2019. augusztus 19. – Hétfő

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szentek_jezusfalkidolgozas.jpgKrisztusnak a gazdag ifjúhoz intézett szavai értelmetlenül elszálltak a szélben, hisz a fiatal ember szomorúan, vállát húzogatva elment! Látszólag a földre hull az értékes mag, nem hozza meg a maga gyümölcsét. Máté evangélista jónak látta ezt a történetet néhány szóban leírni. Évek, évszázadok teltek el, és más földrészen egy másik gazdag ifjú, a vasárnapi szentmisében  felfigyelt erre az evangéliumi üzenetre. Úgy érezte, hogy egyenesen neki szólnak a gazdag ifjúnak megfogalmazott szavak! Elindul és Egyiptom pusztájában elkezdi követni megváltó Krisztusát napról-napra. A hosszú évekkel azelőtt elhullott mag az ő szívében szárba szökkent. Szegénységben, tisztaságban, engedelmességben követi Krisztust. Az evangéliumi tanácsok Remete Szent Antal életét gyökeresen átalakították, s az általa felfedezett életforma, az évszázadok alatt született különféle szerzetesi közösségekben megtermékenyítette az Egyházat! Szent Benedek bencései, szent Ferenc kisebb testvérei, szent Ignác jezsuita rendje s a többi szerzetes rendek örökre meghatározzák a keresztény egyházak arcát. 
Evangéliumi tanácsok:
Szegénység! Jézus Krisztus nem a birtoklásban, az anyagi javak gyűjtésében látta az élet értelmét. A gonosz lélek felkínálta neki a világ javait, de Ő bölcsen elutasította. Természetesen, Ő is táplálkozott, ruhát is viselt, de ahogy Ő maga mondja: "az ég madarainak van fészke, a rókának van odúja, de az Emberfiának nincs ahová lehajtsa a fejét". Tanítványait arra kérte, hogy aranyat, ezüstöt ne vigyenek magukkal.... Igen, az evangéliumi szegénység Isten drága ajándéka. Annak, hogy szerzetesi életre hív téged Krisztus, az egyik jele az egyszerűségre, szegénységre való vágyódás!
Tisztaság! A Szentírás nyíltan kimondja: jobb megházasodni, mint vágytól égni! Ennek ellenére, Jézus többször hangoztatja, hogy vannak olyanok, akik Isten országáért önként mondanak le a házasélet szépségéről. Óriási áldozat, de mindig is voltak és lesznek olyanok, akiknek megadatik megérteni ennek az önként vállalt áldozatnak a szépségét, azt a szabadságot, amelyet a szeretet útján járó ember megtapasztal a cölibátusban. 
Engedelmesség! Talán itt van a mai szerzetesi élet krízisének a gyökere! Egészen biztos, hogy nem lehet az engedelmességet  leegyszerűsíteni az elöljáróknak tett alávetettségre. A szerzetes Isten embere, őt Isten hívta meg és nem egy kolostorban ülő ember.  Jézus szól hozzánk:" Jöjj kövess engem"! E hívásra lehet igent- is, nemet is mondani! A szerzetesek Krisztus hívását meghalló, világunkat gyermekeivel tovább építeni akaró Megváltónk élő közössége. Szerzetes közösség akkor működik, ha a szerzetesek külön-külön is keresik Isten akaratát és imádságos szertetettel, bizalommal egymással megosszák az általuk megérzett, megértett mennyei akaratot! Természetesen jön a házi káptalan, és testvéri beszélgetésben elkezdik egyeztetni, keresni,  hogy mi is az ő közösségük által, Isten ajándéka e világnak. Azt amit együtt felismernek, elhatároznak, na az az Isten akarata, melyet engedelmesen valóra is váltanak! 
Meg vagyok győződve, hogy Teremtőnk nem karba tett kézzel, fáradtan szemléli az életüket neki szentelő gyermekei fáradalmait, hanem akárcsak az apostolaival két ezer évvel ezelőtt, ma is velünk szeretné bejárni a bajban lévő emberek otthonait, gondokkal küzdő gyermekei falvait, városait. "Atyám mindmáig munkálkodik és én is munkálkodok" - mondja Jézus.  A szerzetes, az evangéliumi tanácsok fényénél, a ma is munkálkodó Szentháromságra figyelve, a világot tovább teremteni akaró Szeretet útján jár, az ő testvéreivel. 
Kordámon három csomó, három fogadalom, három örök irányjelző az Isten felé vezető úton!
Szeretettel, 
Csaba t. 
„Ha tökéletes akarsz lenni, menj, add el mindenedet, és árát oszd szét a szegények között, így kincsed lesz a mennyben. Azután jöjj, és kövess engem!”
Egy alkalommal Jézushoz járult egy gazdag ifjú, és megkérdezte: „Mester, mi jót kell tennem, hogy eljussak az örök életre?” Jézus így válaszolt neki: „Miért kérdezel engem a jóról? Csak egyedül Isten a jó. Ha pedig el akarsz jutni az életre, tartsd meg a parancsokat!” Az ifjú tovább kérdezte: „Melyeket?” Jézus felsorolta: „Ne ölj, ne paráználkodjál, ne lopj, hamisan ne tanúskodjál, atyádat és anyádat tiszteld, és szeresd felebarátodat úgy, mint önmagadat!” Az ifjú erre kijelentette: „Ezt mind megtartottam. Mit kell még tennem?” Jézus így felelt: „Ha tökéletes akarsz lenni, menj, add el mindenedet, és árát oszd szét a szegények között, így kincsed lesz a mennyben. Azután jöjj, és kövess engem!” Ennek hallatára az ifjú szomorúan eltávozott, mert nagy vagyona volt. 
Mt 19,16-22