Nyaralás!?

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_69703179_1543796679095524_5854372472664621056_n.jpgNem tudom, hogy volt -e valaha ennyi nyaraló, pihenő, üdülő ember a világon, mint most! Az ember ha hosszan megy a városokon, az az érzése, függetlenül, hogy hét elején, vagy hétvégén, reggel vagy este keresi fel a főtereket, mintha mindennap nemzeti ünnep lenne! Az emberek sétálnak, ücsörögnek a teraszokon, beszélgetnek, szopogatják azt a csésze kávécskájukat ráérősen! Igen, szinte folyamatosan valahol ünnep van, falunapok, városnapok, koncertek, táborok, fesztiválok, mindenfelé és mindenféle rendezvények érik egymást!

Egy fiatal egyetemista mondta, hogy ő a nyáron szépen hosszan járja ezeket a rendezvényeket, és jóformán ideje sincs hazamenni, hogy a hátizsákjába tiszta ruhát tegyen! Néztem ezt a kedves arcú, szimpatikus, "feldobott" fiatalt, és azon gondolkodtam, hogy hogyan tudnám elmondani, hogy milyen édes és gyönyörűséges egy jó tervet megálmodni, megfogalmazni és kitartó munkával kivitelezni, majd a végén jóleső fáradsággal hátradőlni, megpihenni és boldog örömmel csak annyit mondani, hogy Istennek legyen hála, ez a feladat szépen bevégeztetett! Nézem a XXI századi gazdag ifjút, félreértés ne essék, nem irigylem a "gazdagságát", csak azon töprengek, hogy vajon tervező, alkotó, teremtő munka nélkül lehet-e igazán boldog egy ember ezen a földön?
Ahogy a nyegle lányt a szülés édesanyává teszi, az alkotó, teremtő munka teszi a fiatalt érett felnőtté, önmagával, a világgal megelégedő boldog emberré! Szellemed alkotása, két kezed verejtékes munkája, mindennapi erőfeszítéseid gyümölcse olyan tiszta örömöt adhat neked, melyet a rozsda nem rághat szét, a moly nem pusztít el, mely után nincs fájdalmas másnaposság, szégyenérzet a szívedben!
Isten meghívott, hogy társai legyünk a világ továbbteremtésében! Meg vagyok győződve, és erősen hiszem, hogy arcunk vonásait, Isten képére és hasonlatosságára leginkább a becsületes munka tudja formálni! A hajtás, a bimbó, a virág, minden egyetlen célt szolgál, az életadó gyümölcs létrejöttét! Sajnos oly sokan megfosszák magukat a gyümölcsérlelés örömétől! Oly szépen mondja Jézus Krisztus: "Én vagyok a szőlőtőke, ti vagytok a szőlővesztők, Atyám a szőlőműves!" Igen, a tőke alázattal átengedi a szőlőfürtök termésének az örömét, boldogságát az ő drága vesszőinek, a mi mesterünk alázattal átengedi nekünk a világ továbbteremtésének a lehetőségét, azt, hogy a föld sebeit begyógyítva, egy emberhez méltóbb, tisztább, jobb világot alkossunk magunknak! Ő, akárcsak a szőlőtőke a vesszőnek, alázattal adja az erőt, a lendületet, a bátorságot, csak nekünk kellene élnünk a lehetőséggel és ott ahol vagyunk bölcsen, nagy-nagy szorgalommal, kitartó munkával létrehozzuk a magunk áldott gyümölcseit!!!
Talán a ma pedagógusának, nevelőjének a legnehezebb feladata, megértetni a felnövekvő generációkkal, hogy jó dolgozni, hogy jó korán kelni és verejtékes munkában elfáradni, jó esténként fáradtan az eredményeket számba véve megpihenni, és a végén Isten segítségét megköszönve, boldogan ünnepelni. Igen, egészen biztos, hogy boldoggá teszi az embert, ha szellemi képességeit felhasználva töpreng, és a megismert igazságok, törvények mentén elkezd alkotni, dolgozni, akár mind becsületes földműves, álattartó vagy népnevelő tanár, életet mentő orvos, vagy házakat, bölcs gépeket tervező mérnök! Az igazi nevelő, a mai szárnyat bontogató generációkat fel kellene tudja szabadítani a becsületes, alkotó, teremtő munkára, a szárnyalásra, a semmittevő ténfergés felemelkedésre! Korunk legnagyobb jótevője az lesz, aki sikeresen meghirdeti az autonómia harcot a nyegle ténfergés, a parttalan bulizás, a testet - lelket felőrlő "szórakozás" igájából! Tudom, hogy nem vagyunk rabszolgák, de egy biztos, hogy alkotni, dolgozni jó! És az is biztos, hogy Isten a terméketlen fügefát megátkozta, és az ki is száradt!
Szeretettel, 
Csaba t.

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„…a fiatalok sokszor és jó szemmel meglátják az álságokat, a képmutatást, a hamisságot. Ne engedjük el a kritikát a fülünk mellett, legyen ez önnevelési lehetőség számunkra. És bizony, ahogy mi, felnőttek sem vagyunk tökéletesek, belefér az is, hogy a fiatal téved, hibázik… – ettől ne essünk kétségbe.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Ma 2021. január 21. csütörtök, Ágnes napja van. Holnap Vince és Artúr napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Isten nagy szeretettel megformálta... 1/3

Isten nagy szeretettel megformálta, megteremtette az embert, és egyetlen gyümölcs elfogyasztása miatt haragosan kiűzte az Édenkertből? Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube