Imára hív a Dorian hurrikán áldozataiért

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_papaMozaimba.jpgSzeptember 4-én a Mozambik felé vezető repülőúton Ferenc pápa a hagyományoknak megfelelően üdvözölte a vele utazó újságírókat, majd imát kért a Bahama-szigeteken pusztító Dorian hurrikán áldozataiért.

A pápa szerdán reggel 8 órakor indult Róma Fiumicino repülőteréről Mozambik fővárosába, Maputóba, ahová este fél 7-kor érkezik meg. Ezzel megkezdte 31. apostoli látogatását, melynek során felkeresi Mozambik, Madagaszkár és Mauritius lakóit. A hosszú repülőút kezdetén Ferenc pápa köszöntötte a fedélzeten jelen lévő közel hetven újságírót.
Matteo Bruni szentszéki szóvivő bevezetőjében köszönetet mondott a pápának a bizalomért, a média képviselőinek pedig a hosszú évek közös munkájáért, amit a pápai utak alkalmával együtt végeztek. Bruni 2009 óta dolgozik a vatikáni sajtóközpontban, ahol az újságírók akkreditálásával foglalkozott. 2013 decemberében megbízták az Olaszországon kívüli pápai utak sajtókíséretének szervezésével. 2016 elején a szentszéki média és akkreditációs szektor koordinátora lett.
A szentszéki szóvivő elmondta, hogy jelenleg nyolc újságíró utazik a repülőgépen azokból az országokból, amelyeket a pápa felkeres: négyen Mozambikból, egy fő Madagaszkárról és hárman Mauritiusról.
Ferenc pápa az újságírókhoz intézett köszöntésében reményét fejezte ki, hogy a hosszú út gyümölcsöző lesz. Emlékeztetett, hogy ez alkalommal nincs jelen a média képviselői között Valentina Alazraki mexikói újságírónő, aki rangidős a Szentszékhez akkreditált újságírók közül. A pápa elismerően szólt Valentina Alazraki most megjelent könyvéről, amelyben a bántalmazott, kihasznált nőkről és fájdalmukról ír. „Foglalkoznunk kell ezzel a témával” – figyelmeztetett a pápa. Utalt a spanyol EFE hírügynökség megalapításának 80. évfordulójára is, amely alkalomból tudósítójuk Afrikából visszatérőben soron kívül feltehet majd egy-két kérdést a pápának a repülőgép fedélzetén tartandó hagyományos sajtótájékoztatón.
Üdvözlő szavait követően Ferenc pápa egyenként köszöntötte a vele utazó újságírókat. Végül pedig mindannyiukat arra hívta, hogy imádkozzanak a Bahama-szigeteken pusztító hurrikán áldozataiért. „Szegény emberek! Egyik napról a másikra elvesztik otthonukat, mindenüket, életüket is. Szívünkben mondjunk el egy imát a Bahama-szigeteken a hurrikánoktól szenvedő testvéreinkért! Köszönöm!”
A Közép-Amerikán áthaladó Dorian hurrikán a Bahama-szigetek 29 lakott szigetének csaknem mindegyikén végigsöpört, de elsősorban az északi területeket sújtotta, ahol még ötös erősségű hurrikánként csapott le a vidékre. Helyi tisztségviselők és szemtanúk keddi közlései alapján hatalmas pusztítást végzett a Bahamák több szigetén. Az ENSZ és a segélyszervezetek szerint humanitárius katasztrófa fenyeget. A világszervezet szeptember 3-án este közzétett adatai szerint legalább 61 ezer embernek van szüksége azonnali élelmiszersegélyre.
Ferenc pápa apostoli látogatásának egyik célországában, Mozambikban idén tavasszal az Idai és Kenneth hurrikánok pusztítottak, súlyos árvizeket okozva. 
Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír