2019. július 21. – Évközi 16. vasárnap

b_300_300_16777215_00_images_stories_66858601_10215193343214048_5219527674401128448_n.jpgCsodálatos látni ahogyan összehajol az ég a földdel, mikor az Isten és az ember egy asztalhoz ül! A végtelen megfogja a porszem kezét és térben, időben együtt útra kelnek! Az Ószövetség Istenének egyik legszebb tulajdonsága: a gyermekét türelemmel oktató, tanító szép pedagógusi arc! Ez a gyönyörű tulajdonság ott van az Ószövetség minden lapján, gondoljunk csak arra, ahogyan a két kőtáblát átadja Mózesnek az Isten, vagy ahogyan erővel, hatalommal felruházott prófétáit küldi Teremtőnk a teremtményeihez! 
Kétezer évvel ezelőtt Jeruzsálem határában, egy egyszerű kis házban ott pislákol egy olajmécses s annak fényénél sürög-forog Márta, szeretettel, jósággal vacsorát készít a hosszú utak vándorának, Jézusnak. Közben az ő húga, Mária odakuporodik Jézus lábához a tanítványok közé és nagy kerek szemekkel hallgat! Jézus bölcsen beszél Lázárral, az ott jelenlevő apostolokkal. Márta, mint szivacs a vizet szívja magába a bátorító, vigasztaló hitet, reményt, fényt adó krisztusi szavakat. Közben a tűzhely mellett Márta dolgozik, szüksége lenne az ő testvérének szorgos kezére és ezért szót emel. Jó hallani Mesterünk szavát: „Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha.” Rohanó világunkban álljunk meg egy pillanatra és csodáljuk meg világunkat teremtő Istenünk tanulásra, tanításra felszólító szép szavait! Mit megismersz, megtanulsz, mi így a tied lesz, az beléd épül és azt nem is veszted el soha!
Megváltónk szép példája ott lobog a pedagógusok előtt, kik nap mint nap alázattal lehajolnak a gyermekhez, hogy együtt induljanak útra, alkossanak, szeressenek, hidat verjenek lélek és lélek közé! Csodálattal szemlélem a türelemmel szóló, bölcsen oktató, jósággal nevelő, munkája eredményességében hittel tanító Istent, és hatalmas örömmel tölt el minden alkalom, mikor e szép isteni vonásokat látom felragyogni akár az iskolában egy tanár arcán, vagy a templomban egy pap vonásain, de akkor is, ha egy zenetáborban művész jóságos mozdulattal, a gyermekeinkhez lehajol!  
Adná az Isten, hogy az Ő bölcs szavakkal, türelemmel oktató, nevelő lelkülete betöltse mindannyiunk szívét, hogy merjünk egymásnak őszinte kérdéseket feltenni és mindig legyen aki kérdéseinkre megnyugtató, utat mutató választ adni tud.
Ezen a héten imádkozzunk mindazokért, akik a világ legnagyobb Tanítója, a mennyei Atya példájára bennünket jóra, szépre, igazra tanítanak. Én különösen azokért imádkozom, kik gyermekeinknek örök élményt jelentő szép táborokat szerveznek! De azért is imádkozzunk, hogy mi magunk ne ítélkezzünk az utánunk jövők felett, hanem bölcsen érvelő, magyarázó Mesterünk példájára időt, energiát szánva egymásra, keressük együtt a legjobb megoldásokat, helyes döntéseket, az Isten Országa felé vezető utat.
Szeretettel,
Csaba testvér.
Evangélium
Abban az időben: Jézus és tanítványai betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához, és hallgatta szavait. 
Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: „Uram – méltatlankodott –, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem.” 
Az Úr azonban így válaszolt: „Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha.”  
Lk 10,38-42