Remete Szent Antal, a keresztény szerzetesség atyja!

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_IMG_1972_2.jpgA harmadik század derekán, a 20 éves fiatal embert, a szentmise olvasmányában Jézus Krisztusnak a gazdag ifjúhoz intézett szavai megérintették! Az egyszerű földműves családból származó fiatal ember azonnal igent mondott Krisztusnak, vagyonát elosztotta, kiköltözött a pusztába, hol közel 80 évig élt remeteségben. 2017. őszén eljutottam én is Egyiptomba, Remete Szent Antal pusztájába. Talán rám a legnagyobb hatást az a parányi barlang tette, melyet Remete Szent Antal imádsága szentelt meg.

Ez a barlang, s körülötte a puszta pont olyan, mint amilyen volt közel 1800 évvel ezelőtt. Ebbe a barlangba nem vezették be a villanyt, itt nem árulnak se fagylaltot, sem rózsafüzért, ide az emberek elcsendesedni s imádkozni mennek. Két-három négyzetméteres parányi barlangba, egy hat-hét méteres szűk folyosó vezet. A barlang közepén egy kis oltár áll, melyet két-három gyertya fénye világít meg. Leültem az oltár mögé a félhomályban, s az ősi csendben szívemet betöltötte a béke. 
Itt értettem meg, hogy a mi Urunk Jézus Krisztus a gazdag ifjútól mikor azt kérte, hogy mondjon le a vagyonáról, nem csupán arra gondolt, hogy adja el mindenét, hanem ennél sokkal többet! Hihetetlen sok mindent hurcolunk magunkkal: vágyainkat, félelmeinket s ezekből fakadó céljainkat, álmainkat, kudarcainkat, a sebeket miket kaptunk és adtunk, és még ki tudná felsorolni, hogy mi mindent?!  Ültem ott a semmi közepén, és hagytam, hogy mint tikkasztó melegbe ért gyermekről, az anya lefejtse a sok rétegnyi ruhát! A föld gyomrában, a végtelen csendben ízlelgettem szabadságomat, mely gyógyító fényként felragyogott. E végtelen szegénységben megtapasztaltam a legnagyobb gazdagságot, imádott Teremtőmet az Istent, és a szolgáló szeretetre való nyitottságot. Éreztem, hogy nem az a fontos amit én akarok tűzön-vízen keresztül, végül is nem kell semmit megvalósítanom, nem kell semmit sem elérnem ahhoz, hogy Istenem szeressen, egyszerűen elég ez a végtelen szegénység, vágynélküliség, amellyel Isten megajándékozza az ő gyermekeit!
Sötét volt, és mégis világosan ragyogott előttem Nagy Szent Antal csodálatos útja. Ő mindenről lemondott, mindent elengedett és így mindenkinek mindene lett. Püspökök, kormányzók, maga a hatalmas Római Birodalom császára fordult hozzá útmutatásért, biztatásért. Remete Szent Antal kiüresítette önmagát, mindent elengedett, mégis máig érezhető hatással van a történelemre. Meg vagyok győződve, hogy a XXI. század egyháza, szerzetes rendjei csakis ebből a végtelen szabadságból, ebből a megalkuvás nélküli Krisztus-követésből képesek megújulni. Jézus nem akar elvenni tőlünk semmit, csak azt szeretné, hogy két kezünk legyen szabad, hogy így szorosan átölelhessük Őt!
Kép: Remete Szent Antal barlangjába a bejárat!

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Jézus Krisztusnál semmi nyomát nem láthatjuk annak, hogy ember és ember között különbség lenne. Elismeri ugyan, hogy küldetése elsősorban a saját népéhez, „Izrael házának elveszett juhaihoz szól” [Mt 15,24], mert a szeretetnek koncentrikus körei vannak, nekem is elsősorban a saját gyermekeimet kell jóllakatnom, utána következnek a többiek, de ez nem jelenti azt, hogy ember és ember között különbség lenne. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2020. november 27. péntek, Virgil napja van. Holnap Stefánia napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Jó látni

Jó látni, hogy amikor egy kisgyerek ákombákom firkáját egy nagyobb szét akarja tépni, be akarja dobni a szemetes kosárba, a kicsi szembeszáll vele, hogy megvédje saját alkotását.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube