Afrika a remény kontinense

ImageAz afrikai egyháznak még inkább el kell köteleznie magát a kontinensen élő népek kiengesztelődése, az igazságosság és a béke mellett. Afrika minden konfliktus és ínség ellenére „a remény kontinense" – mondta a pápa március 19-én este a püspöki szinódus különleges tanácsa előtt a kameruni fővárosban, az apostoli nunciatúrán.

  A püspöki tanács tizenkét tagjával való találkozás gyakorlatilag az afrikai püspöki szinódus kezdetét jelenti. A tanácskozások október 4. és 25. között zajlanak majd Rómában.

Beszéde elején a pápa felidézte az 1994-es évet, amikor elődje, II. János Pál pápa összehívta az afrikai püspöki szinódus első különleges közgyűlését. Megemlékezett arról is, hogy 1995 szeptemberében a yaoundéi apostoli nunciatúrán írta alá II. János Pál az „Ecclesia in Africa” kezdetű apostoli buzdítást.
Ha az 1994-es szinódusi közgyűlés azt hangsúlyozta, hogy az Egyház Isten családja, mivel járulhat hozzá az idei közgyűlés a kiengesztelődésre, békére és igazságosságra szomjazó Afrika jövőjének építéséhez? – tette fel a kérdést a pápa. A helyi és regionális háborúk, a mészárlások és a népirtás a kontinensen különleges kihívást állítanak elénk: ha igaz, hogy Jézus Krisztusban ugyanahhoz a családhoz tartozunk, ugyanabban az életben osztozunk – hiszen ereinkben Jézus Krisztus vére folyik, aki által Isten gyermekei, Isten Családjának tagjai lettünk –, nem engedhetjük meg többé a gyűlöletet, az igazságtalanságot és a pusztító háborúkat. A keresztényeknek, Isten családjának nyomatékosan kell fellépnie az erőszak, a gyűlölet, az önzés, az igazságtalanság és a testvérháború ellen – hangsúlyozta a pápa.
Az Egyház akkor tudja végrehajtani a küldetését, ha tagjai kiengesztelődésben élnek Istennel és egymással. Afrika sajnos „még mindig súlyos tragédiák színhelye, ami a népek, etnikumok és emberek közötti valódi kiengesztelődésért kiált". Nekünk, keresztényeknek a kiengesztelődés az Atyaisten irgalmas szeretetéből forrásozik, Krisztus személyén keresztül valósul meg, aki a Szentlélek által kínálja fel a kiengesztelődés kegyelmét. Ebből fakad az igazságosság és a béke, amely elengedhetetlen egy jobb világ építéséhez. Beszédében a pápa hangsúlyozta: nem szabad, hogy bármilyen etnikai, kulturális, faji, nemi vagy vallási különbség nézeteltérésre adjon okot, hiszen minden ember ugyanannak az egy Istennek a gyermeke. Csak ezzel a meggyőződéssel képzelhető el egy igazságosabb és békésebb Afrika felépítése, amely minden polgár jogos várakozásainak megfelel.
A pápa úgy fogalmazott: az a reménye, hogy Afrikában ebben az évszázadban – egy új formában – ismét kialakulhat az egykori alexandriaihoz mérhető szellemiségű teológiai iskola, amely nagy teológusokat és szellemi vezetőket adhat Afrikának és az egész egyetemes Egyháznak.
Magyar Kurír