Levendula

b_300_300_16777215_00_images_stories_Igaz_Pedagogia_1levendula.jpgA Kitartás.hu új sorozatot indít azzal a céllal, hogy a profitközpontú gyógyszeripar termékei helyett - melyeket silány alapanyagokból állítanak elő - előnyben részesítsük a gyógynövényeket.

Kedves olvasóink!
A Kitartás.hu új sorozatot indít azzal a céllal, hogy a profitközpontú gyógyszeripar termékei helyett - melyeket silány alapanyagokból állítanak elő - előnyben részesítsük a gyógynövényeket. Igyekszünk tájékoztatást adni hasznos növényekről, azoknak hatóanyagairól és arról, hogy milyen betegségeket milyen formában tudnak velük orvosolni. Fontos, hogy ezeknek a gyógynövényeknek a beszerzését hétvégenként össze lehet kötni természetjárással is, ami mind fizikailag, mind pedig szellemileg is több kikapcsolódást nyújt, mint a televízió előtt ülni. A jövőben tehát folyamatosan adjuk közre ezeket a leírásokat.
Levendula (Lavandula officinalis)
Népies neve: Keskenylevelű levendula, orvosi levendula, szagos levendula
Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozik. A Földközi-tenger vidékéről származó félcserje, ebből adódóan jól tűri a tápanyagban szegény, száraz, homokos talajt, ami a mediterrán éghajlat egyik jellemzője.
Különböző rovarok (pl. moly, tetű és hangya) nem szeretik a levendula illatát ezért rovarűzőnek is lehet használni. Kertben kiváló védekezési módszer a levéltetvek ellen.
A növény szaggatott, vékony álló virágait hasznosítsuk. A kellemes illatú virágokat június hónapban gyűjtsük össze és szárítsuk meg. Ruha közé betéve védelmet nyújt a molyok ellen. Fő hatóanyagtartalma linalool(természetes trepénalkohol), linalil-acetát(színtelen, édes illatú folyadék) ezek illóolajok, ezen kívül tartalmaz még cseranyagokat(a nyálkahártya felületén vékony védőréteget képezve csökkentik a gyulladást), flavonoidokat(növelik a C-vitamin felvételt a májban, a vesében és a mellékvesében;főként gyümölcsök héjában vannak jelen, de megtalálhatóak a növény többi részében is), kumarinokat(természetes aromaanyag).
Teája idegnyugtató, görcsoldó hatású. Gyakran alkalmazzák alvászavarok, idegi alapú gyomor és bélbántalmak kezelésére. Reumás fájdalmakra is gyógyírt nyújt.
Tea készítése: 1 csésze forró vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi levendula virágot, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le. Ízesíthetjük mézzel. Nyugtató hatású gyógytea.
Olaj készítése: 1 maréknyi szárított vagy friss virágot tegyünk jól zárható edénybe, majd öntsünk hozzá negyed liter olivaolajat, ezután tegyük meleg helyre és hagyjuk érlelődni 3-4 napig. Ezután szűrjük le, a kész olajat hideg helyen tároljuk. Reumás fájdalmainkat tudjuk enyhíteni vele, égésekre és rovarcsípésekre is használható. Nehezen gyógyuló sebek és pattanások kezelésére alkalmas. Enyhíti az izomfájdalmakat és izomgörcsöket. Segíti a horzsolások, zúzódások, kisebb sebek gyógyulását.
Fürdő: 50g levendulát forrázzunk le 1 liter vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd öntsük a fürdő vizünkbe. Nyugtató és frissítő hatású egyben.
Inhalálás: arcüreg-gyulladás, hörghurut és általános megfázások esetén a felforrt vízbe csepegtetve alkalmazzuk.
Lemosás és borogatás: megnyugtatja a gyulladásos bőrt, beleértve a pikkelysömört és az ekcémát is. Csillapítja a napozás okozta leégést, hűti a herpeszeket. Enyhe, kíméletes hatása miatt nyugodtan alkalmazható gyermekeknél is. Megnyugtatja, kiegyensúlyozza a bőr zsírosságát, segíti a bőrhibák gyógyulását, serkenti annak anyagcsere-folyamatait és elősegíti táplálását. Szabályozza a fejbőr zsírosságát, támogatja a túlápolt haj regenerálódását.
Borogatás: 1 csepp mentával együtt a halántékot kell bekenni vele. Kiválóan alkalmas a migrén és az ideges fejfájások leküzdésére.
Párologtatás: eloszlatja a depressziót, segít az álmatlanság, a túlérzékenység, a hirtelen hangulatváltozások, az idegesség és a feszültségek felszámolásában. A levendula olaja messzire űzi a félelmet, tisztítja a gondolatokat, csökkenti a harag mértékét, valamint az aggályoskodást. Visszaállítja a lelki egyensúlyt, lecsillapítja az elmét, ellazít és támogatja a testi-lelki jó közérzet fenntartását. Semlegesíti az érzékek túlműködését.
Kitartás.hu