Ma meghozhatja a tavaszt Zsuzsanna és a pacsirták éneke

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szep_Termeszet_pacsirta1-e1550482535606-1024x576.jpgIsten éltesse a Zsuzsannákat, madárdallal hozzák a tavaszt...

Csaba t.
Február 19-e Zsuzsanna napja, ezért egy rövid történelmi kitekintő és néhány néphagyomány felelevenítése előtt köszöntjük a Zsuzsannákat: boldogságot, egészséget, sok mosolyt kívánunk nekik névnapjukon.
A név eredetéről annyit tudunk, hogy a héber Sosanna név liliomot jelent, ennek görög és latin változata a Susanna, ebből alakult ki a magyar Zsuzsanna keresztnév. Korabeli feljegyzések szerint Zsuzsanna ótestamentumi szép, erényes és vagyonos asszony  volt, aki naponta délidőben férje gyümölcsöskertjében sétált.  Egyszer Zsuzsanna fürdéshez készülődött, ez később a képzőművészet egyik kedvelt témája lett.
A kertjében fürdő  Zsuzsannát  a katolikusok a gyümölcsfák védőszentjeként tisztelték, ezért ábrázolták sokszor almával.
Zsuzsanna nevéhez  hagyományőrző játék fűződik
A Zsuzsánna-játék az ótestamentumi történetet adja elő népi felfogásban, melynek felelevenítése német eredetű. Gyökerei a középkor világába nyúlnak vissza, amikor a diákok farsang idején idézték fel a vagyonos asszony életét, akit hamis vád alapján házasságtöréssel gyanúsítottak. A bányászok körében volt a legnépszerűbb ez a játék, de a nagyböjt időszakában a gyerekek házról házra járva adták elő a történetet. Az előadásban szerepelt Zsuzsanna, a férje, két öregember, valamint a bíró, a hajdú, egy egész község is.
Zsuzsanna, az időjós
A néphagyomány szerint Zsuzsanna napján vége a hónak, zöldellni kezd a fű, s megszólalnak a pacsirták! Ha esetleg mégsem szólal meg a pacsirta, „befagyott a szája”, akkor a hideg idő még tovább tart. Azt is mondják, ha a pacsirta alacsonyan repül, tovább tart még a tél. Kedvező jelnek tekintették, ha  csepereg az eresz, mert hitték, akkor jó termés lesz. Egyes gazdák szerint csak ettől a naptól lehet metszeni a szőlőt, hogy azon ne fagyjon le a rügy. Jó idő esetén nekifogtak széthordani a trágyát, és a szántó-vető munkák előkészületeit is megkezdték.
Zsuzsánna pisálja el a havat, friss füvet hoz, s megszólaltatja a pacsirtát – tartja a mondás, és ennyi minden egy személytől nem csekélység. 
Kedves Zsuzsannák! Köszöntésül végezetül egy régi versike jókívánságként:
Agyon Isten nektek sok Zsuzsanna napot, Eső ellen egy nagy bükkfa kalapot, Hogy rajtatok ne maradjon a szegény állapot!
Írta: Tánczos Erzsébet, Netfolk 
www.sokszinuvidek.24.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

Ha valaki addig rángatja a szekrényt, míg magára borítja, ne az asztalost szidja, hanem saját magát. A mi rossz döntéseink, bűneink következményét nem szabad Isten nyakába varrnunk. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. augusztus 26. hétfő, Izsó napja van. Holnap Gáspár napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ha ez a világ szép rendben lenne...

Ha ez a világ szép rendben lenne, minden a helyén lenne, akkor eszem ágában sem lett volna,hogy pap legyek, hogy Istennek adjam magamat, átadjam kezemet, szívemet, mindenemet Neki.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube