Magnificat donate

Szeretettel köszönöm a gyermekeink nevében az adományt! Csaba t.

Amount: 

Felmondott a munkahelyén, két hónapja önkéntesként szemetet szed a Tisza-tavon

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_29317265_cf3d36a8c19d7712cf1b9eff37401614_bpc.jpgA 32 éves Párdy Bence, miután az I. Tisza-tavi PET Kupán megtapasztalta, hogy milyen hihetetlen mennyiségű szemét van a tó nádasaiban és az ártérben, felmondott az étteremben, ahol pincérként dolgozott. Július 1-én leköltözött a tó mellé szemetet szedni, hogy ne csak elvegyen a természettől, hanem vissza is adjon valamit. A fiatal férfi azóta a helyi környezetvédők hőse lett, két hónap alatt több mint 266 zsák szemetet gyűjtött össze egyedül. A PET Kupások gyűjtést indítottak neki, hogy minél tovább folytatni tudja a munkát.

Miért döntöttél úgy, hogy az I. Tisza-tavi PET Kupa után ott hagyod a munkahelyedet?
Azért döntöttem úgy, hogy visszatérek a tóhoz, mert a júniusi PET kupán azt tapasztaltam, hogy rengeteg szemét maradt annak ellenére, hogy 3 tonnát gyűjtöttünk össze. Azt már tudtam, hogy az óceánokban milyen súlyos a helyzet. Segíteni akartam. A folyók a tengerekben, óceánokban végződnek, így közvetve hozzá tudok járulni a károk enyhítéséhez.
Mit szóltak a főnökeid, a szüleid, a barátaid az ötlethez?
Nem vagyok benne biztos, hogy akkor komolyan vettek. Mostanában egyre több pozitív visszajelzést kapok, főleg, mióta sokan nézik a képeim, a videóim a Facebook-oldalamon. Ráadásként néhány barátom meg az öcsém is lejöttek pár napra segíteni, ez nagyon fellelkesített, hogy folytatni tudjam a munkát.
Volt megtakarításod, amit erre az időszakra fel tudtál használni, vagy teljesen az adományozásokra, a jófej környékbeliekre bíztad magad?
Kezdetben a júniusi fizetésemből finanszíroztam az utazást és a kiadásaimat. Az adománygyűjtés ötlete később jött. Annak ellenére, hogy volt kezdő tőkém, a helyiek támogatása nélkül nem tudtam volna eddig fennmaradni, a kenumat például egy helyi túrákat szervező cégtől kaptam. Az adományokból akkora összeg folyt be, ami elegendő ahhoz, hogy ősz végéig tudjak maradni. Egyelőre kizárólag magánszemélyek küldtek pénzt, amiért szintén nagyon hálás vagyok. Amellett, hogy segítenek, bíznak is bennem, és ez jóleső érzéssel tölt el.
Hol laksz, miközben szemetet szedsz a Tiszán?
Sátrazom a tiszafüredi Albatrosz kempingben. Ha beköszönt a hideg idő, apartmanban fogok megszállni, szintén egy kedves ismerősömnek köszönhetően.
Mi motivál ebben az önkéntes munkában? Nem esel kétségbe, amikor meglátod a hatalmas szemétszigeteket?
Az összegyűjtött zsákok napról napra növekvő mennyisége. Az elmúlt két hónapban 7-8 folyamkilométernyi partszakaszt titszítottam meg a szeméttől Tiszafüred környékén. Vannak helyek, ahol több napot vesz igénybe néhány száz méter kitakarítása. Fanatikus vagyok és maximalista, úgyhogy bármekkora szemétsziget jöhet.
Előfordult, hogy nagyon egyedül érezted magad az elmúlt két hónapban?
Egyedül is jól érzem magam, ez nem okoz nehézséget. A napjaim egy részét egyedül töltöm, de lettek új barátaim is, akik itt élnek.
Az elmúlt két hónapban mennyi szemetet szedtél össze, és mi lesz a szeméttel?
A júniusi és az augusztusi PET kupán gyűjtött hulladék mellett 266 zsáknál járok, ezt majd elszállítják Kiskörére, ahol önkéntes társaimmal szelektáljuk. Az utóbbi napokban monitoroztunk, új területeket térképeztünk fel, hogy hol érdemes folytatni a munkát.
Volt rossz élményed az elmúlt hónapokban?
Különösebb negatív élményem nem volt. A természetben eltöltött idő, és az elért eredmények megnyugtatnak. És az is, hogy egyre többen járulnak hozzá a munkámhoz mind közvetve, mind közvetlenül, én pedig tudom, hogy jó hatással vagyok azokra, akiket zavar a környezetszennyezés. Így nehéz nem pozitívnak maradni.
https://index.hu

HírlevélHTML formátum?

Joomla Extensions powered by Joobi

Böjte Csaba ofm gondolata

„Hitünkkel, e misztikus két karral Istent keressük, akit akár a saját, akár az egyházunk, akár a népünk legmélyebb zsákutcájában is meglelhetünk, hogy átölelhessük.” (Böjte Csaba: Út a Végtelenbe)

Ma 2020. március 29. vasárnap, Auguszta napja van. Holnap Zalán napja lesz.

Szentferencalapitvany.org

Keresés

Belépés

Ablak a végtelenre

Ő is tanult, játszott...

Az emberséget nem úgy vette magára, mint egy álruhát, hogy aztán Fanthomasként járkáljon köztünk, hanem valóságos ember volt.
Bővebben...

Ablak a végtelenre Android-on

Android okostelefonon és tableten is elérhető az Ablak a végtelenre című könyv napi kis adagokban.
Az app letölthető a Google Play-ből.

Pillanatkép

Facebook

Twitter

Facebook

Google Plus

YouTube