JELENTŐSEN NŐTT A BIBLIÁT OLVASÓK SZÁMA 2023-BAN

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_bibliaolvasas24.jpgA Biblia használata és telepítése minden eddiginél nagyobb mértékben nőtt 2023-ban, összesen 100 millió eszközzel – derül ki a YouVersion nevű alkalmazás tavalyi kimutatásából.

Az év minden egyes hónapja a YouVersion 15 éves történetében a legmagasabb felhasználási hónapok közé tartozott, mind a letöltések, mind a napi használat tekintetében – számolt be az Evagelical Focus és az Axióma.
A Biblia letöltéseinek száma több mint 100 millió eszközzel nőtt, megdöntve a korábbi, 2020-as rekordot, amely egy év alatt 76 millió telepítést jelentett. Eközben a napi Biblia-használat 20%-kal nőtt 2022-höz képest, ami azt jelenti, hogy körülbelül 12 millió ember foglalkozik naponta a Bibliával – és ez csak az online használatot mutatja.
Bobby Gruenewald, a YouVersion alapítója és vezérigazgatója szerint ezek „lenyűgözően magas arányok”, amelyek nemcsak egy pillanatnyi fellendülést jelentenek, hanem valamit, ami tartós lesz. „Arra számítunk, hogy az elkövetkező években még többen fognak a Bibliával foglalkozni” – mondta.
Afrika, Latin-Amerika és India: a leggyorsabb növekedés
Napjainkban a YouVersion telepítések több mint 80%-a az Egyesült Államokon kívül történik, a leggyorsabb növekedés dobogósai pedig India, Afrika és Latin-Amerika.
Afrikában 2023-ban többen köteleződtek el a Biblia iránt, különösen a mindennapi használatot tekintve. Az egész kontinensen 98%-kal nőtt a napi Biblia-használat az előző évhez képest, és több országban három számjegyű növekedést tapasztaltak, köztük Kenyában (225%), Kamerunban (229%) és Ugandában (288%).
Ez részben a Bible App Lite 2022. októberi bevezetésének köszönhető, amely az adatforgalmi korlátozásokkal rendelkező területeken segít az embereknek abban, hogy hozzáférjenek Isten Igéjéhez. Azóta csak Afrikában 17,2 millió alkalommal telepítették. Kenyában, Ugandában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban a Bible App Lite még a Google Play Áruház első helyét is elérte.
Latin-Amerikában az egész régióban 107%-kal nőtt a telepítések száma, és olyan országokban, mint Venezuela (396%), Argentína (156%) és Uruguay (129%) rendkívüli növekedést tapasztaltak. A YouVersion 475 spanyol nyelvű partnerrel dolgozott együtt, hogy 2023-ban közel 1000 új spanyol nyelvű bibliatervet indítson útjára.
A másik leggyorsabban növekvő régió 2023-ban India volt, ahol a Biblia-telepítések száma 53%-kal nőtt a tavalyi évhez képest. Indiában az emberek több mint 700 bibliai változattal foglalkoztak több mint 350 nyelven. Az indiai gyerekek is nagyobb arányban töltöttek időt tavaly a Szentírással.
100 új nyelven elérhető az ige
A jelentés arra is rámutat, hogy „a világ különböző országaiban működő bibliatársulatok és kiadók segítségével a YouVersion több mint 200 új bibliai változatot tudott 100 új nyelven megjelentetni.”
A Biblia alkalmazás mostanra meghaladja a 3000 bibliaváltozatot 2000 nyelven, és több mint 30 ezer bibliatervezeten keresztül 84 nyelven kínál áhítatokat.
„Minden eddiginél jobban látjuk, hogy az egyház Isten Igéje körül egyesül, és izgalmas belegondolni, hogy még több ember kerül közelebb Istenhez” – mondta Gruenewald.
Ézsaiás 41:10
Az éves áttekintésből az is kiderül, hogy 2020 óta harmadik éve Ézsaiás 41:10 a legtöbbet kiemelt, könyvjelzővel ellátott és megosztott igevers az évben. „Ne félj, mert én veled vagyok, ne csüggedj, mert én vagyok Istened! Megerősítlek, meg is segítlek, sőt győzelmes jobbommal támogatlak.”
Gruenewald szerint globálisan mindannyian sok mindenen mentünk keresztül az elmúlt években, így nem meglepő, hogy az emberek továbbra is ragaszkodnak az Ézsaiás 41:10-ben megígért reményhez és békéhez.
„Bár a világban sok félelem és szorongás érzékelhető, hisszük, hogy a hit a válasz, és bátorító látni, hogy az emberek a legnagyobb szükség pillanataiban is ragaszkodnak Istenhez és az Ő Igéjéhez” – zárta gondolatait a YouVersion vezérigazgatója.
Forrás: Axióma, Evangelical Focus
Borítókép - Fotó: Dreamstime.com