2019. január 23. – Szerda

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_IMG_E1012.JPG„Szabad-e szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy veszni hagyni?” Mk 3,1
Jézus Krisztus e kérdést feltehette volna így is: Szabad-e bármit a szeretet elé állítani? Az értékek rangsorában nálad, nálam mi van az első helyen?? A farizeusok számára, a szombat megtartása, Isten parancsa, természetesen az általuk értelmezett módon, mindennél fontosabb, még a szeretet parancsát is felülírja, ami amúgy szintén Isten parancsa, sőt ez a parancsok parancsa, SZERETET A FŐPARANCS!!  Na ezért szoktuk pejoratív értelemben emlegetni mindazokat akik addig csűrik, csavarják a tényeket, míg  nekik lesz igazuk, és így ők emelt fővel kibújhatnak a szeretet mindenkire kötelező általános parancsa alól! 
Nemrég ért véget a téli vakáció, dec. 21-tól, január 15-ig tartott. Azokkal a gyerekekkel kiket nem vittek haza, kiket nem is látogattak meg felhívtunk néhány szülőt, hogy a gyerek kívánhasson boldog ünnepeket. Nekem nagyon kínos volt hallgatni egyik másik szülőt, ahogyan magyarázkodott a 5-10 éves gyermekének, hogy miért nem tudott eljönni, miért nem volt ideje az ünnepek alatt felhívni a gyermekét, akit amúgy nagyon természetesen nagyon szeret! 4-5 felhívott nagyon "foglalt" apukánál, anyukánál aztán abba is hagytam a telefonálást, arra gondoltam, jobb ha nem szerzek a gyereknek is, de magamnak is kellemetlen perceket!!
Nézzek magamba, vajon mennyire vagyok farizeus? Vajon ilyen, olyan "fontos" dolog mögé nem bújok el, ahelyett, hogy mosolyogva átölelném szeretett gyermekemet, családom tagjait?! Sajnos sokszor mi magunk is vétettünk a szeretet parancsa ellen, ilyenkor ne "magyarázzuk a bizonyítványt", hanem őszintén, alázattal tartsunk bűnbánatot és lépjünk rá az őszinte tiszta szeretet útjára! Nem az a lényeg, hogy kinek van igaza, hanem az, hogy szeressük egymást őszinte jóakarattal, mindent megbocsájtó irgalommal!
Magamat bűnnel vádolva,
Csaba t.
Kép: Jézus leintette: „Életedet adod értem? Bizony, bizony, mondom neked: Mire megszólal a kakas, háromszor megtagadsz." Mk 14,38
Egy szombati napon Jézus betért a kafarnaumi zsinagógába. Volt ott egy fél kezére béna ember. A farizeusok figyelték Jézust, vajon meggyógyítja-e szombaton. Vádaskodni akartak ugyanis ellene. Jézus felszólította a béna kezű embert: „Állj ide középre!” Aztán megkérdezte a körülállókat: „Szabad-e szombaton jót vagy rosszat tenni, életet menteni vagy veszni hagyni?” Ők azonban hallgattak. Erre Jézus szívük keménységén elszomorodva haragosan végignézett rajtuk, aztán így szólt az emberhez: „Nyújtsd ki a kezedet!” A beteg kinyújtotta kezét, és meggyógyult. Erre a farizeusok kimentek, és tanakodni kezdtek a Heródes-pártiakkal, hogy miként okozhatnák Jézus vesztét.  
Mk 3,1-6