A Szent István-terv mindenkié

Egyszerű és elérhető célokat kell megvalósítani

A civilek mellett az állam és az önkormányzatok közreműködésére, külön szervezetre és természetesen pénzre is szükség van ahhoz, hogy a Böjte Csaba ferences szerzetes által megálmodott, az egész régió lakosainak fizikai és lelki megújulását elősegítő Szent István-terv megvalósuljon – mondták el a program kapcsán tartott konferencia felszólalói a Polgárok Házában.
A Böjte Csaba erdélyi ferences szerzetes által meghirdetett, az egész Kárpát-medencére vonatkozó, egyebek között térségfejlesztést, elhanyagolt épületek és közterületek rendbehozatalát és felnőttképzést is magában foglaló Szent István-tervről mondták el véleményüket kormánypárti politikusok és szakemberek tegnap a Polgárok Házában. A rendezvényen Hende Csaba honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy erre a programra nem szabad rátelepednie a politikának. Fokozatosan kell haladni az állam, az önkormányzatok és a civilek összefogásával. Hende egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy a kezdeti szakaszban biztosan nem kerül sor közmunkások bevonására, de a későbbiekben, ha a feladatok mérete megköveteli, ez indokolt lehet. Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár a program kapcsán arra mutatott rá, hogy szövetségessé kell tenni az államot, mert jelenleg ellenségként tekintünk rá.
Makovecz Imre Kossuth-díjas építész a tervek megvalósításához egy konkrét szervezet létrehozását és az ehhez szükséges pénz előteremtését sürgette, valamint a környező országokkal az azonnali kapcsolatteremtést és együttműködést. „Hallatlan ereje van a régiónak” – mondta Makovecz.
A program megálmodója, Böjte Csaba kifejtette: egyszerű és szükséges dolgokra kell gondolni, például egy falu főterének kitakarításra, felújítására. Példaként hozta az általa létrehozott gyerekotthont, ahol több mint kétezer gyerekről gondoskodik, és „soha nem marad meg az ebéd”. László Tamás XV. kerületi fideszes polgármester a népnevelést emelte ki, azt, hogy mindenki legyen gazdája az országnak. A politikus szerint ezzel ki lehet mozdítani helyzetéből a bezárkózott társadalom tagjait. László is az egyszerű eszközökre helyezte a hangsúlyt, amelyek közül már jó néhányat meg is valósítottak a kerületben. A hátrányos helyzetű fiataloknak felnőttképzést indítottak, filmklubot alapítottak, a lakótelepeken sportversenyeket szerveztek.
Baranya Róbert