Az iskolák bezárásával szolidaritást vállalunk az orvosokkal

b_300_300_16777215_00_images_stories_Alapitvany_Hirek_124175829_1978408355634352_5876162580857224935_n.jpgNem amiatt zárták be az oktatási intézményeket, mert fertőzési gócpontot jelentettek volna, hanem amiatt, mert a gyerekek „jó terjesztők”, és gondolni kell a szülőkre, valamint az egészségügyben dolgozókra is – érvelt Monica Anisie oktatási miniszter.

„Jelen pillanatban a diákok és a pedagógusok körében a fertőzöttségi ráta 1 százalék alatt van. Fontos nekünk, hogy ezek a gyerekek egészségesek maradjanak, és folytatni tudják tanulmányaikat” – jelentette ki a tanügyi tárca vezetője a Pro Tv-nek adott nyilatkozatában. 
Ebben a tanévben elmaradnak a félévi dolgozatok, Arafat magyarázza az iskolabezárás okát A tanulók nem fognak félévi dolgozatokat írni ebben a tanévben – jelentette ki szombaton az Agerpres hírügynökségnek a román oktatási minisztérium szóvivője. Románia kormánya azért hozta ezt a döntést, mivel gondolnunk kell a gyerekek egészségére és biztonságára, de a szülőkére is.
A járványügyi szakemberek elemzései szerint a gyerekek nagyon jó terjesztők. Jelenleg az iskolákban nagyon alacsony a fertőzöttségi ráta, és mondtam már korábban is, hogy nem az iskola falain belül nagy a megbetegedés kockázata, hanem azokon kívül.
Láttuk a tanév első napjaiban a szülőket az iskola előtt maszk nélkül. Figyelembe kell vennünk a nagyvárosok forgalmát is” – válaszolta Anisie az iskolák bezárásának okát firtató kérdésre. Arafat: részleges karantén lép életbe hétfőtől, a bölcsődék és az after-schoolok tovább működhetnek
Részleges karantén lép életbe november 9-étől, hétfőtől, de a bölcsődéket és a délutáni iskolai (after-school) programokat nem érintik a korlátozások – jelentette be pénteken Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelemért felelős államtitkára. 
Hozzátette: az elmúlt napokban megugrott az esetszám, egyre nő a kórházakba beutalt koronavírusos betegek száma. Szolidárisaknak kell lennünk az orvosokkal, azért hozunk ilyen döntéseket, amelyekkel felfüggesztjük a jelenléti oktatást, kiegészítve azzal, hogy a szülők is dolgozzanak távmunkában. Vagyis a szülők otthonról dolgoznak, a gyerekek otthon tanulnak” – mondta az oktatási miniszter.
www.kronikaonline.ro