XVI. Benedek pápa virágvasárnapi tanítása

ImageMárcius 28-án délelőtt a Szentatya szentmisét mutatott be a Szent Péter téren; homíliájában, virágvasárnap ünnepe lévén, Krisztus követéséről elmélkedett. Az Úrangyala-imádság alkalmával mondott beszédében felhívást intézett Jeruzsálem Szent Városának békéjéért és kiengesztelődéséért.


Benedek pápa mély fájdalmát fejezte ki a közelmúltbeli feszültségekért, amelyek ismét megmutatkoztak abban a városban, amely keresztények, zsidók és muzulmánok spirituális hazája. Jeruzsálem annak az egyetemes kiengesztelődésnek az ígérete, amelyet Isten az egész emberiségnek szán. A béke ajándék, amelyet Isten az emberek felelősségére bíz, hogy ápolják a párbeszéd, minden ember jogainak tiszteletben tartása, a kiengesztelődés és a megbocsátás által.

Image 
A pápa emlékeztetett rá, hogy elődje, II. János Pál indította el az Ifjúsági Világnapokat, amelyet most 25. alkalommal tartanak meg. Arra szólította fel a fiatalokat, hogy vallják meg Krisztusba vetett hitüket, aki magára vállalta az emberek ügyét. XVI. Benedek most megismételte a felhívást: az új nemzedékek tegyenek tanúságot az igazság szelíd és ragyogó erejéről, a harmadik évezred emberei számára se hiányozzon a leghitelesebb példakép: Jézus Krisztus. A fiatalok kövessék Krisztust még akkor is, ha ez értetlenséget és sértést vált ki környezetükből.

Az Úrangyala elimádkozását megelőzően bemutatott ünnepi szentmisén XVI. Benedek pápa virágvasárnap fő témájáról, Krisztus követéséről elmélkedett: kereszténynek lenni annyit jelent, mint együtt haladni Krisztussal a szeretet, Isten felé. Az emberek választhatnak kényelmes utat is, elmerülhetnek a hazugság és a becstelenség mocsarában. Jézus ezzel szemben előttünk haladva a magasságok, az igaz élet felé vezet bennünket. Nem hagyja, hogy megfélemlítsenek minket az uralkodó vélemények. Elvezeti a híveket a másokat elviselő és támogató türelem, a szenvedők iránti készség felé. Jézus tudja, hogy kereszthalála nem jelenti a véget; tudja, hogy feltámadt teste lesz az új templom, és körülötte létrejön az új Jeruzsálem, amely mennyei, de egyben már jelen van a földön is. Kínszenvedésével ugyanis Jézus megnyitotta az ég és a föld között húzódó határt. Jézust követni azt is jelenti, hogy elfogadjuk: egyedül nem juthatunk el Isten magasságaiba. Krisztus követésének alapvető feltétele, hogy alázatos hittel együtt haladunk az Egyházzal. A pápa óvott a makacsságtól és a tudálékosságtól, amely elszakíthatja a Krisztushoz fűződő kötelékeinket. A szentségekben hagyjuk, hogy az Úr kézen fogjon, megtisztítson, és új erővel töltsön el bennünket – mondta a Szentatya.

Image 
A pápa felidézte szentföldi zarándoklatát, látogatását Názáretben, Betlehemben és az üres sírnál. A Jézus Krisztusba vetett hit nem kitalált legenda, hanem valóban megtörtént eseményen alapul. Amikor zarándokként a Szentföldre megyünk, a béke hírnökeiként érkezünk. Másokat is arra buzdítunk: tegyenek meg mindent azért, hogy az a föld valóban a béke helye legyen – mondta virágvasárnapi homíliájában XVI. Benedek pápa.
Vatikáni Rádió/Magyar Kurír