2018. december 7. – Péntek „Legyen a hitetek szerint!”

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_48082940_1334394963369031_8272984087367516160_n.jpgAz agresszív kismalac elindul nyuszikához, hogy elkérje a létrát. Megy, megy és elönti a kétely: mi lesz, ha nem fogja ideadni azt a létrát?! Megy tovább, komor gondok gyötrik: biztos nem fogja ideadni a nyuszika azt a hülye létrát! Halad, halad és eltölti lelkét a sötét kétségbeesés: ebben az önző kapzsi világban, biztos nem fogja ideadni nyuszika a létrát, mert ő se jobb másoknál! Lassan megérkezik malacka, becsenget nyuszihoz, majd amikor a barátja kijön, ő haragos tekintettel ránéz és így szól: Te önző, irigy állat, fújd fel a létrádat, nem is kell!
Sajnos, életünkben nagyon sok minden hitünk szerint történik! Olyan sokszor megtapasztaltam, hogy egyik - másik ember felhív, megkeres, és mint egy agresszív malacka mondja a magáét, zörgeti dühösen a nyitott ajtót! Nagyon nehéz az ilyen embert kihozni a maga csapdájából! Van aki nagyon - nagyon betudja vackolni magát saját komor világába!! Az ilyen ember gyárt magának egy előítéletet, meg van győződve, hogy őt mindenki csak bántja, leszólja, ártatlanul elítéli, tehát egészen biztos abban, hogy te is azt fogod tenni, és ezért már egyből védekezik, támad, ha kell felveszi a mártír szerepet és szenved! 
Mit lehet ilyenkor tenni?! Mihelyt kicsodálkoztad magad, állj neki szeretni! Szeresd úgy ahogy van, de bármit is mond, tesz, te semmi képpen ne vedd fel a kesztyűt! Én ilyenkor vicceket próbálok mondani, mert ha az agresszív kismalacot meg tudjuk kacagtatni, akkor hamar elmúlik a komor rossz kedve! Persze ezt is nagyon óvatosan kell elkezdeni, mert könnyen azt hiszi, hogy őt kacagod ki, őt cikized és akkor még mélyebbre bújik az előítéleteinek az odvába, ahonnan még nehezebb őt kipiszkálni! 
Jézus saját szülőföldjén nem tud csodát tenni, mert ott nem hisznek benne! A két vak bizalommal követi Jézust, kiáltozva kérik a segítséget! Jézus megkérdezi tőlük: „Hiszitek-e, hogy tudok segíteni rajtatok?” - Ők kórusban válaszolnak - „Hisszük, Uram!”. Akkor Krisztus megérintette szemüket, és így szólt: „Legyen a hitetek szerint!” Erre megnyílt a szemük. 
Milyen egyszerű! Milyen jó lenne ha a vakok bizalmával, hitével mernénk, tudnánk Istenhez, de egymáshoz is fordulni! Olyan sok segítséget, kegyelmet kaptam, jó ez a világ, jók az emberek, próbáljak meg az adventi szent időben bizalommal, szeretettel fordulni a körülöttem állókhoz! Próbáld meg és meglátod, hogy a csodák földjére fogsz lépni, sok - sok ajtó kinyílik, olyan is, amiről azt hitted, hogy hét lakatra van zárva! 
Az élet a hitünk szerint történik! Annak idején hinni tudtunk az utcán élő gyermekekben, az állami hatósággal való együttműködés lehetőségében, az emberek nagylelkűségében, és ez a hit építette fel a Szent Ferenc Alapítványt! Ez a hit nevelte becsületes felnőtté Erdély földjén a több mint négyezer otthonainkból kirepült gyermeket! Ez a hit elvezet az örök életre ha nem adjuk fel és kitartunk, még ha botorkálva is, de célba érünk rajta!
Az ünnepekre készülve, vizsgáljam meg a hitemet, és a karácsony estéjén egymagában közénk jövő gyermek Jézus belénk vetett hitébe kapaszkodva, újítsam meg bizalmamat Istenbe, a világba és az embertársaimba, kikkel együtt élek és dolgozom nap mint nap!
Szeretettel, 
Csaba t. 
Kép: Krisztus a keresztel a hátán bizalommal néz barátaira
Tanító útján egyik alkalommal két vak követte Jézust. Egyre ezt kiáltozták: „Könyörülj rajtunk, Dávid fia!” Amint hazaérkezett, bementek hozzá a vakok. Jézus megkérdezte tőlük: „Hiszitek-e, hogy tudok segíteni rajtatok?” „Hisszük, Uram!” – felelték azok. Akkor megérintette szemüket, és így szólt: „Legyen a hitetek szerint!” Erre megnyílt a szemük. Jézus pedig rájuk parancsolt: „Vigyázzatok, ezt senki meg ne tudja!” Ám azok elmenvén, elhíresztelték a dolgot az egész vidéken. 
Mt 9,27-31