1Úton Nemzetközi Zarándoklat az Édesanyákért

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_1Uton.jpgKedves Szervezők, Kedves Zarándok Testvérek,

Hálatelt szívvel gondolok mindannyiatokra, akik idén is segítitek az 1Úton zarándoklat megszervezését. Mindannyian megtapasztaljuk, mennyire nehéz napjainkban megszólítani az embereket. Éppen ezért adok hálát sokatoknak, akik önzetlenül, önkéntesen már ötödik éve segítitek ezt a kezdeményezést. Azoknak is megköszönöm a munkáját, akik első alkalommal vállalnak szervezői feladatot.

Hálát adok papjainkért, akik szolgálatot vállalnak, akik együtt zarándokolnak a hívekkel.
Hálát adok azokért, akik már hetek óta imádkoznak, hogy ez a zarándoklat idén is megvalósulhasson. Tudomásom szerint több mint 80-an. Isten fizesse!
Nagy kegyelem, hogy a Kárpát-medencében egy napon, több ezren együtt imádkozunk az Édesanyákért. Hallgassa meg a Jó Isten minden gyermeknek az édesanyákért felajánlott áldozatot, a zarándoklatot és az imákat.
Egy kis rövid emlékeztető, amit minden évben leírok a zarándoklatról:
Induláskor a kereszt megy elöl, vigyetek magatokkal zászlókat is.  Figyeljünk arra, hogy legyen ima, elmélkedés, éneklés, csend szakasz, ismerkedés. Figyeljünk a más felekezetüekre is. Legyen ima és énekfelelősötök, akik segítik a zarándoklat lelki elmélyülését. Minél több zarándokot vonjunk be az imába, olvasásba, éneklésbe!
A szervezői kézikönyvben megtalálható Székely János püspök atya imája az édesanyákért, amit a nap folyamán többször is el lehet imádkozni. Benne vannak Böjte Csaba atya nagyon szép elmélkedései, és Szénégető István atya egyetemes könyörgése, amely szintén nagyon szép, és érdemes megszervezni a hálaadó szentmisén, hogy a házaspárok olvassák fel! Szintén a szervezői kézikönyvben megtalálhatóak az áldások, használjátok ezeket a zarándoklat során.
Kérlek készítsetek fényképeket és gondolkodjatok azon, hogy idén is készüljön rövid beszámoló a zarándoklatról.
Csatolom a családos keresztutat, mert több helyen lesz keresztút végzése is. 
Az 1Úton erdélyi sajátossága a gazdag liturgiája. Hagyjunk teret annak, hogy legyenek megáldva a gyerekek, szülők, a gyermeket váró édesanyák!
13 órakor az egész Kárpát-medencében egységesen elmondjuk az Úr angyalát!
A zarándoklat napján kérlek küldjetek számadatokat nekem: hányan indultatok el, hányan érkeztetek meg, kb. hányan vettek részt a szentmisén. Erre mindig kiváncsi  a média, de mi tudjuk, hogy a zarándoklat mélysége nem a számoktól függ, hanem attól mennyire sikerült közösen ráhangolódni, lélekben elcsendesedni, Istenre figyelni, imádkozni és elmélkedni.
Isten legyen veletek a ZARÁNDOKLATON, kegyelme és áldása áradjon bőségesen  életetekre  és még egyszer szívből köszönöm a szolgálatot! 
Adja a Jó Isten, hogy 2019. augusztus 24.-én is közösen imádkozzunk majd az egész Kárpát-medencében az 1Úton zarándoklaton! A jövő évben az édesapákért fogunk imádkozni!
Baráti öleléssel,
Péterfi Attila –Csongor
1Úton koordinátor
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
0744-639138
A zarándokút nem egyszerűen túra vagy kirándulás. A zarándokút lépései elsősorban belső lépések az emberi szív szentélye és Isten irgalmának élő vízforrása felé.
A Mária Út népünk nagy kegyhelyeit, szent helyeit köti össze, mindenekelőtt Mariazellt és Csíksomlyót. A Mária Úton bárhol kiválaszthatunk egynapos zarándokutat, ahol a zarándoklás lelkiségével és fizikai próbájával is találkozhatunk.
A keresztény lelkiség az emberi élet és az istenkeresés útját négy szakaszra osztotta: a keresés, a megtisztulás, a megvilágosodás és az egyesülés útjára.
Így oszthatjuk fel a zarándokút belső, lelki folyamatát is négy szakaszra:
A keresés (az első útszakasz) - abban segít, hogy a zarándok elszakadjon a világ zajától, zűrzavarától.
A megtisztulás (a második útszakasz) - arra való, hogy elcsendesedjen, a mélyre evezzen, és őszintén szembenézzen önmagával, az életével.
A megvilágosodás útja (a harmadik útszakasz) - abban segít, hogy Krisztust hallgassa a zarándok, az Ő fényében lássa az életét, tanuljon Tőle, kövesse Őt.
Az egyesülés útja (a negyedik útszakasz ) - a zarándokút végén az Istenben átélt békéhez, a vele való egységhez, a Szentlélek erejével való beteléshez, és az ebből fakadó küldetés elfogadásához vezet.
Üzenet az lÚton Nemzetközi Zarándoknap résztvevőinek és szervezőinek
Üdvözletemet küldöm a 2018. augusztus 25-én
Ausztriában, Magyarországon, Erdélyben és a Felvidéken megrendezésre kerülő lÚton Nemzetközi
Zarándoknap résztvevői és szervezői számára.
Örömmel vállaltam az idei évben is, csakúgy mint a korábbi években, a rendezvény fővédnökségét. Tettem ezt azért, mert a zarándoklás a mai világ emberének egyik kitörési pontja, az evangelizáció régi-új zászlós hajója. Értéket teremt, őriz, továbbad.
Meggyőződésem, hogy a zarándoklás által sok testvérünk jut el Krisztushoz megtapasztalva az Ő békéjét és örömét a testvéri közösségben, a természetben és a mozgásban. A zarándoklás megismerésére, zarándokközösségek építésére nagyszerű kezdeményezés az lÚton Nemzetközi Zarándoknap. Bízom benne, hogy e nap sokakat indít el a zarándoklás útján. Imádkozom, hogy e nap felajánlása meghallgatásra találjon, és az édesanyák „szolgálata” méltó megbecsülést nyerjen.
Kérem a résztvevőket, kérjék ők is Szűz Mária közbenjárását.
Külön köszöntöm a zarándoknap szervezőit, akik ezzel a munkájukkal - idejüket és erejüket nem kímélve - szolgálják Isten országát és embertársaikat. Isten áldja őket önzetlenségükért!
Imádkozom a Szentlélek ajándékainak bőséges kiáradásáért, és kérem Isten Anyjának mennyei oltalmát számotokra.
Erdő Péter
bíboros, prímás, érsek
Kedves Testvérek!
A hagyományossá vált 1Úton Nemzetközi Zarándoknapunkat ebben az esztendőben „az édesanyákért” ajánljuk fel, hálát adva az ő szeretetükért.
Minden társadalmi kultúra ereje lemérhető azon, miként értékeli az anyagi szolgálatot, és hogyan tekint azokra a nőkre, akik vállalják az édesanyaságot.
Egyházunk nagy megbecsüléssel néz reájuk. Értékeli áldozatvállalásukat. Isten munkatársainak tekinti az élet továbbadásában.
A megszületett és felnövekvő gyermekek legfőbb tanítóinak tekinti, akiktől megtanulhatják a legmelegebb és legmaradandóbb emberi érzéseket, tudnivalókat, magatartásformákat. A társadalom féltett kincseit látja bennünk, hisz egy népnek csak akkor van jövője, ha több a családokban a bölcső, mint a koporsó, és a világ olyanná lesz, amilyenné ők is nevelik gyermekeiket.
Ma különösen is időszerű beszélni az édesanyáknak Istentől megajándékozott méltóságáról, hiszen ez a hivatás nagyon háttérbe szorult. Olyan világban élünk, amelyben az igazi értékek háttérbe szorultak, kiveszendőfélben vannak.
Mi, akik ragaszkodunk keresztény hitünkhöz, hagyományainkhoz ezzel a zarándoklattal is hitvallást szeretnénk tenni keresztény értékeink mellett, és imádkozni azért, hogy a nők közül egyre többen legyenek, akik vállalják az édesanyaságot úgy, hogy több gyermeket is vállalnak a nemzet gyarapodására. És szeretnénk kifejezésre juttatni irántuk való megbecsülésünket és köszönetünket. Isten áldja meg őket és jutalmazza meg nagylelkűségükért.
Tamás József
segédpüspök
A ZARÁNDOKNAP AJÁNLOTT FORGATÓKÖNYVE
Ez a minta arra szolgál, hogy a helyi, konkrét és részletes forgatókönyvek elkészülhessenek.
Gyülekezés: A gyülekezés egy órával kezdődik az indulás előtt. Érdemes a resztvevőket elérhetőséggel együtt regisztrálni. Jó egy doboz is, amibe a zarándokok bedobják a névjegyüket.
Indulás: A zarándoklás imákkal és áldással kezdődik, a helyben célszerű időpontban. A zarándoklaton a kereszt megy elöl, zászlók, táblák, feliratok teszik szép látvánnyá a zarándokcsoportot. A keresztet vivő személy mellett halad a zarándokvezető, aki ismeri, előzetesen bejárta az utat. Indulás előtt jelöljük ki a csoport végén haladó személyt, az ima- és énekfelelősöket, valamint azt a személyt, aki az imaszándékokat gyűjti.
Menetidő: Nagyobb csoport pihenőkkel együtt átlagosan 2,5-3 km-t tud óránként megtenni. Tehát egy 25-30 km-es útra tíz órát számoljunk.
Érintett települések: Ajánlott megszervezni, hogy a csatlakozók a helységnévtáblánál várják az érkezőket. Köszöntés és áldás után, ajánljuk, hogy a csoport együtt keresse fel az adott helység szakrális központját, ott közösen imádkozzanak, énekeljenek, mutatkozzanak be a helyieknek, és ismerkedjenek meg az adott település történelmével, nevezetességeivel és spirituális központjaival. A településeket áldással hagyják el.
Pihenők: Körülbelül három óránként érdemes 15-30 perces szünetet, pihenőt tartani lehetőleg bolt, vendéglátóhely, vízvételi hely, mosdási lehetőség mellett. A pihenőkbe számítsuk bele a közbeeső településeken tervezett megállókat is.
Útközbeni ének és ima: Javasoljuk, hogy a függelékben található ajánlott énekeket a településekre érkezve, azokon áthaladva a zarándokok énekeljék végig a kijelölt ének- és imafelelőssel. Az ajánlott imák menet közben is mondhatók.
Szilencium: Délelőtt és délután is legalább fél-fél óra csendet ajánlunk, hogy az emberek önmagukkal foglalkozhassanak.
Megérkezés: Az ajánlott imák között található annak a kis ceremóniának a leírása, amely segít abban, hogy méltóságteljesen érkezzünk meg a céltemplomhoz.
Imaszándékok: Menet közben érdemes egy füzetben rögzíteni azok kéréseit, szándékait, akikkel találkozunk. A céltemplomhoz érve ezeket a kéréseket ima keretében idézzük fel, vagy a füzetet helyezzük az oltárra, hogy ezekre a szándékokra szóljon az istentisztelet.
Útvezetés: A bejárandó útvonalat írjuk le részletesen, rögzítsük GPS-en, hogy ezt követve ne lehessen eltévedni.
Kisérő autó: Célszerű megszervezni, mert a zarándoklás közben adódhat probléma. Mondjuk meg előre a gépkocsivezetőnek a pihenők helyét és idejét, hogy ott lehessen találkozni a kísérő autóval.
Hazautazás: Kérjük meg barátainkat, rokonainkat, akik nem zarándokolnak, hogy jöjjenek el a záróeseményre (szentmisére) autóval, így megoldódik a hazautazás.
 
KERESZTÚT – CSALÁD
Bevezetı ének
Elıimádkozó: Az Atya a Fiú és a Szentlélek nevében! Ámen
Néhány bevezető mondat (pl. milyen szándékra ajánljuk fel az imát)
I. állomás: PILÁTUS HALÁLRA ÍTÉLI JÉZUST
Előimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
A család a legszigorúbb ítélkezõ hely. De melyikünk Pilátus és melyikünk Jézus? Minden helyzetben más és más. Uram, ha Pilátusként igazságtalanul ítélkeznék családtagjaimról, juttasd eszembe, hogy semmi hatalmam, semmi tekintélyem, semmi jogom nem lenne, ha nem kaptam volna tõled, akár a házasság szentségében, a szülõi tisztségben vagy a gyermek jogán. De ezt nem hatalmaskodó (basáskodó) uralkodásra, ítélkezésre, zsarolásra kaptam, hanem a szeretet féltõ, gondoskodó, a másikkal törõdõ irgalmasságára. Szeretteim felemelésére és nem lesújtására. S ha Jézusom, én vagyok, akit a család ítélete sújt, add, hogy a te türelmeddel viseljem. Ne vágjak vissza, ne sértõdjek vérig, ne essek kétségbe, hanem a tõled tanult alázattal fogadjam, érted és értük.
Egy perc csönd
Eıőimádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következı állomáshoz
II. állomás: JÉZUS VÁLLÁRA VESZI A KERESZTET
Előimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
Minden családnak van saját keresztje. Minden családtagnak is van saját keresztje. Merjük-e felvenni és egymásért hordozni? Uram, sokszor nehezemre esik a családban a másik elfogadása, rossz szokásainak, hangulati kitöréseinek, önzõ viselkedésének elfogadása. Mindez nehéz keresztet jelent számomra. Jobb lenne lerázni magamról, nem venni róla tudomást. Elmenekülni elõle. De hát nem azért helyeztél ebbe a családba, hogy idegenül, ridegen elzárkózzam mindentõl, ami számomra kellemetlen, sõt azt akarod, hogy veled együtt felvegyem családunk keresztjét. Számomra a családom elfogadása lesz az üdvösség útja, még ha sokszor keresztet is jelent.
Egy perc csönd
Előimádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következő állomáshoz
 III. állomás: JÉZUS ELÕSZÖR ESIK EL A KERESZT SÚLYA ALATT
Előimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
Az élet terhe engem is földre sújt. A család is néha nyomasztó teher. És én is hányszor vagyok teher családom számára. Ha mellettem elesik valamelyik családtag, bûnével, gyarlóságával, vajon nem tekintek rá úgy, mint a farizeus: „Én bezzeg nem vagyok ilyen! Saját maga okozta, viselje is a kínját!”
Meglátom-e, hogy benne, Jézus, te estél el? Mert akkor nem lehetek részvétlen iránta, még ha a családi kötelék nem is indított volna együttérzésre. És amikor én esem el, mennyire várom, hogy fölsegítsenek!
Vagy elfogadom egyáltalán, hogy segítségemre siessenek? Nem zárkózom magamba bûneim önérzetével, mondván, majd én magam megjavulok, majd én magamtól fölkelek? Segíts megérteni, Uram, hogy egymás nélkül nem jutunk tovább családunk keresztútján sem.
Egy perc csönd
Előimádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következı állomáshoz
IV. állomás: JÉZUS SZENT ANYJÁVAL TALÁLKOZIK
Előimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
Az anyák fájdalmának állomása ez. Az anyák titkának állomása ez. Az anyák sorsának megszentelése ez az állomás. Az anya a szíve alatt hordott magzatot fájdalommal hozza világra. De fájdalma örömre fordul, amikor meghallja gyermeke sírását. Ez az elsõ titka az anyáknak. Az anyák szíve aggódó fájdalommal van tele, amikor látják gyermekük betegségét, fájdalmát, lelki gyötrõdését, vagy mások bántják gyermekét. Úgy tud mellettünk lenni, hogy néma jelenléte is gyógyít, vigasztal. Ez az anyák másik titka. De az anyák legnagyobb fájdalma, ha elveszítik gyermeküket. Nemcsak ha meghal, hanem ha bûnben él, vagy ha hátat fordít a szülõi szeretetnek. De az anyák még ilyenkor sem hagyják magukra gyermekeiket, lélekben utánuk mennek, és elsõ szóra visszafogadják õket. És ez az irgalmas megbocsátó szeretet az õ legnagyobb titkuk. Ne éljünk vissza vele, de ha kell, éljünk vele.
Egy perc csönd
Előmádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következik állomáshoz
V. állomás: CIRENEI SIMON SEGÍT VINNI JÉZUSNAK A KERESZTET
Előimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
Ez a családapák állomása. Ez az állomás az apák áldozatának megszentelése. Itt megérthetjük az
édesapák kereszthordozását is. A családjáért dolgozó apák szeretete és felelõssége Isten szemében is nagy jelentõségû. Hiszen a teremtõ Atya, saját gondoskodó jóságát oltotta az apák szívébe. A munka fáradtságát és örömét szenteli meg, ha nemcsak családjáért teszi, hanem Jézusért is. Cirenei Simon fiai a Szentírás szerint követték apjukat a Krisztus-követésben. Ez a nagy titka ennek az állomásnak, amelyet elõször még a Cirenei sem értett meg, ezért vonakodott a kereszttõl. Csak akkor kívánhatja egy szülõ gyermekétõl, hogy vallásos legyen, ha elõször õ maga jár Krisztus nyomában. Csak akkor teljesíti szülõi gondoskodását, ha gyermekei legdrágább kincsével és jövõjüknek legfontosabb mozzanatával is törõdik: a gyermekei lelkével és az örök üdvösségével. Ettõl a kereszttõl nem szabad vonakodniuk.
Egy perc csönd
Előimádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következı állomáshoz
VI. állomás: VERONIKA KENDÕT NYÚJT JÉZUSNAK
Előimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
A kendõt nyújtó szeretet állomása ez. A leleményes szereteté. A Krisztus arcát lelkünk kendõjére másoló szereteté. Milyen eszköztelenül élt és tevékenykedett Jézus. Megmutatta, hogy nem kell sok dolog, nem kellenek drága eszközök, hogy szívünk szeretetét egymásnak kifejezzük, jelezzük. Mindig akad egy kendõnyi dolog a házban, hogy a családtagok könnyeit letöröljük, bánatát, fájdalmát enyhítsük. A szeretet leleményes, hirdeti Szent Pál a korintusi levélben. Csak ne legyünk érzéketlenek mások iránt, csak nem rejtõzzünk el önzésünk csigaházába. Ne sajnáljuk egymástól a kendõnyi idõt, szeretetet, hogy Krisztus arca kirajzolódhasson lelkünk kendõjén.
Egy perc csönd
Előimádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következı állomáshoz
VII. állomás: JÉZUS MÁSODSZOR ESIK EL A KERESZT TERHE ALATT
Előimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
A viszonzatlan szeretet titkának állomása ez. A viszonzást nem váró szeretet titka ez. Nem a kamatozó szereteté, hanem a pazarlóé. Hányszor nyomnak földre azok a fájdalmak, amelyeket szeretteimtõl kell elszenvedni. Mert ha még ellenségeim tennék ezt velem, azt még elviselném, mondja a zsoltáros is, de hogy a barátaimtól, sõt családtagjaimtól, az lesújt újra. Sokszor fáj a viszonzatlan szeretet, a hálátlanság.
A gyermek részérõl elfelejtett sok-sok szülõi áldozat. Az évtizedek együttléte után eldobott házastársi hûség. A magukra maradt idõs apák és anyák reménytelensége. De Jézust is éppen azok hagyták el, akiket szeretetével legjobban kitüntetett. Õ is beleroskadt, de aztán újból felállt és továbbment, hogy megtanítson arra, hogy a szeretetért sohase várj hálát, viszont-szeretetet, mert a szeretetet nem
kamatoztatni kell, hanem pazarolni.
Egy perc csönd
Eıőimádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következı állomáshoz
VIII. állomás: JÉZUS SZÓL A SÍRÓ ASSZONYOKNAK
Előimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
A könnyek hatalmának állomása ez. A sírás titkának megfejtése hangzik el itt. És ez nemcsak az asszonyok privilégiuma. „Sírjatok magatok és gyermekeitek miatt!” Magunk miatt, mert hûtlenek voltunk Istenhez, mert hûtlenek voltunk társunkhoz, mert nem szerettük eléggé a ránk bízottakat, mert saját vágyainkat akartuk mindenáron megvalósítani, mert féltünk önmagunkat egészen odaadni. A gyermekek miatt, akiket nem vállalt világra hozni az édesanyjuk, akiket eldobott, elhagyott az önzés vagy félelem, akiket nem vártak szeretettel a szülõk, akiket most sem szeretnek a családban, akiknek lelkével nem törõdik senki. A könny nem szégyellni való dolog, hanem nagy titok. Az anyák könnyét még Isten is engedi maga fölé hatalmasodni. És nemcsak az anyákét.
Egy perc csönd
Előimádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következı állomáshoz
IX. állomás: JÉZUS HARMADSZOR ESIK EL A KERESZTTEL
Eıőimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
A legsúlyosabb elesés állomása ez. A másokat is magával rántó zuhanás veszélye. És a legmélyebb pontról való felkelés titka is. A szenvedélyek rabságának keresztjét egyre több embertársunk és vele családja is hordozza. Legyen az alkoholista vagy a kábítószer rabja, de az önpusztító játékszenvedély is a legfontosabb szeretetkapcsolatokat zúzza szét, és rántja magával anyagilag, sõt erkölcsileg is a családot. De a legreménytelenebb helyzetbõl is van kiút. A harmadik elesésedbõl való felállással bíztatsz minket erre. Beléd vetett mély hittel és bizalommal, beléd kapaszkodva mi is fel tudunk állni. De adj erõt a családtagoknak is, feleségeknek, férjeknek, gyermekeknek, szülõknek, hogy ne hagyják magára a gyengét, elesettet. Ne taszítsák ki a család védõ szeretetébõl, hanem együtt álljanak fel.
Egy perc csönd
Eıőimádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következı állomáshoz 
X. állomás: JÉZUST MEGFOSZTJÁK RUHÁITÓL
Előimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
Nemcsak a ruhátlanság megalázottsága, nemcsak az önmagunkból való kivetkõzés, de az önmagát
elosztó szeretet állomása is ez. Micsoda szégyen a ruhátlanság szegénysége, a kiszolgáltatottság
tehetetlensége. A divatozás által pedig éppen az ilyen elesettek iránti érzékünket veszítjük el. De
micsoda lelki szegénységre vall az önmagát lemeztelenítõ szemérmetlenség vagy az önmagából
kivetkõzõ erõszakosság. Az önmagát csak megvalósítani akaró önzés, önteltség is megfosztja az embert
önmagától, és nem marad mit adni. „Semmit sem ad, aki mindent oda nem adott”. Jézus mindent
odaadott, még utolsó ruhadarabját is. Az igazi szeretet nem méricskél. Boldog házasság és család is ott
terem, ahol mindnyájan a másikat akarják elsõsorban boldoggá tenni és nem a saját boldogságukat
keresik csupán.
Egy perc csönd
Előimádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következı állomáshoz
XI. állomás: JÉZUST KERESZTRE SZEGEZIK
Előimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
A „nincs visszaút” állomása ez. Az összetöretés titkát szegezik ki, hogy mindenki lássa, ez a család és minden közösségi élet alkotmányának legfõbb paragrafusa. Keresztre szegezettnek lenni egyenlõ: elkötelezettnek lenni. Véglegesen, egymáshoz szegezetten férj és feleség, mint Jézus és a kereszt. A nincs visszaút legfõbb biztonsága. A megtartó szeretet legnagyobb erõforrása. Keresztre szegezettnek lenni egyenlõ azzal is, hogy családunk közös meggyõzõdését vállalom és megvallom, abban hûséggel kitartok akkor is, ha hátránnyal jár, akkor is, a szembe kell menni az egész világgal, akkor is, ha lenéznek érte vagy maradinak tartanak, akkor is, ha bolondnak tartanak. Jézus számára sem volt visszaút, mert ahogyan élete másokért való élet volt, úgy halálát is másokért, értünk vállalta. Ez a krisztusi alkotmány legfõbb paragrafusa.
Egy perc csönd
Előimádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következı állomáshoz
XII. állomás: JÉZUS MEGHAL A KERESZTEN
Előimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
A halál titkának feltárulkozása ez az állomás. A szeretet erõs, mint a halál, sõt annál is erõsebb. A szeretteink elvesztésének fájdalmára ez az orvosság. A család szeretetének és hitének legnagyobb próbája szeretteink halála. Az idõs kor, a súlyos betegség természeténél fogva könnyebbé teszi a halál elfogadását. De a váratlanul vagy fiatalon elköltözõ családtagok halála szörnyen felháborít, értelmetlennek látjuk és lázadunk. Vannak családok, akik a gyermeket meg akarják óvni a halál szörnyûségétõl. Vannak kultúrák, amelyek ki akarják itatni a halál valódiságát az életükbõl. De csak egy jó megoldás van, szembenézni vele és felvállalni Krisztussal. Akkor nem lesz törés sem a gyermek lelkében, sem a szeretetkapcsolatban, sõt Krisztusban folytonos marad a kapcsolatunk, mely a halálnál is erõsebb és tartósabb. Krisztus halála a mi feltámadásunk.
Egy perc csönd
Előimádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következı állomáshoz
XIII. állomás: JÉZUS TESTÉT LEVESZIK A KERESZTRÕL, ÉS ANYJA ÖLÉBE FEKTETIK
Előimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
A gyermekét elvesztõ anya állomása ez. A természet rendjét felforgató titok. A kereszttõl való megszabadulás mégsem a végsõ megoldás. Az élet rendje szerint úgy kellene, hogy történjen, hogy a gyermekek temetik el a szüleiket, és nem fordítva. Mégis hányszor felforgatja a kíméletlen halál ezt a rendet. Hány édesanya tartotta már karjában gyermekét Mária óta. E mérhetetlen fájdalomra nincs sem emberi magyarázat, sem földi vigasz. A halált tartani ölükben, ahonnét az élet fakad? Csak isteni magyarázat van rá: "nem hal meg örökre, fiad él, fel fog támadni". Ez az isteni válasz. Sokszor megszabadulunk a kereszttõl, de mit sem használ, ha a halál foglyai maradunk. Önmagában ez még nem elég. Szívünk többre vágyik! Ezt a többre vágyást ki ne oltsátok lelketekbõl, gyermekeitekbõl.
Egy perc csönd
Előimádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következı állomáshoz
XIV. állomás: JÉZUST SZIKLASÍRBA TEMETIK
Előimádkozó: Imádunk Téged, Krisztus, és áldunk Téged,
Hívek: Mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Elmélkedés:
A sírok titkának állomása ez. A földbe hulló mag bátorságának titka ez. Az Isten hallgatásának beszédes üzenete ez. A sír bejárata elé még követ is gördítenek, mely elzárja a bent levõ és a kint levõk egymás felé vezetõ útját. A kõ elhomályosítja a látást életünk nehéz, sötét pillanataiban, amikor szeretteink sírja fölött állunk. Erõsen próbára teszi hitünket, hogy igazak-e Jézus szavai az örök életrõl. Legyen a családban ilyenkor valaki, akinek eszébe jut a földbe hulló mag sorsa, amely csak akkor hoz új termést, ha látszólag elpusztul, belehal, odaadja addigi életét. Szeretteink halála csak innét nézve veszteség, onnét az új élet gazdagsága. Legyen bátorságunk Krisztus ígéretére hivatkozni, hogy aki benne hisz, nem hal meg örökké. Egymás apostolai legyünk akkor is, amikor látszólag hallgat az Isten, látszólag távol van, de valójában soha nincs olyan közel hozzánk, mint a fájdalomban, amikor soha nem tapasztalható új titkokat tár föl hallgatásában.
Egy perc csönd
Előimádkozó: Könyörülj rajtunk, Uram!
Hívek: Könyörülj rajtunk!
Ének (Keresztúton követünk…) közben haladunk a következı állomáshoz
XV. állomás: JÉZUS HARMADNAPRA FELTÁMAD
Előimádkozó:
Szent Máté evangéliumából (28,1-7)
Szombat elmúltával, a hét elsı napjának hajnalán a magdalai Mária és a másik Mária elment, hogy megnézze a sírt. Hirtelen nagy földrengés támadt. Az Úr angyala ugyanis leszállt az égbıl, odament, elhengerítette a követ és ráült. Tekintete olyan volt, mint a villám, öltözete meg, mint a hó. Az ırök remegtek tıle való félelmükben, s csaknem halálra váltak. Az angyal azonban felszólította az asszonyokat: Ne féljetek! Tudom, hogy ti Jézust keresitek, akit keresztre feszítettek. Nincs itt.
Feltámadt, ahogy elıre megmondta. Gyertek, nézzétek meg a helyet, ahol nyugodott! Aztán siessetek, vigyétek hírül tanítványainak: Feltámadt a halálból, elıttetek megy Galileába. Ott viszontlátjátok. Íme tudtotokra adtam."
Elmélkedés:
Föltámadt Jézus, te a világ kiszolgáltatottsága elõl a család védõ menedékébe jöttél e földre. Erõsítsd meg a mi családjainkat is, hogy menedékei legyenek tagjaiknak, és otthonos legyél bennük te magad is.
Add, hogy a család védelmében meg tudjunk küzdeni a világ rossz hatásaival, legyen erõnk a kereszt hordozására. Taníts meg, velünk élõ Jézusunk, otthonainkat megbecsülni, a családi összetartást, a szeretet és tisztelet erényét növelni, a családi értékeket megõrizni. A szülõk Szent József és a
Boldogságos Szûz Mária példáját követve szeressék egymást és gyermekeiket, de mindenek elõtt téged, mennyei Atyánk. A gyermekek az Úr Jézus õszinte, valóságos gyermeki lelkületébõl tanuljanak igazi engedelmességet szüleik és mennyei Atyánk iránt. Most különösen azokért ajánljuk fel keresztutunkat, aki családunkban a legnehezebb keresztet hordozza (rövid csendben mondjuk el, ki az). Fogadd el egyházközségeink minden családjáért ezt a keresztutat. Ámen. Könyörülj rajtunk, Uram! Könyörülj rajtunk és családjainkon!
Ének: Krisztus feltámadott …
Előimádkozó: Az Atya a Fiú és a Szentlélek nevében!
Ámen