Magyarországot is újra felajánlják a Fatimai Szűzanyának ma este

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Szent_helyek_fatima-574330.660x368.jpgPortugáliát és más országok között Magyarországot is újból Jézus Szentséges Szívének és Szűz Mária Szeplőtelen Szívének oltalmába ajánlja Manuel Clemente bíboros, lisszaboni érsek és António Marto bíboros, fatimai megyéspüspök március 25-én 18.30 órától a luzitán állam legismertebb kegyhelyén. Veres András püspököt, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét kérdeztük ennek kapcsán.

– A Portugál Püspöki Konferencia a múlt héten döntött úgy, hogy a koronavírus-világjárványra válaszul megújítják országuk korábbi felajánlását Jézus Szentséges Szívének és Szűz Mária Szeplőtelen Szívének, ezen a mai Mária-ünnepen, Gyümölcsoltó Boldogasszony napján. Más országoknak is lehetővé teszik, hogy ehhez hasonló felajánlásuk megújítását az övékéhez hozzákapcsolják. Jól tudjuk, hogy Magyarország, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia is élni kíván ezzel a lehetőséggel?
– Sajnos csak egészen későn, ma reggel szereztünk tudomást Erdő Péter bíboros úr spanyolországi ismerőse révén arról, hogy ők is meg fogják újítani a korábban tett felajánlásukat Jézus Szentséges Szívének és Szűz Mária Szeplőtelen Szívének. Ezt a gyakorlatban a helybeli bíboros-püspök fogja megtenni több ország nevében is. Ezért kerestem meg telefonon ma délelőtt António Marto bíboros urat, fatimai megyéspüspököt, hogy mi is szeretnénk csatlakozni ehhez a mostani újbóli felajánláshoz. Bár személyesen nem tudunk jelen lenni, de a legtöbb székesegyházban ma is mutatnak be – igaz csak nagyon szűk körben – szentmisét, és otthon is mindenki tud csatlakozni e felajánláshoz.
– Különlegessé teszi a felajánlást, hogy nem egy országot ajánlanak fel a püspökök, hiszen a spanyol főpásztorok maguk jelezték csatlakozási szándékukat, és nyilván Magyarország mellett még más országok püspöki konferenciái is kérik ezt. Mit jelenthet ez a mai válsághelyzetben?
– Tudomásom szerint Lengyelország is kérte az újbóli felajánlást. Rendkívüli jelentőségű ez, hiszen annak idején azért tettük meg külön-külön e felajánlást, mert a Fatimai Szűz közbenjárását kérve Jézus Krisztustól reméltük népünk vallási életének megújulását. Most pedig az együttes felajánlásnak az a szomorú oka, hogy a világméretű járvány Európa-szerte sok emberben félelmet, aggódást váltott ki. Nagyon sokan munkanélkülivé válhatnak, nem tudjuk még, mikor lesz vége a járványnak, többen belehalhatnak ebbe a betegségbe, miként már hazánkban is elhunytak néhányan.
Sok egészségügyi dolgozó hősies erőfeszítést tesz azért, hogy a betegeket segítsék. Az ország kormánya is igyekszik a tőle telhető legtöbbet megtenni azért, hogy minél kevesebb áldozata legyen a járványnak. Viszont nálunk, embereknél sokkal többet tud tenni Isten, a Szűzanya közbenjárása által. Reméljük, hogy mindnyájan, akik Európában, illetve az említett országokban élünk, rövidesen megtapasztalhatjuk az imádság erejét. Nagyon nagy szükségünk van rá.
– Magyarországot püspökeink már korábban is felajánlották a Fatimai Szűzanyának, a szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve még tavaly ősszel megerősítette ezt a kegyhelyre nemzeti zarándoklatot vezető Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, Erdő Péter bíboros imádságát tolmácsolva. Miért áll a magyarokhoz ennyire közel e kegyhely és a Fatimai Szűzanya?
– Rengeteg magyar megfordult, megfordul a fatimai szentélyben. Akik jártak már Fatimában, nagyon jól tudják, hogy számtalan magyar vonatkozása van a kegyhelynek. Kondor Lajos atya, aki a Győri Egyházmegyében született, verbita szerzetesként a fatimai kegyhelynek az egyik nagyon meghatározó személyisége volt, és a ma már boldogként tisztelt látnokok boldoggá avatásának is ő volt a posztulátora. A magyar keresztutat minden zarándok ismeri…
Palánki Ferenc 2019. október 28-án Fatimában, a Jelenések kápolnájánál szentmise keretében ünnepélyesen felajánlotta a Szűzanyának a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust.
– A liturgiát lehet élőben követni?
– A fatimai szertartásokba az interneten keresztül folyamatosan bárki betekintést nyerhet. Most, amikor tömegek nem mehetnek, a szentély zárva van, egy nagyon szűk asszisztenciával fognak a bíborosok liturgiát bemutatni, még fontosabb ennek a lehetősége. Nyilván nem az égieknek, nem a Szűzanyának vagy Istennek van szüksége arra, hogy ezek a felajánlások megismétlődjenek, hanem nekünk, embereknek van rá szükségünk, hogy el ne felejtsük: Isten teremtményei vagyunk, segítsége nélkül tehetetlenek vagyunk.
A felajánló szertartást ma este magyországi idő szerint 19.30-kor tartják a rózsafüzér imádság keretében. Élőben ITT lehet követni.
Fotó: Santuário de Fátima; Merényi Zita; Bókay László
Agonás Szonja/Magyar Kurír