Százak ropták székely népviseletben a táncot Csíkszereda főterén

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Tarsadalom_o_ezerszekely-megnyito-pnt-13.jpgTöbb száz székely ruhás gyerek, fiatal és felnőtt gyülekezett szombat reggel a csíkszeredai Szabadság téren. A népviseletbe öltözöttek Székelyföld több pontjáról érkeztek szervezetten, hogy részesei lehessenek az újrakezdés utáni 30. Ezer Székely Leány Napjának. 

 Több csíkszéki településről szekerekkel vonultak fel a csíkszeredai Szabadság térre szombat délelőtt, de távolabbról is számos résztvevő érkezett szervezetten az Ezer Székely Leány Napja megnyitójának helyszínére. A téren több száz népviseletbe öltözött személyt köszönthettek a huszárok ezen a kerek évfordulón, hiszen noha 1931-ben hívták össze először a székely leányokat Csíksomlyóra, a rendezvényt később hosszú időre betiltották. Az 1990-es újraindítása óta azonban ez már a harmincadik kiadása a székelyföldi ünnepnek.
A rendezvény megnyitóján Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere arról beszélt, hogy amikor péntek délután Csíkcsomortánban emlékeztek a pozsonyi csatára, egy olyan gondolatot hallott, amely azóta sem hagyja nyugodni. Az hangzott el, hogy nemzetünknek, népünknek tragikus volt a múltja, tragikus a jelene, és a jövője is tragikus lesz. Igaz, hogy történtek tragédiák a történelem során, de voltak örömök, boldog pillanatok is. Így van ez a jelenben is, és bízom abban, hogy ez a jövőben sem lesz másként. Arra kérek mindenkit, hogy a jövőbe vetett bizalommal és nemzetképpel induljunk a csíksomlyói nyeregbe. Addig, amíg ennyi fiatal székely ruhába öltözött lány, legény és asszony van a téren, csak boldogak lehetünk. Amíg magyar, székely gyerek születik, addig lesz szép jövő is – hangsúlyozta az alpolgármester. 
Ezt követően András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes igazgatója emlékeztetett arra, hogy elődeink már réges-régen leszögezték az Ezer Székely Leány Napja legfontosabb mondanivalóit, amelyek ma is aktuálisak. Elmondták, hogy hitükben erős, erkölcseikben tiszta, önazonosságukban szilárd ifjúságot akartak, és azt is, hogy az Ezer Székely Leány Találkozó a népzene, a néptánc, a népviselet és az imádság ünnepe kell legyen. Ez egy olyan rítus, amit közösen élhetünk meg, és kívánom önöknek, hogy az ének legyen tiszta, a tánc örömteli, a csujogatás és a pozitív gondolatok legyenek hangosak és az imádság őszinte, illetve találjon meghallgatásra. Az Ezer Székely Leány Találkozó a mi közös hűségnyilatkozatunk – húzta alá András Mihály, majd megnyitotta a közös táncot, amelyen fiatalok és idősek, népviseletbe öltözöttek és hétköznapi ruhát viselők együtt ropták. 
A közös táncot követően a megjelentek szekerekkel felvonultak a csíksomlyói nyeregbe, ahol 11 órától szentmise kezdődik, amelyet Pál Vilmos Barna csíkszentgyörgyi főesperes mutat be, és a szintén csíkszentgyörgyi egyházi kórus énekel. Az ünnepi köszöntőbeszédek 12 órakor hangzanak el, majd hagyományőrző néptánccsoportok és a Hargita együttes előadásait tekinthetik meg az érdeklődők. Délután négy órakor kezdődik a közös játék és tánc, majd 16.30 órakor a népviseletben lévők csoportképét készítik el, 18 órakor pedig díjazzák a legnépesebb települést. 
Iszlai Katalin 
Fotó: Pinti Attila
www.szekelyhon.ro>