A Vértes büszkesége, a felújított Majki Remeteség

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tortenelem_20141127_123529.jpgRemete után kiált a remeteségből Jézus Krisztus.... legalább nagyhétre mondj igent a hívásnak, 

Csaba t.
A Majki Kamalduli Remeteség felújításáról szóló előző írásom végén ígértem, még egy alkalommal mutatok a Magyarországon egyedülálló, világviszonylatban is ritkaságszámba menő műemlékegyüttes 2014. november végi bemutatóján készült képeket. Ez tehát a minisorozat befejező része. Meglepetés: most jön a legtöbb kép !
A kamalduli rend egy 1009-ben alapított szerzetesrend.
A rend alapítója Romuald herceg (később Szent Romuald), a lombardiai hercegi család egyik tagja volt.
Egy Malduli nevű gazda adományaként a birtokán Campo Malduli néven jött létre a remeteség.
A rend tagjai a lelki tökéletességre törekedtek, ecélból magányosan, magukba fordulva éltek.
A csuhájuk színe miatt fehér barátoknak is nevezték őket.
A fejük tetejét borotválták, tarkójuknál félkörívben rövidre nyírt hajat és hosszú szakállt viseltek. Sem egymással, sem a külvilággal nem érintkeztek.
A némasági fogadalom alól csak a december 28. és január 2. közötti napok voltak kivételek, máskor azonban a kolostort is csak engedéllyel hagyhatták el.
Magyarországon a XVII. században telepedtek le a kamalduliak. Az első kamalduli remeteséget a Nyitra melletti Zobor-hegyen alapították 1691-ben. Esterházy Pál nádor a Sopron vármegyei Lánzsér váránál 1700-ban alapított remeteséget. 1710-ben a Szepes vármegyei Lechnic-en alakult remeteség.
Majkon tizenkét évig működött remeteség (ld.: Majki műemlékegyüttes), majd II. József 1782-es rendeletével mindet feloszlatták.  
forrás: wikipedia
www.minalunk.hu