Monumentális lesz a sokorói székelykapu

b_300_300_16777215_00_images_stories_Jo_Rendezvenyek_335915953_1233904410551594_702490301673925025_n.jpg10 és fél méter magas és 16 méter széles lesz a Sokoró kapu.  

Pannonhalmán imádkoztunk, hogy megépüljön a világ legnagyobb székelykapuja Sokorópátka határában!!

Örömmel, 

Csaba t. 

A kapu 28 négyzetméteres faragott felületére 64 vármegye történelmi címere is felkerül. A szervezők azt is elmondták, a Sokoró kapu mellett egy parkot is létrehoznak.

A kapu története

2020-ban a Sokoró dombvidék jó magyar lakói ismét mertek nagyot álmodni, s nem feledve a Kárpát-hazában élő testvéreiket egy olyan kapu felállítását tűzték ki célul, amelynek megvalósulása a helyben élők szándéka mellett az egész Magyar Nemzet összetartozását is kifejezi.

S bár ez a maroknyi ember a Kárpát-haza nyugati végein él, az ősi tudásanyagból mégis a Magyarság egyik legkifejezőbb jelképét, a Székelykaput választotta, melyet ha bárhol a világban felállítanak, mindenki tudja, hogy ott bizony magyar emberek élnek!

A kapu egy olyan szimbólum, amely egyszerre választja el és köti össze a mellette összegyűlő embereket, elválasztja, de egyúttal össze is köti az előtte-mögötte található világokat.

Székelyföld száz év távlatából is még mindig visszatükrözi azt az értékrendet, ahol még élő és erős a hit, megtartó ereje van a hazaszeretetnek, és a mindennapokban is helye van az igaz barátságnak.

A Sokorói Tájegység Egyesülés tagjai ebből a még élő örökségből merítettek, amikor az Anyaország első közúton átívelő Székelykapuját megálmodták. Céljuk, hogy a térségben élő emberek mellett a Kárpát-haza területén élő minden jószándékú magyar embert megszólítsanak, hogy a világ legnagyobb székelykapujának avatóünnepségén aztán közösen mondhassák ki: Összetartozunk!

A helyszín

A történelmi jelentőségű kapunak a Sokoró dombság szívében található Sokorópátka ad helyet. Bár a Bakonytól északnyugati irányba húzódó hármas dombvonulat varázslatos halomvidéke nem tartozik a Kárpát-haza legismertebb vidékei közé, a természeti kincsekben és táji értékekben gazdag kistájhoz mégis ezernyi történet és legenda fűződik.

Az út fölött átívelő kapu mellett egy olyan park kerül kialakításra, amely az arra járó vándor számára nem csupán pihenőhelyként szolgál, de a térség természeti és kulturális kincseit is be tudja mutatni. A térségben honos ősi gyümölcsfák oltványaival szegélyezett kertben kialakított pajtaszerű épület egyszerre jelent színpadot az ide szervezett kulturális előadások idején, és válik kápolnává az Istentiszteletek idején.

Hogyan támogathatom?

A Sokoró Kapujának létrehozásában a különböző értékű támogatói jegyek megvásárlásával bárki részt vállalhat! Ahogyan egy igazi székelykapu is kisebb-nagyobb alkotóelemekből áll össze, úgy a megvalósítás érdekében felajánlott néhány ezer forintos támogatások is éppúgy fontosak, mint a nagyobb összegű adományok, minek értelmében az alábbi támogatói kategóriák kerültek kialakításra:

Zsindely jegy 5.000.- Ft

Deszka jegy 50.000.- Ft

Palló jegy 100.000.- Ft

Gerenda jegy 1.000.000.- Ft

A támogatói jegyekből több tétel is vásárolható. Amennyiben valaki fenti összegektől eltérő támogatással kívánja segíteni a Sokoró Kapujának a megvalósulását, azt is hálásan köszönjük!

A kapu létrejöttét támogató magánszemélyek, civil szervezetek, cégek a kapu melletti park területén elhelyezett emléktáblán kerülnek feltűntetésre.

www.gyorplusz.hu