Csíksomlyón nyitják meg az irgalmasság évét

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_12346460_954962307872304_28386047917106036_n.jpgFőegyházmegyénkben Csíksomlyón nyitják meg az irgalmasság kapuját vasárnap, miután december 8-án, a II. Vatikáni Zsinat befejezésének 50. évfordulóján Ferenc pápa – a Szent Péter-bazilika szent kapujának megnyitásával – elindította az irgalmasság rendkívüli szent évét.

Az öröm vasárnapján a déli fél egykor kezdődő ünnepi liturgiában Jakubinyi György érsek nyitja meg főegyházmegyénkben a szent évet, illetve a csíksomlyói kegytemplom jobb oldali ajtaját mint az irgalmasság kapuját. Az ünnepi szentmise a kegytemplom előtti téren kezdődik a kapu megnyitásával, ezért kérik a kegyhelyre érkező zarándokokat, hogy a templom előtti téren gyülekezzenek. A jövő év november 20-án, Krisztus király ünnepén záruló jubileumi év mottója: „Irgalmasok, mint az Atya”.
Az ünneppel kapcsolatban Urbán Erik ferences szerzetest, a kegytemplom igazgatóját kérdeztük, aki elmondta, Ferenc pápa az idei nagyböjtben jelentette be, hogy rendkívüli szent évet nyit, az irgalmasság évét. Rámutatott, a Szentatya megnyilatkozásaiból is látható, szükségét érzi, hogy az emberek újra felismerjék az Isten irgalmasságát. Emellett a püspöki jelmondata, amelyet pápai jelmondatának is megtartott erre vonatkozik: „Irgalmazván kiválasztatott”. Hozzátette, újdonság, hogy a pápa kérésére a részegyházmegyékben is megnyitják az irgalmasság évét, illetve kapuját, hiszen szent kaput mindeddig csak Rómában nyitottak, amelynek kifalazása és megnyitása jelentős egyházi esemény.
Jakubinyi György érsek döntött úgy, hogy egyházmegyénkben Csíksomlyón nyitják meg az irgalmasság kapuját. Urbán Erik elmondása szerint, az érsek úgy érvelt, hogy az egyházmegyének egyik legismertebb és leglátogatottabb temploma a csíksomlyói kegytemplom, ezért esett erre a választása. Érdeklődésünkre a ferences szerzetes kifejtette, a kapu szimbolikus, a hangsúly ebben az esetben is a lelkületen van, azaz hogy az emberek magukévá tegyék a szent év lelkületét. „Attól még nem leszünk többek, hogy átmegyünk a kapun, de segít ráhangolódni az üzenetre. Úgy fogalmaznám meg, hogy a szabadság fogalmát is ismerjük, de az embereknek szüksége van annak ábrázolására, a szabadság szobor megmintázására. Vagy karácsonykor a Betlehemek felállítására.”
A templomigazgató arra kért mindenkit, amikor átlépnek a szent kapun, tegyék magukévá az irgalmas szamaritánus vagy a tékozló fiú édesapjának lelkületét, és legyenek irgalmasak, mint az Atya, ahogyan a mottó is mondja.
Az irgalmasság évének további eseményeivel kapcsolatban ismertette, a betervezett búcsúk mellett advent péntekjein a szent év alkalmából rendkívüli gyóntatási idő lesz a kegyhelyen: minden pénteken délután két órától este hatig várják mindazokat, akik az ünnep előtt szentgyónásukat el akarják végezni. Várják továbbá a zarándokokat, akár egyházközösségek vagy esperesi kerületek tagjairól legyen szó.
Kömény Kamilla tudósítása
www.szekelyhon.ro