Albert atya-ház

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_P1200165.jpgAlbert atyát nagyon szerettem, tiszteltem! nem csak nagyszerű, vidám lelkipásztor volt, hanem nagylelkű ember is! Még 1998 őszén, a kezdet kezdetén mint széki papocskát anyagilag, lelkileg ő állított talpra! Imádságos szeretettel sokat köszönhetek neki!

Csaba t. 
Október 25.- Bartók Albert atya, szerzetbe lépése után 3 évig kényszermunka és 13 év kényszerlakhely után Vicében, Vajdahunyadon, Esztelneken, Kolozsváron, Csíksomlyón és Székelyudvarhelyen szolgálta az Urat. Odaadással végzett lelkipásztori munkája sok fiatalt segített abban, hogy felismerje saját papi hívatását. Nagyon keresett igehirdető volt, számtalan népmissziót tartott. 2002-ben a Pünkösdi búcsún mondott beszédével koronázta meg igehirdetői munkáját. Derűsen és hálatelt szívvel készült halálára. Rendkívül nagy számú pap és hívő kísérte el utolsó útjára. A székelyudvarhelyi temetőben helyezték örök nyugalomra, 2004-ben.
Albert atya-ház
Az Albert-ház a csíki anyák találkozóhelye. Itt zajlanak az egyesület által működtetett foglalkozások, előadások, képzések, amelyek babáknak, kis – és nagyobb gyerekeknek, anyukáknak, családoknak szólnak, de ez a ház ad helyet a szülők közötti kötetlen beszélgetéseknek, találkozásoknak is. Címe: Müller László u. 3/C/2.
Jelenleg a 3 órás délelőtti nyitvatartás mellett három féle foglalkozás várja az érdeklődőket:
Böngésző-játszóház – Havi rendszerességgel az Albert házban (minden hónap második szerdáján) – egy-egy szerző munkásságra kihegyezett vagy tematikus foglalkozás, saját ötlet alapján elkészített játékkal egybekötve vagy kézműves foglalkozással egybekötve, a foglalkozás végén diavetítéssel – célcsoport: óvodások, kisiskolások. A foglalkozás célja: olvasás örömének megtapasztalása, népszerűsítése. A foglalkozás szervezői és vezetői: Kőrössy Erika, Tőzsér Kinga, Albert-Homonnai Emőke.
Társas-játszóház – havi rendszerességgel az Albert házban (minden hónap negyedik szerdáján) – Társas-játszóház – párhuzamosan több csoportban játszanának a gyermekek és anyukák különböző társasjátékokkal – célcsoport: óvodások, kisiskolások. A foglalkozás célja: kikapcsolódás, szocializáció, sokrétű ismeret- és tapasztalatszerzés az egyes játékok függvényében. A foglalkozás A foglalkozás szervezői és vezetői: Kőrössy Erika, Tőzsér Kinga, Albert-Homonnai Emőke.
Zene-ovi – heti rendszerességgel az Albert házban (péntek délelőtt 10.00 órától) – Zenés foglalkozás – A foglalkozás célja: az auditív készségek fejlesztése, zenei élmény sokrétű jelenségének megtapasztalása, a muzikális készségek fejlesztése. A foglalkozás célcsoportja: 0-4 éves korú gyermekek. A foglalkozás vezetője: Simó Márta, zongorista.
Az Albert-ház Böjte Csaba atya nagylelkű felajánlása a csíki anyák számára. Az Albert-ház és a csíkianyák levelezőlistának közös története egy hideg téli délutánon kezdődött, amikor Csaba testvér elfogadta a csíki anyák közösségének meghívását majdani találkozóhelyünkre a Petőfi utcai Kaptárba, és egy fahéjillatú, jóhangulatú beszélgetés keretében az adventről, a közelgő ünnepről, a családról, Csaba testvér „apaságáról” és a gyermekekről beszélgettünk. Nem sokkal ezután jött az ötlet, hogy az addig üresen álló Müller utcai helységet Csaba testvér felajánlotta a csíki anyukák bázisának, ezek családjainak találkozóhelyének. Csaba testvér és a csíki anyák közössége számára közös volt a cél: egy olyan közösségi teret létrehozni, ahol a család értékei, az anyaság szépségei, a gyermek szeretete és védelme a legfontosabb szempont. Az Albert-ház Bartók Barabás, P. Albert OFM szerzetesről kapta a nevét, akit sokan ismertek Csíkszeredában vidám, egyedi természete miatt, kedvelték szentmiséit Csíksomlyón, és aki sajnos 2004-ben távozott az élők sorából. Pár gondolat tanításaiból: „Szép az élet! Csak sokszor elrontjuk mi. Szép az élet, mert amit az Isten teremtett, az mind szép és jó. Ha nem szép és jó, akkor a hibát legtöbbször magunkban kell keresni.” 
„Azt ajánlom minden testvéremnek, hogy használjon ki minden kis lehetőséget az imára. Mert az ima, a zsolozsma, az elmélkedés, szentmise és a lelkiek végzésével már itt a földön megkezdjük azt az Isten dicséretet, ami az örökkévalóságban részünk lesz. Azaz egy kicsit megkezdjük már itt a mennyországot.” 
„Ne féljenek a testvérek se az élettől, sem a jövőtől. A félelem nem a jó Istentől van! Ha a gondviselést kihagynánk számításainkból, akkor félhetnénk.”
Emléke legyen örökké áldott!
Az Albert-ház nyitva áll minden szülő és gyermek előtt, aki tartalmas programot, kikapcsolódást, beszélgetőtársat keres.
Terveink közt szerepel az Albert-ház programjainak folyamatos és tartalmas bővítése. Hamarosan kézműves foglalkozásokat szervezünk az anyukák számára, olvasóestet nagyoknak és kicsiknek, várandósoknak szóló foglalkozásokat, felkészítőket, valamint kisgyerekes édesanyáknak és gyerekeiknek szóló, a kötődő nevelést támogató és elősegítő foglalkozásokat. Honlapunkon folyamatosan közzétesszük ezeket a programokat az Albert-ház / Programok alatt.
Köszönjük ezúton is Csaba testvérnek ezen nagylelkű felajánlását, a bizalmat bennünk, és jövőbeli programjainkban is, és igyekszünk egyre több szempontot érvényesíteni egyesületünk célkitűzései közül az adott helyszínen.
www.csikianyak.ma