Elhunyt I. Teoctist román ortodox pátriárka

ImageJúlius 30-án, hétfőn délután egy bukaresti kórházban 92 éves korában meghalt I. Teoctist román ortodox pátriárka, aki több mint 20 éven át volt a világszerte mintegy 20 millió hívőt számláló román ortodox keresztények vezetője.

 

 

 

 

 

I. Teoctist (világi nevén: Toader Arăpaşu) 1915-ben született az észak-romániai Tocileniben. 1928-ban  kezdte meg noviciusi éveit, majd bukaresti teológiai tanulmányai után 1945-ben pappá, 1950-ben püspökké szentelték.

1962-től Arad püspöke, 1973-tól Krajova érseke és Olténia metropolitája lett, 1977-től Moldva és Suceva metropolitája volt. 1986-ban választották a Román Ortodox Egyház bukaresti pátriárkájává.

A pátriárka politikai szerepvállalása a Ceauşescu-rezsim idején ellentmondásos volt, a forradalom idején együttérzéséről biztosította a diktátort. A Szent Szinódus felszólítására ezért a forradalom után visszavonult hivatalától, de a Román Ortodox Egyház egy részének kérésére ezt a döntést három hónap múltán, 1990-ben visszavonta – írja a Kathpress.

I. Teoctist pátriárka fontos szerepet vállalt az ökumené területén. Az ő meghívására utazott Romániába II. János Pál pápa 1999-ben. Ez jelentős lépés volt, hiszen első ízben utazott a pápa egy többségében ortodoxok lakta országba, ahol nagy lelkesedéssel fogadták. 

A Román Ortodox Egyház három hónapon belül új vezetőt választ, addig Daniel iasi metropolita  veszi át az irányítást. A pátriárkát pénteken, helyi idő szerint délelőtt 11 órakor helyezik végső nyugalomra Bukarestben. Romániában erre a napra nemzeti gyásznapot rendeltek el – írja a Szimandron.

Hivatalos adatok szerint Románia lakosságának  82%-a ortodox, 6%-a görög katolikus, 5,5%-a római katolikus.

Magyar Kurír