A Szentkereszt megtalálójának ünnepe

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_temesvari_kereszt_ut_ga-7.jpgA Gyulafehérvári Főegyházmegye egyetlen Szent Ilona-titulusú plébániatemplomában, Vágásban vasárnap 13 órától tartják a búcsús szentmisét. Az ünnep szónoka Koncsag László szentegyházasfalvi plébános lesz. Emlékkereszt Csíkszeredában. 

Ilona császárné fiá, Nagy Konstantin a milviusi hídnál aratott gőzelmét követően, 312-től, a kereszténység lelkes támogatója volt. Ilona az ő buzdítására keresztelkedett meg, majd sok templom építését indítványozta, így a betlehemi Születés bazilika, az Olajfák-hegyének és a Mennybemenetel helyszínének istentiszteleti helyei is az ő kezdeményezésére épültek. Legendája szerint élete utolsó éveiben egyszerű zarándokként végigjárta a Szentföldet, és neki tulajdonítják Krisztus keresztjének megtalálását. 
A Golgotán, a kereszt helyén Hadrianus császár egy Vénusz-templomot emeltetett, ezért a keresztények elkerülték a környéket, és már majdnem feledésbe merült a Megváltó kereszthalálának helye. Ilonának és segítőinek égi jel alapján sikerült fellelniük a három keresztet. Hogy megkülönböztethessék, az igazihoz csodás gyógyulás társult.
A császárné, fogadalma szerint a megtalálás helyén pompás bazilikát építtetett. A kereszt egy részét Rómába vitette, és felépíttette a Szent Kereszt bazilikát, másik részét ezüst tokban Jeruzsálemben hagyta. A keresztre feszítés eszközeiből, a hagyomány szerint fia zablát és sisakot készíttetett, amelyeket hadjáratain viselt. Szent Ilona a patkolókovácsok, kelmefestők, aranyásók, régészek védőszentje. A néphit szerint segít a lopások elkövetőinek felderítésében és az elveszett tárgyak megtalálásában.
www.szekelyhon.ro

 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

A szenvedés olyan ajtó, amelyen – akarva, nem akarva – keresztül kell mennünk. Minden ember a maga nagycsütörtökét, nagypéntekét előbb-utóbb meg fogja élni. A maga Golgotájára mindenki felmegy, akár kapálózik ellene, akár nem. Mennyivel szebb, ha Isten kezét fogva, akaratában megnyugodva, szeretteink által kísérve, példát mutatva jutunk fel oda. (Böjte Csaba: Ablak a Végtelenre)

Ma 2019. szeptember 15. vasárnap, Enikő és Melitta napja van. Holnap Edit napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Milyen más lenne a világ

Amikor Mária a jeruzsálemi templomba megy, a próféták azzal fogadják: „Jaj, Mária, hét tőr járja majd át a szívedet! Nem irigyelünk, mert nagyon nehéz dolog az, amire vállalkozol.”
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube