2019. július 18. – Csütörtök

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Kozosegek_alazatossagdrafti.jpgA keresztény erények közül talán a szerénység, az egyszerűség, az alázat az, amelynek a lényegét a legnehezebb megértetni a mai emberrel, pedig a lelki élet nagy mesterei szerint az alázat az a kapu, amelyen keresztül Isten színe elé járulhatok, amelyen keresztül Teremtő Istenem beléphet az én életembe. 15 nagy szentnek bölcs tanítását szedték csokorba az alázatról, melyet én is tisztelettel megosztok. 
Nehéz újat mondani az erények Királynőjéről, a Szent Alázatról! Szent Ferenc magát és barátait gyakran a kerek asztal lovagjaihoz hasonlította, végül is az a kor a lovagi eszmék kora volt. Az akkori gondolkodásnak központi eleme volt az Úrhölgy akiért a lovag megküzdött, akiért minden fáradtságot, veszélyt, szenvedést érdemes volt vállalni. Szent Ferenc számára az Alázatos Szegénység volt az az Úrhölgy akiért, amiért ő mindent elhagyott. Számára az igazi boldogság, ha étlen-szomjan, átfagyva, testvéreitől is eltaszítva, az általa alapított kolostorból kiverve találkozhat és egyesülhet végtelen alázattal a Szegénység Úrnőjével. Szent Ferenc e misztikus egyesülést nevezi földön elérhető legnagyobb, igazi boldogságnak! 
Jónak lenni jó! Isten tőrvényeit betartani jó! Az erényekbe öltözni jó! Az erények Királynőjét, a szent Alázatot keresni, megtalálni hihetetlen szabadságot, békét ad az embernek. Ezért is mondja Jézus: "...az én igám édes, az én terhem könnyű...". Az alázatra törekvő ember (mert az alázat egy olyan hegycsúcs ami felé tartunk, de soha nem érjük el) gyermekként belesimul a mennyei Atya karjaiba, élő hittel, akár a sziklás földbe a fenyő gyökere, soha nem harcol, hanem a repedésekbe megbúvó humuszban életet találva, az akadályokba kapaszkodva nagyra nő, hatalmas koronájában gyümölcsöt érlel! Az alázatos ember is minden lélegzetvételével épít, teszi Isten akaratát. A bennünk lévő feszültség, harag, düh, a terméketlen élet biztos jele annak, hogy letértünk az alázatosság útjáról! 
E napon öltsük magunkra Krisztus Urunk igáját, tanuljunk tőle és lépjünk be a szent alázat kapuján szerető mennyei Atyánk udvarába!
Gyermeki tisztelettel,
Csaba t. 

A kevélységtől az alázatosság: 15 tanács nagy szentektől

Evangélium
Jézus egy alkalommal így fejezte be tanítását: Jöjjetek hozzám mindnyájan, akik fáradtak vagytok, és terhek alatt görnyedtek: én felüdítlek titeket! Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű és nyugalmat talál lelketek. Mert az én igám édes, s az én terhem könnyű.  
Mt 11,28-30