Virágvasárnapi mise Rómában

ImageA Szentföldön élő keresztényekért is imádkozott a pápa virágvasárnap a római Szent Péter téren, arra kérve őket, hogy ne hagyják el szülőföldjüket.

 

 

 

XVI. Benedek a húsvétot megelőző vasárnapon, amely a nagyhét kezdete a keresztény ünnepkörben, visszaemlékezett Jordániában, Izraelben és a megszállt palesztin területeken tett tavalyi útjára, s emlékeztetett: a béke hírnökeként kereste fel a Szentföldet. Imáiba a béke szót foglalta, és arra ösztönözte az ott élőket, hogy ők is tegyenek azért, hogy a Szentföldön valóban béke legyen.

A pápa imádságában szót ejtett az ifjúságról is (virágvasárnap az egyházmegyékben egyúttal megtartják a világifjúság napját is, amelyet az ENSZ 25 éve keltett életre). A katolikus egyházfő imájába foglalta azokat is, akik az ifjú nemzedékeket az isten és a társadalom szolgálatára nevelik.
Vasárnapi úrangyala imádságában pedig a szent városban, Jeruzsálemben történt erőszakos események leállításáért emelte fel szavát XVI. Benedek. Felszólította a felelősöket arra, hogy bátran, fenntartások nélkül lépjenek arra az útra, amely elvezet a békéhez abban a városban, ahová Jézus Krisztus diadalmasan vonult be keresztre feszítését megelőző vasárnap. A béke isten ajándéka, amelyet a párbeszéden, az egymás iránti tiszteleten, a megbékélésen és megbocsátáson keresztül lehet ápolni – mondta a pápa.
A katolikus egyházfő virágvasárnap – megáldva a pálma- és olajfaágakat – most először a pápamobilon hajtatott végig a római Szent Péter téren, a hivatalos indoklás szerint azért, hogy minél többen láthassák a tömegből. Eddig ezt az utat gyalog tette meg. Federico Lombardi atya, a Vatikán szóvivője emlékeztetett arra, hogy a pápa a húsvéti ünnepek miatti zsúfolt programja miatt fárasztó hét elé néz.
Megfigyelők utaltak arra, hogy a napokban a 83. születésnapját ünneplő pápa nem most először szakított a kiemelt egyházi ünnepek lebonyolításának a szokásos rendjével, hiszen a legutóbbi karácsonyi éjféli miséjét sem éjfélkor, hanem két órával korábban kezdte a Szent Péter-bazilikában.
Duna Televízió/MTI