Ki mond, mit mond, mikor és kinek…

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Fopasztorok_Ferenc-papa-es-Michael-D.jpgFerenc pápa nem fukarkodott a dicsérő szavakkal, amikor szeptember 17-én a harmadik (más források szerint már a negyedik) alkalommal találkozott Írország elnökével, Michael D. Higgins úrral.

A pápa a Vatikánban magánkihallgatáson fogadta az ír elnököt. A The Irish Times beszámolója szerint a szívélyes légkörű találkozó kivételesen jól sikerült. Számos más forrás is idézi, hogy a hivatalos fotózást követően Ferenc pápa “bölcs embernek” nevezte Higgins elnököt, és véleménye szerint Írország szerencsésnek mondhatja magát, hogy ilyen államfője van.
“Ma nem egyszerűen egy emberrel, egy elnökkel találkoztam, hanem egy mai bölcs emberrel – mondta Ferenc pápa. – Hálát adok Istennek, hogy Írországnak ilyen bölcs ember az (államfője).”
Mindez annak fényében válik különösen érdekessé, hogy Michael D. Higgins ír elnök számos olyan élet- és családellenes törvényt támogatott, amelyek ellentétesek a katolikus hittel.
Higgins nevéhez fűződik Írország 2013-as, majd 2018-as abortusztörvénye, a homoszexuális “házasságot” legalizáló törvényjavaslat aláírása 2015-ben egy népszavazást követően, illetve az a 2019. évi törvény, amely egy újabb alkotmányos népszavazás nyomán lecsökkentette a válási várakozási időt.
Ferenc pápának Higgins elnökkel kapcsolatos megjegyzéseire reagálva az ír katolikus szövetség elnöke, Brian Flanagan a LifeSiteNews-nak elmondta, hogy a találkozó legkiábrándítóbb aspektusa az volt, hogy a pápa láthatóan nem volt hajlandó bűnbánatra inteni az ír vezetőt. „A Lélek hét ajándékának egyike a bölcsesség. Ez az a képesség, hogy Isten törvénye szerint válasszunk és cselekedjünk. Hihetetlen, hogy a pápánk bölcsességet tulajdoníthatott az ír történelem egyik legfőbb abortuszpárti politikusának – mondta Flanagan. –Amikor Szent Péter utóda egy abortuszpárti politikussal találkozik, annak az lenne a lényege, hogy bűnbánatra és megtérésre hívja fel őt, nem pedig az, hogy méltó vezetőként magasztalja, miközben figyelmen kívül hagyja az általa elősegített bűnöket.”
A találkozót követően kiadott hivatalos vatikáni közlemény szerint egyébként a pápa az éghajlatváltozásról, a migrációról és a Covid-19-ről tárgyalt az ír elnökkel.
Cikkünk nem kíván állást foglalni a fenti írországi törvények részleteit illetően. Csak a pápa lelkes méltatása feletti meglepődésünknek akartunk hangot adni, különös tekintettel arra, hogy alig néhány nappal Higgins feldicsérése előtt Ferenc pápa ismét beszélt az abortuszellenességéről, hangsúlyozva, hogy “ez gyilkosság”.
Nem csoda, ha a megzavarodott idők szavát a főpapok is növekvő számban követik. Joseph Maria Bonnemain svájci püspök, Chur új katolikus püspöke kimondta: „Nekem semmi bajom azzal, hogy egy nő “összeházasodik” egy másikkal.” Szeptember 26-án esedékes az a svájci népszavazás, hogy legyen-e “házasság mindenki számára”. Bonnemain püspök beszállt a vitába, és elmondta, neki nincs kifogása az azonos neműek “házassága” ellen, de azt kéri, hogy a férfi és nő közötti házasságot nevezzék át valami másnak, hogy “különbséget tegyenek”. Közben egyetlen szót sem ejt az egyház tanításáról a homoszexuális cselekmények bűnösségéről.
Tegyük hozzá mindehhez, hogy a LifeSiteNews februári beszámolója szerint Bonnemaint a helyi egyházi hatóságok akarata ellenére nevezték ki (ezeknek a hatóságoknak a helyi szabályok szerint igenis van beleszólásuk az új püspök kinevezésébe). Bonnemain elutasítása után Ferenc pápa maga választhatott új püspököt, és ezt meg is tette.
A 73 éves Bonnemain püspök az Opus Dei tagja, amelyet látszólag nem zavar az azonos neműek egyesülésének nyilvános elfogadása. Sőt, nemrégiben fel is függesztett egy afrikai papot, amiért az nemtetszését fejezte ki Ferenc pápának az azonos neműek polgári együttélésével kapcsolatos álláspontjáról.
Bonnemain püspök azon a véleményen van, hogy észszerűen meg kell különböztetni a különféle házasságokat. Csupán annyit szeretne, hogy a különböző dolgokat ne nevezzék ugyanúgy. Az eredeti házasságot megpróbálja „bioházasságnak” nevezni, noha belátja, hogy ez az elnevezés kissé furcsa. Egy augusztusi televíziós beszélgetésen pedig arra a kérdésre, hogy jóváhagyná-e a házasság különböző formáinak egyenlő jogait, így fogalmazott: “Igen, semmi kifogásom az ellen, hogy hazánk egyenlő jogokat adjon nekik [a “házasság” új formáinak]”. „Katolikus” álláspontja mindössze annyi, hogy a hagyományos házasság, férjjel és feleséggel, gyermekekkel és nagyszülőkkel, lehetőleg ne “merüljön feledésbe“, mert az ilyen hagyományos házasság “gazdagítja” a társadalmat.
Szép új világ – jutott eszembe Aldous Huxley könyvének a címe. Pedig mi mindent nem látott előre ez a zseniális ember 1931-ben, amikor a 26. századi Londonban játszódó művét írta! Lám, nem is kellett annyit várnunk, olyannyira felgyorsult az emberiség „fejlődése”!
www.katolikus.ma