Irányvonal, 2010-re!

ImageA szegények felé vezető utunk a nagy bevásárló központok parkolója mellett visz el... Hihetetlenül nagy a nyüzsgés, rengetegen vannak... Kérdő tekintetemre, egyik kollégám csak ennyit mond... Karácsonyi nagy bevásárlási láz... Kölcsönökből ajándékot vásárolnak!?

 

 A szegények felé vezető utunk a nagy bevásárló központok parkolója mellett visz el... Hihetetlenül nagy a nyüzsgés, rengetegen vannak... Kérdő tekintetemre, egyik kollégám csak ennyit mond... Karácsonyi nagy bevásárlási láz... Kölcsönökből ajándékot vásárolnak!?

Sokszor gyermekvédelmi munkánkat egy baleseti sebészethez hasonlítom... Sajnos egy-egy motoros, autós balesetkor fontos ez a kórház, életeket ment... A társadalom, ha azt látja, hogy mind több és több ember szenved balesetet és töri össze magát, szerintem nem akkor jár el bölcsen ha mind több és jobban felszerelt sebészeti kórházat indít el, hanem akkor, ha a közlekedési szabályokat felülvizsgálja, ha az út viszonyokat javítja, hogy megelőzze a baleseteket...
Több mint ötven gyermekvédelmi központot működtetünk...  jelenleg több, mint 2000 gyereket gondozunk.... Meddig kellene fejleszteni ezt a rendszert?
A kommunizmus alatti elzártságból kitörő keleteurópai népek nagyon felgyorsultak, mohon, minél hamarább utol szeretnék érni anyagi szempontokból is a fejlett, nyugati demokráciákban élő embereket.
Sajnos ez a hatalmas haladási sebesség, mely sok meggondolatlansággal, naivsággal párosul, nagyon sok családot, közösséget felmorzsol, összetör. A gyermekek sokszor sebzetten, magányosan, elhagyottan hozzánk kerülnek. Persze mi jó szándékkal és türelmemmel próbálunk az összetört családok helyett új családokat adni a gyermekeknek, de nem lenne egyszerűbb ha visszafognánk a száguldást, és életünket szép nyugodt, békés tempóban élnénk és így, fölöslegessé válnának a gyermekvédelmi otthonaink?
A plasztikai műtétek fejlesztése mellett, a motorosok bukó sisakját is tovább kellene gondolni!
Mert ha nem lennének balesetek, fölöslegessé válna a nagyon sok drága és bonyolult orvosi beavatkozás, melyek legyenek bármennyire is sikeresek, soha nem fogják az eredeti állapotokat vissza állítani. Az összeomló életek, katasztrófák megelőzésére szeretnék ezentúl minél több időt, energiát szentelni..  Azt szeretném, ha minden fiatal felnőne a felelős apaság, anyaság  nagykorúságáig, és ha ők nevelnék fel szépen, eredményesen  a kacagó gyermekeiket.
Az erőfeszítéseket, 2010-től nem a gyermekvédelmi otthonok szaporítására összpontosítjuk, hanem, a népünket, családjainkat fogjuk oktatni, nevelni, hogy szép, Istentől megáldott, boldog, nyugodt életet éljenek, és ha szerényebb körülmények között is, de ők maguk neveljék fel a gyermekeiket...
És még egy elhatározás..... ne várjátok, kisebb testvéri alázattal, úgy döntöttem, hogy én nem vásárolok ajándékokat.
Szeretettel,  
Csaba t.