A Szentkereszt megtalálójának ünnepe

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_temesvari_kereszt_ut_ga-7.jpgA Gyulafehérvári Főegyházmegye egyetlen Szent Ilona-titulusú plébániatemplomában, Vágásban vasárnap 13 órától tartják a búcsús szentmisét. Az ünnep szónoka Koncsag László szentegyházasfalvi plébános lesz. Emlékkereszt Csíkszeredában. 

Ilona császárné fiá, Nagy Konstantin a milviusi hídnál aratott gőzelmét követően, 312-től, a kereszténység lelkes támogatója volt. Ilona az ő buzdítására keresztelkedett meg, majd sok templom építését indítványozta, így a betlehemi Születés bazilika, az Olajfák-hegyének és a Mennybemenetel helyszínének istentiszteleti helyei is az ő kezdeményezésére épültek. Legendája szerint élete utolsó éveiben egyszerű zarándokként végigjárta a Szentföldet, és neki tulajdonítják Krisztus keresztjének megtalálását. 
A Golgotán, a kereszt helyén Hadrianus császár egy Vénusz-templomot emeltetett, ezért a keresztények elkerülték a környéket, és már majdnem feledésbe merült a Megváltó kereszthalálának helye. Ilonának és segítőinek égi jel alapján sikerült fellelniük a három keresztet. Hogy megkülönböztethessék, az igazihoz csodás gyógyulás társult.
A császárné, fogadalma szerint a megtalálás helyén pompás bazilikát építtetett. A kereszt egy részét Rómába vitette, és felépíttette a Szent Kereszt bazilikát, másik részét ezüst tokban Jeruzsálemben hagyta. A keresztre feszítés eszközeiből, a hagyomány szerint fia zablát és sisakot készíttetett, amelyeket hadjáratain viselt. Szent Ilona a patkolókovácsok, kelmefestők, aranyásók, régészek védőszentje. A néphit szerint segít a lopások elkövetőinek felderítésében és az elveszett tárgyak megtalálásában.
www.szekelyhon.ro

 

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Vannak nagyszerű gyóntatók, akik karizmaként kapták, hogy szinte belelátnak a lelkekbe, rátapintanak a gyenge pontokra, és jóságosan, irgalmasan, ha kell, határozottan vezetik az embereket. A jó orvos nem cukorkával gyógyítja a súlyos beteget, hanem ha szükséges, keserű orvossággal vagy esetleg fájdalmas műtéti beavatkozással.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2020. január 19. vasárnap, Sára és Márió napja van. Holnap Fábián és Sebestyén napja lesz.

Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ki hiszi el ma már, hogy Isten a világot hat nap alatt teremtette?! 3/4

Még meg sem volt az emberiség, már a Jóisten tudta, hogy egyszer majd csinálni akarunk magunknak autót, mobiltelefont, mindenféle hasznos szerkentyűket, ezért az anyagvilágot úgy teremtette, hogy a föld mélye magában hordja a különféle ásványokat, amik ezek elkészítéséhez szükségesek.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube