Bálint Lajos Erdély első érsekének a sírjánál

b_300_300_16777215_00_images_stories_Csaba_levelek_Csaba_testver_DSC00255.jpgMa, Istennek hála, Bálint Lajos Erdély első érsekének a sírjánál misézhettem, a csíkdelnei Keresztelő Szent János tiszteletére szentelt templomban! Tisztelem, szeretem Lajos érsek atyát, s nem csak azért mert Dr. Jakab Antal püspök úrral ő szentelt pappá, hanem azért is mert ő helyezett Dévára rendi elöljáróimmal és ő bízta rám írásban az árva gyermekek gondozását! Igen, 1993-ban, mint Erdély legfőbb egyházi méltósága, ha más útra irányítja léptemet, én mint engedelmes szerzetes ma egészen más feladatokat végeznék az Egyházban! Gyermekeink az ő gyermekei, hisz az ő főpapi akaratából születtek!

 

 A templomkertben lévő kis temető legegyszerűbb sírköve Lajos érsek atyáé, a sírfelirat is az ő akarata szerint vésődött kőbe: BÁLINT LAJOS 1929 - 2010 ÉLT 81 ÉVET MERT 7. GYERMEKKÉNT ENGEDTÉK MEGSZÜLETNI. A sírkő egyszerűen a szülei síremlékei elé fel van állítva.

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_balinlajossirkove.pngAz egyszerű síremlék a pár szavas felirattal, nemcsak érsek atyánk egyszerűséget kereső alázatáról szól, hanem egy prófétai üzenet is: család nélkül, gyermek nélkül nincs jövő. Az első világháború borzalmaiból, a trianoni döntés alapján Székelyföldre rászakadt román "impérium" embertpróbáló nehézségéből az érsek atya szülei ki sem lábaltak, és mégis vállalták hetedik gyermekként ezt a fiút, kiből Erdély első érseke lett! Vállalták a gyermeket és egy vérzivataros világháborúban felnevelték, hogy a kommunista diktatúra lelket sorvasztó évtizedei alatt olyan emberkatedrálissá nőjön, aki halála után is utat mutat Egyházának, népének! Ez a sírkő egy prófétai üzenet a maga egyszerűségében, durvaságában a 21. század emberének, aki sajnos oly sokra tartja az anyagi javakat! Életünknek nem a díszes épületek, az értékes ruhák, autók, diplomák adnak értelmet, hanem az élet szolgálata, a becsülettel felvállalt család, a gyermekek, mindaz mit szorgalmas munkával másokért teszünk. Bálint érsek atya sírja előtt nem beszélhetünk arról, hogy szegénység van, hogy nehéz idők járnak, mert egyszerűen érezzük, ahogy a síron túli porladó kezével megfogja kezünket és visszavezet az élet szolgálatára e konok, népét szerető, tisztán látó főpap.

Lajos érsek atyánk arra kérlek, hogy ne nyugodjál békében, hanem erős kézzel, a magad határozottságoddal vezess bennünket a család vállalásának, az élet szolgálatának sokszor meredek, keskeny útján! 
Gyermeki tisztelettel hiszem, hogy Lajos érsek atya sírjánál csodákat kérhetünk Istenünktől, 
Csaba t. 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Mindannyiunkban ott van a holnap szentje, de az alávaló gazember is. Nem bíróknak kell lennünk, hanem orvosoknak. Álljunk a tévelygők mellé, és segítsünk nekik levetni a páncéljukat. Sohasem szabadna elfelejteni, hogy minden Saulban ott lapul egy szeretethimnusz. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. augusztus 21. szerda, Sámuel és Hajna napja van. Holnap Menyhért és Mirjam napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube