Ferenc pápa az ortodoxokhoz

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_ordodoxpapaval.jpgFogjunk össze a szenvedőkért, ne dédelgessük sérelmeinket

Nagy szeretettel köszöntöm a Péter és a Pál nevű fiainkat, kollégákat és mindazokat a támogatókat akik az apostolfejedelmek után neveztek el!! Imádkozom értetek, de nem csak azért, hogy megtapasztaljátok védőszentetek hathatós segítségét, hanem azért is, hogy az ők példájukra ti is megtapasztaljátok, hogy általatok Isten szólhat, bölcs igazságokat mondhat ki, és cselekedhet szent, nagyszerű dolgokat testvéreitek számára e világban!!
Sok szeretettel,
Csaba t.
- június 29. szerda, Szent Péter és Szent Pál apostolok
Mt 16,13-19

Abban az időben, amikor Jézus Fülöp Cezáreájának vidékére ért, megkérdezte tanítványaitól: „Kinek tartják az emberek az Emberfiát?”
Ezt válaszolták: „Van, aki Keresztelő Jánosnak, van, aki Illésnek, mások Jeremiásnak vagy valamelyik prófétának.” Ő tovább kérdezte őket: „Hát ti kinek tartotok engem?” Simon Péter válaszolt: „Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia.”
Erre Jézus azt mondta neki: „Boldog vagy, Simon Jónás fia, mert nem a test és a vér nyilatkoztatta ki ezt neked, hanem az én mennyei Atyám. Ezért mondom neked, hogy te Péter vagy, és én erre a sziklára építem Egyházamat, s a pokol kapui nem vesznek erőt rajta. Neked adom a mennyek országának kulcsait: Amit megkötsz a földön, meg lesz kötve a mennyben is, és amit feloldasz a földön, fel lesz oldva a mennyben is.”

Szent Péter és Pál liturgikus ünnepe alkalmából évről évre elküldi képviselőjét a konstantinápolyi ökumenikus pátriárka Rómába. Ennek megfelelően az ünnepet megelőző napon, június 28-án délelőtt Ferenc pápa fogadta az ortodox küldöttséget, és beszédet intézett hozzájuk.
A pápa kiemelte, hogy a katolikus egyház idén az irgalmasság rendkívüli szentévét ünnepli. Isten felénk irányuló irgalmassága olyan kötelék, amely szorosan összefűzi a katolikusokat és az ortodoxokat, és ez kell hogy meghatározza az ökumenikus kapcsolatokat. Ha együtt akarjuk hirdetni Isten irgalmasságának csodáit a világnak, akkor nem dédelgethetünk magunkban sérelmeket, vetélkedést, bizalmatlanságot, haragot. Maga az irgalmasság szabadít meg minket a konfliktusok által megpecsételt múlttól, és megnyit minket a jövő előtt, amely felé a Szentlélek vezet minket.
A katolikus–ortodox teológiai párbeszéd jelentősen hozzájárul az egység útjában álló akadályok felszámolásához – állapította meg a pápa, majd köszönetet mondott a jelen lévő Metód metropolitának, aki az észak-amerikai katolikus–ortodox teológiai tanács társelnöke. Örömre ad okot, hogy a katolikus–ortodox párbeszédért felelős nemzetközi vegyes bizottság szeptemberben újra összeül. A Szentatya így fogalmazott: Imádkozzunk az Úrhoz, hogy értékes munkájuk gyümölcsöző legyen. A pápa imáiba foglalja a bizottság ortodox társelnökét, Jób érseket, és háláját fejezi ki János pergamoni metropolitának, aki éveken át odaadással és hozzáértéssel végezte ezt a kényes feladatot.
Ferenc pápa köszönetet mondott Istennek, amiért áprilisban Bertalan pátriárkával és Jeromos athéni érsekkel együtt elmehetett a görögországi Leszbosz szigetére, hogy találkozzon az odaérkező menekültekkel és migránsokkal. Nagyon megrendítő volt látni az elkeseredést az emberek arcán, imádkozni a tengerbe veszett áldozatokért. Mindez megerősítette, hogy még sokat kell tennünk embertestvéreink érdekében, hogy biztosítsuk számukra a méltóságot és az igazságos bánásmódot. Nagy vigaszt jelentett a szomorúságban Bertalan pátriárka és Jeromos athéni érsek emberi és lelki közelsége. A Szentlélek vezetésével egyre inkább tudatosul a katolikusokban és az ortodoxokban a közös felelősség a rászorulók iránt, híven Jézus Krisztus evangéliumához. Saját keresztény hitelességünket érinti e felelősség közös felvállalása. Ezért a pápa konkrét együttműködésre biztatja a katolikusokat és az ortodoxokat a szenvedő emberiség szolgálatában.
Ferenc pápa végül szólt a nemrég véget ért krétai összortodox zsinatról, amelyen megfigyelőként képviselte a Szentszéket Kurt Koch bíboros és Brian Farrell püspök, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnöke, illetve annak titkára. Imádkozzunk, hogy a Szentlélek segítségével bőséges gyümölcsöt teremjen e történelmi esemény az egész egyház javára – mondta végül a pápa a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátus küldöttségének.
Forrás és fotó: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír