2018. október 30. – Kedd

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_IMG_E7215.JPG „Isten országa"
A XXI. század emberének sokak szerint az a tragédiája, de szerintem ez lehet a szerencséje is, hogy elfogytak az evilági "remények"!  Különösképpen a reneszánsz kortól ragyogtak fel itt is, ott is újból és újból az evilági mennyország csalóka fénye! Európa hangos volt a felfedezők kiáltásaitól: előttünk egy új világ, előttünk  Eldorádó! Aztán jöttek új jelszavak: Szabadság, Testvériség, Egyenlőség! A nagy francia forradalom jelmondataiért sokan életüket adták  mert hitték, hogy egy karnyújtásra van az aranykor! Aztán jöttek új eszmék, kommunizmus, fasizmus, liberalizmus! Ígértek a csillogó szemű embereknek mindent megváltoztató technikai, ipari, mezőgazdasági forradalmat, mikor már nem kell dolgozni mert a gépek átveszik az embertől a munkánkat! Az elmúlt évszázadokban volt már: egészségügyi, pedagógiai, kulturális, szexuális forradalom és kitudná felsorolni, hogy még hányféle! Ezek a "megváltó álmok" elzúgtak, sok mindent meg is valósítottak, az általuk megfogalmazott célok közül néhány be is épült az emberiség életébe, de mára már sokan úgy érzik, hogy mindez kevés, elfogyott e földi síkon a "remény"! 
Felfedeztünk minden lakható földet, nyitott társadalomban élünk, sokan munka nélkül is megélnek, az oktatáshoz bárki, bármilyen szinten hozzáférhet, az orvosaink szinte megháromszorozták az ember életét a földön (kétezer évvel ezelőtt harminc év alatt volt az átlag életkor) és mégis rengeteg szomorúság, feszültség van az emberekben! Ma már jogunk van saját testünkkel bármit is tenni, a szexuális kilengések sokak szerint "erénynek" számítanak, s annak következményeit, a megfogant életet is bátran eldobhatjuk! Igen, lassan ledöntött az ember minden falat, de valahogy nem akar felragyogni az a boldog aranykor, melynek létéről a szívünkben lobogó vágy prófétál nekünk! Ott legbelül úgy érezzük, hogy mi ennél többre vágyunk, s ez a szomjúság, éhség űz mindannyiunkat!
Jézus Krisztus sokszor beszél az Isten Országáról! Arra kér, hogy nap mind nap imádkozzunk az ő szavait: JÖJJÖN EL A TE ORSZÁGOD! Az elmúlt évezredekben élt, és a mai egyháznak sok-sok tagjával együtt vallom, hogy Isten Országának az építése az emberiség előtt álló legcsodálatosabb cél!  Krisztus által megfogalmazott álom  a Szeretet Országa az én álmom is, hittel vallom, hogy ezt az álmot kell a XXI. század  zászlajára tűzni! A csodálatos az, hogy ezt a "forradalmat" nem csak magunkban kell megvívjuk, hisz e forradalom vezetője maga az Isten. Kétezer évvel ezelőtt Jézus így szólt hozzánk: „Nézd, az ajtóban állok és zörgetek. Aki meghallja szavam, és ajtót nyit, ahhoz bemegyek” Jel 3,20  Ebben a forradalomban számíthatunk a lelkiismeretünk által mindannyiunkat vezetni akaró gyöngéd, irgalmas Istenre! Hiszem, hogy ez a mustármag, lelkiismeretünk szelíd szava mindannyiunk életében ott van, s a tudatos megtérés, az imádság szitáló meleg esője  növekedésnek indítja, kibontakoztatja életünkben, társadalmunkban! Nem kell új világot teremteni, hisz az Isten Országa kovász, mely képes anélkül, hogy lecserélne minket, egy új, minőségi életre "keleszteni", vezetni bennünket! Hagyjuk, hogy Krisztus szép gondolata akárcsak a kovász elvegyüljön bennünk és körülöttünk, és bevégezze a kétezer évvel ezelőtt elkezdett munkát! Építsük fel Isten gyermekeinek szép, békés, egyszerű világát!!
Szeretettel, 
Csaba t. 
Kép: Várnagy Andrea és lánya egy kottából játszanak négykezest a petrozsényi gyermekvédelmi otthonban.
Jézus egy alkalommal így beszélt a néphez az Isten országáról: „Mihez hasonlít az Isten országa? Mihez is hasonlítsam? Hasonló a mustármaghoz. Az ember fogja, és elveti kertjében. Ott felnő, és nagy fává lesz. Az ég madarai megpihennek ágai között.” Majd így folytatta: „Mihez hasonlítsam az Isten országát? Hasonlít a kovászhoz, amelyet fog az asszony, és elvegyít három véka lisztben. Az egész megkel tőle.”  
Lk 13,18-21