Meghalt Kéri György Széchenyi-díjas biokémikus

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_biokemikus.jpgIsten nyugosztalja gyermekeink igaz jó barátját, Kéri György professzort! Őszinte tisztelettel imádkozunk egyik leghűségesebb támogatónk lelki üdvéért,

Csaba t. 

 

Hosszú betegség után, hatvanhat éves korában szerdán Budapesten elhunyt Kéri György magyar biokémikus, a Semmelweis Egyetem kutatóprofesszora, a Vichem Chemie kutatócég tudományos igazgatója - tudatta a család és a vállalat az MTI-vel.
Kéri György a jelátviteli terápia és a hozzá kapcsolódó gyógyszerkutatás egyik legelismertebb tudósa volt Európában, munkássága nyomán több gyógyszerjelölt molekula jutott el a klinikai kipróbálás fázisába – olvasható a közleményben.
A sunitinib nevű gyógyszerhatóanyag kifejlesztésében játszott úttörő szerepe miatt tudománytörténeti jelentőségre is szert tett.
Több európai biotechnológiai tudományos szervezet is a vezetőségébe választotta; főszerkesztője, illetve szerkesztője volt a Current Signal Transduction Therapy és a Current Opinion in Molecular Therapeutics című folyóiratoknak. Nemzetközi gyógyszervállalatok és kutatóintézetek felkért tanácsadója is volt.
Az idén Széchenyi-díjjal kitüntetett Kéri György biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetének kutatóprofesszora az egyetem laboratóriumában 2013. május 6-án.
Kéri György a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem vegyész szakán végezte egyetemi tanulmányait, 1973-ban diplomázott. 1976-ban védte meg egyetemi doktori disszertációját biokémiából. 1994-ben védte meg biológiai tudományok akadémiai doktori értekézését.
Egyéb elismerései mellett 2008-ban Jedlik Ányos-díjban, 2010-ben Gábor Dénes-díjban, 2013-ban Széchenyi-díjban részesült.
www.24.hu