Összefogás az Összefogás Házáért

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_osszefogashaza1110.jpgEgy svédországi gyerek a fagyi­pénzét gyűjtötte össze – 140 eurót –, és azt elküldte –  újságolta lapunknak Fikó Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének tiszteletbeli elnöke tegnap, amikor a szervezet most készülő székházába látogattunk el. Az említett svédországi gyerek így segítette az új multifunkcionális létesítmény megépítését, amely az Összefogás Háza nevet fogja viselni, hiszen önerőből és jó szándékú adományozók támogatásával épült és készítik el. Ezzel a szervezet harmincéves álma valósul meg.

A csíkszeredai Hunyadi János utcában 2017 tavaszán tették le a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete új székházának alapkövét. A munkálat megkezdésekor 100 ezer euró állt a szervezet rendelkezésére, ám bíztak a jó szándékú adakozók támogatásában. Az elmúlt három évben anyagi fedezet hiányában egyetlen pillanatra sem kellett leállítani az építkezést, hiszen folyamatosan számíthattak az adományokra – mondta lapunknak tegnap Fikó Csaba, a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezetének korábbi vezetője, tiszteletbeli elnöke, akivel az új létesítményben találkoztunk.
– Volt egy jó évünk, volt egy gyengébb évünk, de állandóan dolgoztunk. Hála Istennek, folyamatosan tudtunk dolgozni. Érdekes módon, amikor elfogyott a pénzünk, akkor valaki küldött. Például a Belga Királyi Alapítvány nagyon sok pénzzel támogatott, több mint 200 ezer euróval, a magyar állam 20 millió forinttal, de többek között segített a megyei önkormányzat, az Alfonz Alapítvány, a Fogorvosok Egyesülete, egy svájci önkormányzat 30 ezer euróval támogatott – mondta Fikó Csaba. Hozzátette: nem tud mindenkit felsorolni, mert nagyon sok támogatójuk van. Cégek és magánszemélyek is segítették az építkezést. Volt, aki nyílászárót vásárolt, de akadt olyan vállalkozó is, aki a szolgáltatását ajánlotta fel vagy éppen munkagépeit bocsátotta a munkálatok kivitelezésére.
– Egy svédországi gyerek a fagyipénzét gyűjtötte össze – 140 eurót –, és azt elküldte. Ezek mind-mind olyan gesztusok, amelyektől jön, hogy az ember elsírja magát. Olyan jólesik, hogy gondolnak ránk – tette hozzá a szervezet tiszteletbeli elnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy az új székház 25 áras területen épül. Teljesen akadálymentesített lesz, földszintjén textil-, illetve gyertyaöntő műhely, egy bemutatóüzlet, gondnoki lakás és irodák kapnak helyet. Az első emeleten egy foglalkoztató műhely és egy közösségi terem, illetve lakások lesznek. A második szinten további lakásokat és közösségi termet alakítanak ki. A munkálatokkal jól haladnak, jelenleg is mintegy 15 személy dolgozik az épültben. Az első és a harmadik szinten a helyiségek legtöbbjét parkettával, padló- és fali csempével burkolták, készítik a fürdőszobákat, és lassan egy éve, hogy elkészült a fűtésrendszer is. A gondnoki szobába már bútor is került.
– Azért fontos ez az új létesítmény megépítése, befejezése, mert a fogyatékosok számára nincsenek lakások. Próbálkoztunk az ANL-s lakásoknál, hogy legyenek akadálymentesített szobák, de csak a legutolsó létesítménynél sikerült kialakíttatnunk két akadálymentesített földszinti szobát. Amikor a kollégák feliratkoztak, akkor kiderült, hogy 35 éven felüliek, az már nem fért bele, úgyhogy onnan is lemaradtak. Tehát azt láttuk, hogy lakás kell és a foglalkoztatásainkra is sokan jönnének. A várólistánkon sokan vannak, több mint 25 fiatal jönne, de nincs hely. A fizioterápiára és gyógytornára is nagy igény van, de jelenleg nincs, ahol megvalósítani, nincsenek akadálymentesített helyek, ahol szervezni lehetne rendezvényeket – mondta Fikó Csaba. Megjegyezte az új multifunkcionális székház helyiségei akadálymentesítettek és tágasak, úgyhogy számos olyan tevékenységet tudnak szervezni, amely által továbbra is szolgálhatják a közösséget.
– Nagyon optimisták vagyunk. Annyi erőt kaptunk ezzel a sok szeretettel, ami körülövez bennünket, hogy azt mondjuk, érdemes a közösséget szolgálni, mert a közösség megköszöni azt, hogy létezünk, és így merünk álmodni és lépni tovább – fűzte hozzá Fikó Csaba, aki azt is hangsúlyozta, fontos, hogy mindennap merjünk álmodni, és az álomért folyamatosan dolgozni. A tervek szerint az Összefogás Háza jövő év közepéig teljesen elkészül. Ezzel a Hargita Megyei Mozgássérültek Szervezete harmincéves álma valósul meg.
Biró István
www.hargitanepe.eu