Dóra és Péter túrái

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_19577248_2010001129228319_5580348746446928171_o.jpgAjánljuk minden Erdélyt és a Kárpátokat kedvelő barátunk figyelmébe Erdély és a Kárpátok, Közép-Európa legnagyobb vízesését. Eddig egy Szlovákiai vízesés vezette a listát, de a neten böngészve fedeztük fel a Cascada Scurtele-t. Néhány távoli fotó, csak ennyit lehetett találni róla. Beazonosítottuk a helyet és minden infót összeszedve 2017. június 15-én a Kis-Lapusnyik patak völgyében tettünk egy rövid sétát. Már az odaút is csodálatos volt, a A Retyezát nemzeti parkban, a Vizek-szája tó (Gura Apelor) környékén, annak a déli részén. Lehetett látni, hogy hetek óta nem járt arra senki. Az is fokozta az izgalmunkat, hogy ismeretlen hegyeket-völgyeket kell majd felfedezni, ismertté tenni, bemutatni az Erdélyi túrák facebookos oldal barátainak, kedvelőinek. 

Sokan sztárolják a Tátrát, pedig csak a Retyezát nagyobb annál és még mennyi hegység van Erdélyben? Rengeteg. A Godján-hegységet sem ismerik sokan, mert el van "dugva" a Retyezát mögött. A legmagasabb csúcs itt is 2291 méter! Innen ered a Kis-Lapusnyik patak, ami a Vizek-szája víztározót táplálja és a Malomvíz patakba ömlene, ha nem lenne a víztározó. Már a víztározó északi oldalán haladva lehet látni úgy 7km távolságból is a vízesést.
A víztározónál belépőt kell váltani a Retyezát nemzeti parkba, majd így tovább haladhatunk a tó északi partjánál. Úgy 4 km múlva elágazik az út, kelet felé haladva a Rotunda menedékház és a Pelegi rét felé lehet haladni, követve a Nagy-Lapusnyik patakot, míg a másik oldalon, a tó déli részén utazva elképesztő mélység tárul fel időnként előttünk. Itt megállunk mindig és ennél a kicsi vízesésnél töltjük fel az üvegeinket!
A víztározót egyébként körbe lehetne autózni, de 1-2 helyen a kőomlások miatt lehetetlen. Micsoda heorikus munka volt megépíteni ezt az utat is a víztározó után? Ezt se fotó, se film nem tudja visszaadni.
A Kis-Lapusnyik patak befolyásánál hagytuk az autóinkat, majd útnak indultunk. Úgy 4,5 km innen még a vízesés. Csodálatos, vad és ismeretlen ösvényeket követtünk úgy 2 km-en át, majd a patakot követve jutottunk el a vízesésig.
Nézzétek meg a filmünket, de egyedül, felkészületlenül ne vágjatok neki az útnak, ha nincs vezetőtök!!! Vigyázni kell az időjárással is, hiszen a Retyezát és környékén könnyen alakulnak ki viharok. Ha mégis neki vágtok az útnak, akkor cserében viszont olyan csodálatos vad vidéken mehettek, amit TI fedeztek fel! 
Nézzétek meg a filmünket itt:
Maga a vízesés kb. 250 méter magas és 5 nagyobb lépcsője van. Tehát úgy 200 méter hosszan 250 métert esik, ami Erdélyben és a Kárpátokban egyedülálló. Nem csak maga a vízesés, hanem az út is oda csodálatos.
www.traveltotransylvania.com