Minden, amit a pápalátogatásról tudni kell

b_300_300_16777215_00_images_stories_Szent_Francisinteget.jpgA Szentatya 41. apostoli útja alkalmával 2023. április 28–30. között Magyarországra látogat. Érkezésére számos hír, interjú és riport segít bennünket is felkészülni, melyeket oldalunkon a Ferenc pápa főmenü alatt a Ferenc pápa Magyarországon 2023 menüpontnál gyűjtöttünk össze. Az alábbiakban a legfontosabb technikai tudnivalókat adjuk közre. A cikket folyamatosan frissítjük.

 

 
 
Technikai tudnivalók
Az apostoli látogatás hivatalos programja
2023. április 28., péntek
Róma – Budapest
08.10: indulás repülővel a Róma–Fiumicino Nemzetközi Repülőtérről Budapestre
10.00: érkezés a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre
10.00: hivatalos fogadtatás
11.00: ünnepélyes fogadtatás a Sándor-palota előtti téren
11.30: udvariassági látogatás a köztársasági elnöknél a Sándor-palotában
11.55: találkozás a miniszterelnökkel
12.20: találkozás az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel a Karmelita kolostor épületében, a Szentatya beszédet mond
17.00: találkozás a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal a Szent István-bazilikában, a Szentatya beszédet mond
2023. április 29., szombat
Budapest
08.45: magánlátogatás a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában
10.15: találkozás szegényekkel és menekültekkel a Rózsák terei Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban, a Szentatya beszédet mond
11:30: látogatás a görögkatolikus közösségnél az Istenszülő-oltalma templomban
16.30: találkozás a fiatalokkal a Papp László Sportarénában, a Szentatya beszédet mond
18.00: magántalálkozó a Jézus Társasága tagjaival az Apostoli Nunciatúrán
2023. április 30., vasárnap
Budapest – Róma
09.30: szentmise a Kossuth Lajos téren, a Szentatya homíliája, Regina Caeli imádság
16.00: találkozó az egyetemi és kulturális élet képviselőivel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán, a Szentatya beszédet mond
17.30: hivatalos búcsúztatás a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren
18.00: indulás repülővel Rómába a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről
19.55: érkezés a Róma–Fiumicino Nemzetközi Repülőtérre
Ferenc2023.hu – A pápalátogatás hivatalos honlapja
Az Információk menüpont alatt a látogatás helyszínei alá rendezve találjuk az egyes  programokkal kapcsolatos tudnivalókat.
A Hírek menüpont alatt a Ferenc pápa látogatásával kapcsolatos egyéb fontos tartalmakkal, érdekességekkel találkozhatunk.
A Letöltések menüpont alatt az apostoli út hivatalos logója és a Ferenc pápa látogatására való felkészülés jegyében megfogalmazott imádság is elérhető.
A honlapra – magyar és angol nyelven – folyamatosan töltik fel azokat az anyagokat, híreket, információkat, melyek a Szentatya apostoli útjával kapcsolatosak.
Call Center szolgáltatás is segíti a még könnyebb tájékozódást
Ferenc pápa magyarországi apostoli útjának részleteiről a +36-1-998-9266-os telefonszámon is lehet érdeklődni hétfőtől péntekig 9 és 18 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10 és 15 óra között.
A KAPP – Katolikus mobilapplikáció révén gyorsan és könnyen juthatunk információkhoz
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából készült el a KAPP nevet viselő mobilapplikáció, amelyet immáron bárki letölthet a Play Áruházból (Android), valamint App Store-ból (IOS). Az applikáció weblapja a kapp.hu. További részletek ITT.
Adoremus különszám – Ingyenesen letölthető a Kossuth téri pápai szentmise liturgikus kiadványa
A liturgiába való bekapcsolódást a külön erre az alkalomra megjelenő ingyenes Adoremus különszám segíti, amelyet az esemény lebonyolításában segítő önkéntesek osztanak ki a helyszínen.
A liturgikus kiadvány IDE kattintva ingyenesen letölthető, illetve hétköznapokon korlátozott példányszámban elérhető az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig).
Ingyenes utazási lehetőségek a pápalátogatásra
A MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba az április 29-én a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre, valamint április 30-án, a budapesti Kossuth téri pápai szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára.
Az április 29-én (szombaton) a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre érvényes belépővel rendelkezők, az azt igazoló regisztrációt felmutatva már április 28-án (pénteken) 12 órától megkezdhetik díjmentesen az utazásukat Budapestre. További részletes tájékoztató az utazási lehetőségekről és a mentesítő járatokról ITT.
A 2023. április 29-én a Rózsák terén (Szent Erzsébet-templom, Istenszülő oltalma-templom) és a Papp László Sportarénában (a továbbiakban: Aréna) sorra kerülő rendezvényekre csak érvényes belépővel (regisztrációval) rendelkezőknek, míg 2023. április 30-án, a Szentatya, Ferenc pápa által a budapesti Kossuth téren bemutatásra kerülő szentmisére érkező minden zarándok számára díjmentes utazást biztosít az Építési és Közlekedési Minisztérium a MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. menetrend szerinti járatainak 2. kocsiosztályán, valamint a VOLÁNBUSZ Zrt. menetrend szerinti járatain. Az esetlegesen szükséges felárakat, illetve az 1. osztály díjkülönbözetét az utasnak meg kell fizetnie.
Díjmentes utazás:
A díjmentes utazáshoz regisztrációs jegy megváltása nem szükséges, azonban e kedvezmény kizárólag 2023. április 28., 29. és 30. napján történő utazásra vehető igénybe az alábbiak szerint:
A Rózsák terén, illetve az Arénában (ifjúsági találkozó) levő április 29-i rendezvényekre:
– április 28-án 12:00 óra utáni Budapest felé történő utazásra kizárólag az április 29-i Rózsák tere és Aréna rendezvényekre érvényes belépővel;
– április 29-én Budapest felé történő utazásra a menetrend szerint 15:00 óráig Budapestre történő érkezéssel az április 29-i Rózsák tere és Aréna rendezvényekre érvényes belépővel;
– április 29-én 12:00 és 24:00 óra között a Budapestről történő hazautazásra (az éjfél előtt megkezdett utazás április 30-án 3:00 óráig befejezhető) kizárólag az április 29-i Rózsák tere és Aréna rendezvényekre érvényes belépővel.
Az április 30-i szentmisére:
– április 29-én 13:00 óra utáni Budapest felé történő utazásra;
– április 30-án 0:00 és 9:30 között a Budapest felé történő utazásra (9:30 óráig az utas által igénybe vett vonatnak menetrend szerint meg kell érkeznie a budapesti célállomásra);
– április 30-án 11:30 és 24:00 óra között a Budapestről történő hazautazásra (az éjfél előtt megkezdett utazás május 1-jén 3:00 óráig még befejezhető).
Csoportos utazás, külön- és mentesítő járatok:
Bár a kedvezmény a menetdíj megfizetése nélküli utazási lehetőséget biztosít, nyomatékosan javasoljuk, hogy a hívek szervezetten, csoportosan utazzanak és csoportos utazásukat mielőbb jelentsék be a közlekedési szolgáltatóknak az alábbi elérhetőségeken:
A MÁV-START a pápalátogatáshoz kapcsolódó utazások ügyében az alábbi csatornákon fogadja az érdeklődő szervezőket és csoportvezetőket:
Csoportos utazások bejelentéséhez részletes segítség, emailcímek itt:
Ha az előbbi link nem segített, vagy további igény, például a menetrendszerinti vonatok beérkezésével lehetetlen odaérni a beléptetésre megfelelő időben, akkor az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre írhatnak (Dr. Tóth-Maros Dániel személyes és partner értékesítés vezető), megvizsgáltatni esetleges mentesítő járatok beállításának lehetőségét.
A GYSEV Zrt. a vonatkozó csoportos bejelentkezésekhez, közlekedési igények (külön -és/vagy mentesítő járatok) egyeztetéséhez a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen várja a csoportvezetők jelentkezését.
A Volánbusz részéről a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen várják a csoportok megkereséseit. Elsősorban a vasúti ráhordásban tudnak szerepet vállalni, a Budapestre történő utaztatást mentesítő járatokkal csak a kapacitások erejéig (igen korlátozottan) tudják biztosítani.
További információk:
Az utazás tervezésénél, kérjük, vegyék figyelembe, hogy a közlekedési és helyi zárások valamint a biztonsági kapus beléptetés miatt a helyszínen hosszabb idővel kell számolni a bejutásra.
A Kossuth téren a csoportok érkezési sorrendben foglalhatják el a helyüket.
Közlekedés Budapesten 
Ferenc pápa látogatása idején – több forgalmas útvonalat és csomópontot is időszakosan lezárnak. A korlátozások a BKK járatait is érintik majd, ezért a fővárosban – különösen 28-án, pénteken – hosszabb időt kell szánni a közlekedésre, így érdemes lesz a megszokottnál korábban útnak indulni. A BKK oldalán megtalálhatjuk a közúti és közösségi közlekedéssel kapcsolatos tervezett és valós idejű közlekedési információkat is, emellett arról is tájékozódhatunk, mely MOL Bubi gyűjtőállomásokat zárják le, illetve, hogy hogyan érdemes vasárnap délelőtt utazni a Kossuth Lajos téri ünnepi szentmisére.
A BKK honlapján IDE KLIKKELve lehet tájékozódni a tömegközlekedésről.
Ferenc pápa látogatása kapcsán a fővárosi autóforgalomban várható ideiglenes korlátozásokat jelző térképet tett közzé a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján. A forgalomkorlátozásokat részletesen ismertető tájékoztató és az azokat jelző térkép ITT érhető el.
A BRFK felhívta a figyelmet arra is, hogy a megállni tilos jelzéssel ellátott útszakaszokról elszállított gépjárművek tulajdonosai az erre a célra létrehozott 06 80 180 780 zöldszámon vasárnap éjfélig kaphatnak tájékoztatást.
Zarándokbuszok parkolási lehetősége a Kossuth téri szentmise idején
Az április 30-i Kossuth téri szentmisére érkező zarándokcsoportok saját szervezésű autóbuszai számára a kapacitás erejéig, jelentkezési sorrendben tudnak parkolóhelyet biztosítani az esemény területétől gyalogos távolságban a Bajcsy-Zsilinszky úton (Budapest, V./VI. kerület). Az igényeket ITT lehet benyújtani, a parkolással kapcsolatban egyéb tudnivalók pedig ITT találhatóak.
Mit lehet és mit tilos bevinni a pápai eseményekre?
Tilos bevinni:
üvegtárgyat, üvegkulacsot, fémpalackot;
kerékpárt, rollert
pirotechnikai eszközt, robbanékony, mérgező vagy gyúlékony anyagot, tartalmazó tárgyat vagy eszközt;
lőfegyvert, szúró-, ütő-, és vágóeszközöket, egyéb, közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat;
szeszes italt, kábítószert;
drónt vagy bármilyen távirányítható eszközt, játékot;
bármilyen reklámanyagot, jelképet, transzparenst, molinót, feliratot, amely a rendezvény céljával, szellemiségével nem összeegyeztethető;
élő állatot (kivéve a jogszabályban meghatározott segítő és vakvezető kutyákat).
Bevihető:
zászlók és táblák, azzal a kitétellel, hogy a zászlórudak és a táblák, transzparensek rúdjának hossza nem haladhatja meg az 1,5 métert;
A rendezvényterületre csak összecsukható, kisméretű zarándokszék vihető be; műanyag kulacs, műanyag palack;
A rendezvényterületre csak tompa végű esernyő vihető be, csomagröntgenben történő átvizsgálást követően.
Részletes program és megközelíthetőség helyszínek szerint:
Szent István-bazilika
Program:
14.00 kapunyitás
16.00-17.00 rózsafüzér imádság
17.00 Szentatya érkezése
18.00 program vége
Belépés: A zarándokokat kérjük a Sas utca felől érkezzenek, javasolt útvonal még a Zrinyi utca, a Hercegprímás utca azonban kerülendő.
Budapesti Árpád-házi Szent Erzsébet-plébániatemplom
Program:
7.30 kapunyitás
9.00 közös imádság kezdete
10.15 Szentatya érkezése
Papp László Budapest Sportaréna
Program:
12.00 kapunyitás
15.00 Forráspont kezdete
16.30 Szentatya érkezése
19.00 program várható vége
Szentmise a Kossuth téren
Április 30-án a Kossuth Lajos téren megrendezésre kerülő szentmisén külön regisztráció nélkül, a biztonsági ellenőrzést követően lehet részt venni. A kapuk a hajnali óráktól nyitva lesznek, a térre legkésőbb 8.15-ig lehet belépni, a helyeket érkezési sorrendben töltik fel. Azok számára, akiknek a téren nem jutott hely, a környező utcákban biztosítunk kivetítőket, amelyeken követhetik a liturgiát.
Program:
6.00 kapunyitás
7.30 rózsafüzér imádság kezdete
9.00-tól a Szentatya üdvözli a híveket a pápamobilból
9.30 szentmise kezdete
A liturgiába való bekapcsolódást a külön erre az alkalomra megjelenő ingyenes Adoremus különszám segíti, amelyet az esemény lebonyolításában segítő önkéntesek osztanak majd ki.
A szentmisén a zenei szolgálatot Sapszon Ferenc irányítása mellett a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Vegyeskara és az egyházmegyék egyesített kórusa látja el, közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara.
Várják a papokat koncelebrálni a Kossuth téri szentmisére
A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) nagy szeretettel várja az atyákat határon innen és túlról, hogy koncelebráljanak a Szentatya, Ferenc pápa szentmiséjén a budapesti Kossuth téren, április 30-án. A biztonsági előírások miatt szükséges belépési engedélyhez részvételi szándékukat április 23-ig IDE kattintva jelezhetik; további információ ITT érhető el.
Kerekesszékesek és hallássérültek jelentkezése a Kossuth téri pápai szentmisére 
Az április 30-án, vasárnap 9.30-kor kezdődő Kossuth téri pápai szentmisén a zárt szektorban korlátozott számban rendelkezésre állnak helyek kerekesszékes, illetve hallássérült fogyatékkal élők számára.
Ezek eléréséhez a teret az Alkotmány utca felől kell majd megközelíteni; parkolóhelyet, autós behajtást nem tudnak biztosítani.
Jelentkezni IDE kattintva lehet, a „Kerekesszékesek és hallássérültek jelentkezése" boxra kattintva.
Egyéb érdekességek
A Kossuth rádió élőben közvetíti a pápalátogatás eseményeit és az MTVA is külön programkínálattal készül
„A három nap alatt a Kossuth rádió végig élőben jelentkezik az események helyszíneiről, és minden történésről tudósít” – mondta el Siklósi Beatrix. Andrónyi Kolostól, az MTVA Vallási Főszerkesztőségének vezetőjétől pedig megtudtuk, hat nagy élő közvetítés lesz a három nap alatt, valamint ismeretterjesztő sorozat a Szentszék és Magyarország ezeréves kapcsolatáról, dokumentumfilmek a látogatás helyszíneiről, egyperces etűdök Ferenc pápa gondolataiból, és bepillantás a kulisszák mögé is szerepel a kínálatban.
A pápalátogatás hivatalos logója
A logó központi eleme a budapesti Lánchídra utal, amely Magyarország legrégebbi állandó dunai hídja. Az ország és a főváros fontos jelképe, amelyet azért építettek, hogy összekössék Budát és Pestet. Ez arra a Szentatya által többször hangsúlyozott gondolatra utal, miszerint fontos az emberek között hidakat építeni.
Pápai jelvények
A pápalátogatás egyes világi és liturgikus programelemei során visszatérően találkozhatunk az egyházfő sajátos jelvényeivel – pápai pallium, püspöksüveg, piviálé, ferula, pápai trónus, címer és zászló –, amelyek megjelenítik Péter utódának hivatalát és küldetését az Egyházban. Olvasóinkat Érszegi Márk Aurél Vatikán-szakértő írása avatja be ezen jelvények történetébe és jellemzőibe.
A Kossuth téri szentmisén Ferenc pápa egy különleges, erre az alkalomra tervezett és gyártott miseruhában prezideál. Ezt és a többi liturgikus ruhát is Fecske Orsolya festőművész, a Szociális Testvérek Társaságának tagja tervezte.
Dalok Ferenc pápa érkezésére
A Szentatya látogatása alkalmából két produkció is készült. Az egyik dal a pápa látogatásának hivatalos himnusza, mely a Vizy Márton–Tóth Dávid Ágoston neve által fémjelezett Ignác – A lelkek lovagja című musical egyik betétdalának újragondolása Camino – Krisztus, a jövőnk címmel,
míg a másik dal zeneszerzője Pálinkás Gergely, a dalszöveget Toldi Tamás jegyzi, énekesei Keresztes Ildikó, Varga Miklós és Vastag Csaba, utóbbi  dal ITT hallhatható meg.

Tippek a lelki felkészülésre
A lelki felkészülésnek számos módja lehetséges.
A Magyar Kurír a kiadó Új Ember kiadványok sorozatában megjelent  A remény tanúi és magvetői legyünk! című kötetet ajánlja, amely Ferenc pápa 2016. december 7. és 2017. október 25. között elmondott, a keresztény reményről szóló harmincnyolc katekézisét tartalmazza (a beszédeket Tőzsér Endre SP fordította magyar nyelvre). A kötet jelképes áron, 2300 forintért megrendelhető az Új Ember online könyváruházban, és megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig 9–18 óráig).
A találkozóra külhoni magyarok is nagy számban érkeznek
Böcskei László nagyváradi megyéspüspök a pápa 2019-es csíksomlyói és a 2021-es Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz (NEK) kapcsolódó budapesti látogatással, valamint a közelgő apostoli úttal kapcsolatban úgy fogalmazott: „Olyan történelmi időben látogat el hozzánk a pápa – rövid idő leforgása alatt másodszor –, amikor Európa és az egész világ a társadalmi és morális krízisek hatalmas kihívásaival szembesül. A pápa látogatása üzenetértékű, és ezért most ott kell lennünk, ahol a pápa van.”
Ezrek érkeznek Budapestre a Felvidékről is. Ezzel kapcsolatban Molnár Tamás pozsonyi magyar főlelkész kiemelte: „Most sokan kárpótlásként élik meg, hogy ismét ilyen közel lesz a Szentatya, s minket is anyanyelvünkön hívnak a vele való találkozásra. Nagy öröm számunkra, hogy már a látogatás hírének közzétételekor a magyar püspöki kar az értesítőben külön is említette a külhoni magyarokat” – utalva ezzel arra, hogy legutóbbi szlovákiai útján Ferenc pápa nem találkozott külön a magyar ajkú közösség tagjaival. 
Magyar Kurír