatszámon dolgoznak a kollégák. Jó látni azt a lendületet, ahogyan fogadják, ölelik a gyermekeket magukhoz. Nincs veszve ez a világ, amíg egy fiatal lány kacagva öleli át az önként vállalt tizenkettedik gyermekét is. Szerintem minden sínen van, és jól bírják az eresztékeink a terhelést. Érezzük, hogy a Magyarok Nagyasszonyának palástja alatt vagyunk, Déván.


Zsombolyán hét gyerekkel beindult az új ház, szerintem nagyon jó körülmények vannak, lesznek ott. A gázt kell bevezetni, és a központi fűtést megoldani, amúgy szinte minden feltétel megvan ahhoz, hogy jól menjenek a dolgok. Van itt egy nagyszerű termálfürdő, és ami nagyon fontos, itt a hatóságok is nagyon ragaszkodnak hozzánk, igazából a helybeli polgármester érdeme hogy mi Zsombolyán vagyunk.


Torockón is vettünk egy házat. Ott is szűnt meg a magyar oktatás. Szerintem nagyon szép, nagyon tiszta környezetben beinduló közösség fog ott felfejlődni. Úgy gondolom, hogy ide ahhoz, hogy minden nagyszerű legyen, elég sok pénzt kell befektetnünk, de biztos, hogy megéri. Itt a munkatársak Kis Szent Terézhez imádkoznak segítségért. Legyen áldása rajtunk!


Szárhegyen is elindult 11 gyerekkel, a domboldalban lévő ferences kolostorban a gyermekvédelmi központunk. Szerintem ott is szépen ki fog fejlődni minden. A Kájoni János által épített, és olyan sok szent szerzetes által megszentelt kolostort, nagy alázattal szeretnénk a Hargita megyei gyermekvédelmi tevékenységeink központjává tenni.


Szalontán már a nyáron minden sínre került, van ott központi fűtés, hatósági engedélyek, sőt neve is van az intézetnek: Szent Antal ház. Tarsoly Hildának, és az ottani csapatnak a döntése. Szerintem a következő nyári építkezés után 40-50 gyermeknek lesz ott kényelmes otthona. Szeptember 25-én szeretnénk házszentelést tartani, szombat délelőtt szentmisével kezdődik az ünnepség.


Szászvároson rutinosan, szépen indultak a dolgok, minden sínen van, több mint hetven gyermekkel köszöntötték, és hívták segítségül Menyhárt Ernő vezetésével a munkatársaim Szent Erzsébetet az új tanév kezdetén.


Szovátán nagy a visszalépés, ott csak tíz gyerek van, de a munkálatok, az építkezés szépen halad, szeptember végére be lesz födve az épület, azaz szinte olyan állapotban lesz, mint a tavasszal volt, így behozzuk a lemaradást. Nagy megtorpanás, de így egy csodaszép, egészséges, korszerű épület fog a rendelkezésünkre állni, ahonnan nagyon sok áldás áradhat majd egész Maros megye szegényeire.


Petrozsényben is szépen haladtunk, de az idén ott nem indulunk. Szeretném a munkatelepet egyszer felszámolni, s csak azután indítani az ottani I-VIII osztályos iskolát, és a nyolc szociális családot.


Óriási szükség van ránk abban a térségben, s az építkezések által komoly lehetőségek is születnek a segítségre.


A kolozsvári fiatalok szaporodnak, már tizenhárman vannak. Ott október elején kezdődik az iskola. Nagyon kellene nekik is venni egy házat. A fiatalok ki is néztek egy háromszintes házat, nekik nagyon tetszik, csak az a baj, hogy 100.000 Euróba kerül. Mit is mondjak?! Ha netalán találkoztok valakivel, aki úgy gondolja, hogy Kolozsváron szívesen támogatná, egy szegény egyetemistáknak szánt kollégium létrehozását, hát akkor mi nagy-nagy szeretettel fogadjuk, és partnerei leszünk.


Hogy összesen hányan vagyunk a Szent Ferenc Alapítványnál, azt még nem tudom, de legközelebb megírom.


Óriási vitalitással dolgoznak a munkatársaim! Szerintem az a cél, hogy egy gyermekvédelmi hálót hozzunk létre a Magyarországról leszakadt területek bajbajutott magyar gyermekei számára nemcsak álom. Isten segítségével, Nagyasszonyunk palástja alatt valóra váltjuk.


Nagy dologidő van! Minden jóakaratú ember segítségét, imáját alázattal és szeretettel fogadjuk.


Csaba testvér

Déva, szeptember 20.