Erős a természet- és az emberszeretete a faddi plébánosnak

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_Faddpaptyuk1.jpgA faddi plébános, Rostás Jenő növények és szárnyasok között tölti a szabadidejét. Sokféle fajtiszta baromfit nevel, híresek a dáliái, kaktuszból pedig ötezret tart. Természetszereteténél csak emberszeretete erősebb, hiszen mindenekelőtt lelkipásztor.

Felveszi a kék munkásruháját, és megy tyúkokat etetni Rostás Jenő. Ennél jóval díszesebb öltözékei is vannak, hiszen katolikus pap, Fadd plébánosa, a Paksi esperesi kerület vezetője. Lelkipásztori szolgálatellátás tekintetében Gerjen, Dunaszentgyörgy és Tengelic-Szőlőhegy tartozik még hozzá, esperesként pedig a Nagydorog-Dunaföldvár-Tolna által határolt terület elöljárója. S mindemellett messze földön híres dáliáiról, kaktuszairól, papagájairól, baromfiairól, vagyis állat- és növényszeretetéről.
Jenő atya hatvannyolc éves, és huszonnyolc éve foglalkozik dísz-és haszonbaromfi tartásával, keltetésével. De nála a haszonbaromfi sem egy sima barna pipi, hanem fekete, fehér, szürke, kendermagos, kopasznyakú fajtiszta, nagytestű kakas és tyúk. Más országból, más kontinensről származó a többség. (Australorps, rhode island, jersey stb.) Udvarában, mely tele van tyúkólakkal és ketrecekkel, nem a páva a legnagyobb szám. Inkább az arany és az ezüstfácán, meg a papagájok tarka serege.
A kaktuszgyűjtést gyerekkorában kezdte. Szinte megalakulásától tagja a Magyar Kaktuszgyűjtők Országos Egyesületének – mely 1971-ben jött létre –; a tagkönyvének hatvankilences a sorszáma. Jelenleg körülbelül ötezer kaktusza van, kétezer fajtából. S ha a dáliáit is kiülteti, akkor válik igazán színpompássá a plébániaudvar. Gyümölcsfáit maga oltja, szívesen ad tanácsot a hozzá fordulóknak, állattartással, növényszaporítással, gyógynövény-felhasználással kapcsolatban.
Hosszú ideig Dombóvár plébánosa volt. Amikor 2012-ben Faddra helyezte a püspök, három hétig tartott a költözés. Ott szétszedni, itt összerakni mindent, az ottani rendezettséget itt kialakítani, nem ment máról holnapra. Mit hagyott ott? Csak azt, ami nem volt szállítható. A negyven gyümölcsfáját és a tavát, benne díszhalakkal és tizenhat színű tavirózsával.
A Baranya megyei Vázsnok szülötte Rostás Jenő. Van ott földje, és az abból befolyó bérleti díjat fordítja a madárcsapat élelmezésére. A papagájok évi 3,5-4 mázsa napraforgót fogyasztanak, a tyúkok húsz mázsa gabonát, plusz zöldtakarmányt – főleg lucernát, csalánt – és hullott gyümölcsöt.
Az esperes számára a növények és a szárnyasok gondozása jelenti a kikapcsolódást. Nem jár üdülni – legföljebb egy-egy zarándokútra megy el –, otthon tölti a szabadidejét. A természetszereteténél csak az emberszeretete erősebb. Mert mindenekelőtt pap.
www.teol.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Nem abban bízom, hogy én keresem az Istent, hanem abban, hogy Isten keres engem. A kettő között lényeges különbség van. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. december 15. vasárnap, Valér napja van. Holnap Etelka és Aletta napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Nap Szentje

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Emberfia

Jézus így szólt tanítványaihoz: „Csípőtök legyen felövezve, kezetekben pedig égő gyertya legyen. Hasonlítsatok az olyan emberekhez, akik urukra várnak, hogy mihelyt megérkezik a menyegzőről és zörget, rögtön ajtót nyissanak neki. Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube