Csak a szeretet tudja megjavítani a világot

ImagePápai szentmise vízkereszt ünnepén - Urunk megjelenésének ünnepén az Egyház arra emlékezik, hogy nem a világ nagyjai és hatalmasai, hanem csak a szeretet képes megváltoztatni a világot. A betlehemi istálló fénye a „háromkirályokon” keresztül ragyogta be az egész emberiséget – mondta a Szentatya a Szent Péter-bazilikában a vízkereszt ünnepén bemutatott szentmisén.


Homíliájában a pápa emlékeztetett: a napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát vittek ajándékba. Ezek nem olyan tárgyak, amelyekre a mindennapokban szükség van. A Szent Családnak akkor biztosan nem feltétlenül tömjénre, mirhára és aranyra volt szüksége. Ezek az ajándékok sokkal mélyebb értelmet hordoznak: az akkori keleti szokás szerint azt jelentették, hogy a megajándékozottat Istenként és királyként ismerik el. A hódolat gesztusai: kifejezik azt, hogy azt akit a bölcsek megajándékoztak, azt uralkodójuknak ismerik el és hűségesek hozzá. Ennek számos következménye volt: nem tértek vissza Heródeshez, nem kötötték magukat többé egy hatalmas és kegyetlen uralkodóhoz. Mindörökké a gyermek Jézus szolgálatába szegődtek.

 
Azok a kevesek, akik Betlehemben hódoltak a gyermek Jézus előtt, mára sokan lettek. Ám még mindig nem mindenki képes megérteni a betlehemi csillag üzenetét – mondta a Szentatya, és ennek okaként a túlzott magabiztosságot és önkényességet nevezte meg. Ma gyakran hiányzik belőlünk az a képesség, hogy szívünkben gyermekek maradjunk – idézi a pápát a Radio Vatikan.
Sokan azt tartják igazi mércének, hogy a földi realitásokat teljesen megismerjék, és végérvényes ítéletet alkossanak a dolgokról. Ez azonban bezárja a szívüket Isten „újdonsága" előtt. Az ilyen emberek inkább önmagukban bíznak, mint Istenben, és nem tudják elképzelni, hogy Ő, aki maga a nagyság, kicsinnyé tud lenni, hogy hozzánk közel kerüljön. És végezetül, hiányzik sokakból az a valódi jámborság, amely képessé tesz arra, hogy alárendeljük magunkat az igazi nagyságnak. Hiányzik az a bátorság, amellyel hinni tudunk annak, aki valóban nagy, még ha egy egészen kicsiny gyermek képében jelenik is meg. Hiányzik az az evangéliumi képesség, hogy szívünkben gyermekek maradjunk, rá tudjunk csodálkozni a dolgokra, kilépjünk önmagunkból, és azt az utat kövessük, amelyet a betlehemi csillag mutat nekünk, ami Isten útja.
A szentmise végén Benedek pápa a Csendes éj… hangjaira vonult ki a karácsonyi díszbe öltözött Szent Péter-bazilikából. Köszöntötte az őt ünneplőket. Sem a bazilikában, sem a Szentatyán nem lehetett érezni semmilyen feszültséget, amely az éjféli misén történtekre utalt volna.
Magyar Kurír